Місячник боротьби з тютюнопалінням у Луцьку: акцент на профілактику ХОЗЛ

27.03.2015

Упродовж останніх місяців ми знайомили наших читачів з актуальними проблемами, пов’язаними з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ). Провідні фахівці України в галузі пульмонології на шпальтах «Медичної газети «Здоров’я України» неодноразово висловлювали думку про важливість підвищення рівня обізнаності населення щодо причин виникнення, особливостей перебігу та методів профілактики ХОЗЛ.

Однією з найважливіших умов зниження захворюваності на ХОЗЛ вважається зменшення поширення тютюнозалежності серед усіх вікових груп населення, особливо серед людей молодого віку. Тому для українських лікарів сьогодні актуальним є запитання: як донести до населення думку про шкідливість і грізні наслідки тютюнозалежності в умовах, коли на державному рівні не проводяться ті необхідні заходи, що мали б сприяти достатній інформованості населення та створенню мотивації щодо відмови від цієї звички?
Як вплинути на ситуацію, що склалася, використовуючи власні можливості, і чи можливо це взагалі? Виявляється, можливо. Достатньо мати велике бажання діяти вже сьогодні.
31 травня в м. Луцьку завершився місячник боротьби з тютюнопалінням – масштабна акція, у ході якої основний акцент був зроблений на профілактиці ХОЗЛ. У рамках місячника було проведено чимало заходів, спрямованих не лише на підвищення інформованості населення щодо шкідливості тютюнозалежності, а й на виявлення хворих на ХОЗЛ.
Це вже другий місячник боротьби з тютюнопалінням, що проводиться в місті. Перший досвід отриманий у 2008 р., коли вперше була зроблена спроба встановити діалог з тими, хто має цю шкідливу звичку, адже куріння загрожує здоров’ю не лише самого курця, а й людей, які його оточують. Тоді мешканці м. Луцька вперше побачили у своєму місті плакати зі слоганами, що закликали до боротьби з курінням. За допомогою засобів масової інформації до населення міста звернулися провідні фахівці в галузі охорони здоров’я з метою донести до свідомості кожної людини ту загрозу, що несе тютюнозалежність. Цей захід не минув безслідно – для багатьох людей він став приводом для того, щоб ще раз подумати про якість свого життя: наскільки кращим і більш повноцінним воно могло б бути без куріння.

Федір Гнатович КошельПро те, як відбувалося проведення цьогорічного місячника, присвяченого боротьбі з тютюнопалінням, нашому кореспондентові розповів начальник Управління охорони здоров’я Луцької міської ради Федір Гнатович Кошель.
– Ким було ініційовано проведення такого місячника у м. Луцьку?
– Цього року, як і минулого, ініціатором проведення місячника виступило Управління охорони здоров’я Луцької міської ради. Метою заходів стало не лише поширення інформації про небезпеку прихильності до тютюнопаління, а й спроба донести до курців думку про їх відповідальність за здоров’я людей, які знаходяться поруч з ними на роботі, вдома та на вулиці.
Рівень захворюваності на патології органів дихання в м. Луцьку є дуже високим: у 2008 р. він досягнув значення 34 772,4 на 100 тис. населення; у 2007 р. – 34 907,8 на 100 тис. населення (для порівняння: цей показник в Україні у 2007 р. становив 17 701,9 на 100 тис. населення).
Щорічне підвищення рівня пульмонологічної захворюваності, особливо захворюваності на ХОЗЛ, у нашому місті, як і в інших містах України, зумовлює необхідність термінової зміни ситуації. Люди, не володіючи необхідною інформацією щодо справжніх наслідків тютюнопаління, сьогодні стають жертвами реклами тютюнової продукції, яка у нашій країні здійснюється без дотримання елементарних етичних норм та обмежень. Тому ми намагалися охопити всі вікові й соціальні групи населення міста. З цією метою були використані різноманітні засоби, завдяки яким над проблемами, пов’язаними з тютюнопалінням, замислилися не лише дорослі, а й діти.
Ще у 2006 р. у місті було створено вільні від куріння зони: у місцях масового відпочинку, поблизу дитячих навчальних закладів, державних і лікувальних установ. Про заборону куріння в таких зонах та про адміністративні заходи щодо її порушників повідомлялося на соціальних плакатах, і, слід відзначити, що це було досить дієвим засобом.
Крім того, упродовж останніх двох років у поліклінічних закладах міста працюють кабінети лікування тютюнозалежності.
У цьому році до проведення місячника залучилися місцеві засоби масової інформації: радіо, телебачення, друковані ЗМІ. Завдяки цьому місцеві фахівці в галузі пульмонології мали можливість упродовж травня виступати перед мешканцями м. Луцька з доповідями про шкідливість тютюнопаління, природу та клінічні ознаки ХОЗЛ.
З метою максимального інформування великої кількості населення було використано чимало засобів наочної агітації: листівки, плакати, брошури та інші.
У шкільних закладах міста відбувся конкурс на найкращий малюнок на тему боротьби з тютюнопалінням. Дуже важливо, що в акції взяли участь школярі, адже саме в дитячому віці можна закласти міцні основи здорового способу життя і сформувати розуміння важливості турботи про своє здоров’я.

– Як вирішувалося питання захисту людей від пасивного куріння на робочих місцях?
– Ми намагалися донести до всіх керівників державних і приватних установ та організацій думку про важливість дотримання інтересів співробітників, які не мають схильності до тютюнопаління, адже такі люди не повинні зазнавати впливу шкідливого фактора через низьку відповідальність їхніх колег.
У рамках місячника було проведено перевірку закладів громадського харчування на предмет наявності в них окремих приміщень для курців або наявності попереджувальної інформації про заборону куріння в загальному приміщенні.

– Як планується надалі проводити місячники боротьби з тютюнопалінням?
– Ми плануємо щороку проводити саме тематичні місячники й присвячувати їх різним патологіям, адже тютюнопаління є причиною виникнення та обтяження багатьох хвороб. Плануємо, як і раніше, залучати до участі в місячнику представників міської влади, ЗМІ, лікарів, бізнес-структури.
Особливу подяку хочу висловити співробітникам фармацевтичної компанії «Берінгер Інгельхайм», які завжди допомагають в організації таких заходів. Під час проведення місячника компанія допомогла нам у підготовці семінарів і конференцій, виготовленні засобів наглядної агітації; надала додаткову кількість пікфлоуметрів для проведення масових обстежень населення.
Таке об’єднання сил в боротьбі з масовою тютюнозалежністю обов’язково матиме результати, але для цього потрібен час і наполеглива праця усіх учасників процесу.

Людмила Павлівна ЯнюкПро участь у місячнику медичних працівників міста розповіла завідувач пульмонологічним відділенням Луцької міської клінічної лікарні Людмила Павлівна Янюк.
– Сьогодні наголошується на необхідності покращення рівня ранньої діагностики ХОЗЛ. Що було зроблено в цьому напрямі впродовж місячника?
– Для лікарів міста одним із головних завдань місячника було більш широке охоплення диспансеризацією хворих на ХОЗЛ I-II стадії, а також виявлення та встановлення на облік нових хворих.
Місячник надав можливість практичним лікарям набути навичок проведення досліджень функції дихання та трактування отриманих результатів, адже було проведено багато обстежень з використанням пікфлоуметрів і спірографів.
Упродовж травня, у вихідні дні, у місті працювали пересувні діагностичні пункти, в яких усі бажаючі змогли перевірити функцію легень за допомогою пікфлоуметрів. Це стало дієвим методом виявлення патологій органів дихання на ранніх стадіях. Наразі ми ще не маємо остаточної статистики щодо кількості виявлених упродовж місячника пульмонологічних захворювань, однак ті чи інші порушення функції дихання лікарі виявляли під час кожного такого виїзду. Осіб із виявленими порушеннями направляли на консультації до пульмонологів, а також на спірометричне та рентгенографічне обстеження.
У всіх лікувально-профілактичних закладах міста були розміщені плакати з інформацією про ХОЗЛ. Крім того, лікарі видавали пацієнтам листівки з інформацією про шкідливий вплив куріння на перебіг захворювань органів дихання. Багатьом пацієнтам групи підвищеного ризику захворювання на ХОЗЛ та із симптомами цієї хвороби було проведено спірометричне обстеження.
28 травня у м. Луцьку відбулася конференція для сімейних лікарів, терапевтів, лікарів-функціоналістів, у ході якої пульмонологи з міст Києва та Львова прочитали лекції, присвячені деяким питанням діагностики та лікування ХОЗЛ. Особливий акцент був зроблений на ранній діагностиці цього захворювання.

– Що змінилося за останній рік у плані ранньої діагностики ХОЗЛ у м. Луцьку?
– За останній рік покращилося обладнання кабінетів функціональної діагностики: ми отримали додаткову кількість сучасних спірографів, що дає можливість вчасно і якісно проводити спірометричне обстеження пацієнтам, які цього потребують. Значно підвищилася кваліфікація лікарів-функціоналістів, адже протягом року була проведена значна робота щодо їх навчання та удосконалення.
Має певні результати і освітня робота із сімейними лікарями, терапевтами та пульмонологами. Сьогодні вони частіше направляють пацієнтів на спірометричне обстеження та більш адекватно лікують хворих на ХОЗЛ.
У зв’язку з цим суттєво підвищився рівень виявлення ХОЗЛ і навіть спостерігається тенденція до зниження рівня смертності від цієї хвороби упродовж останнього року.
Наразі хочу вказати на велике значення таких заходів, як місячник боротьби з тютюнопалінням. Безумовно, українські лікарі сьогодні проводять велику роботу з хворими на ХОЗЛ щодо роз’яснення ролі тютюнопаління в обтяженні перебігу цього захворювання й скороченні тривалості їх активної діяльності. Така діяльність лікарів є дуже важливою, але вона не вирішує проблеми, адже інформувати людей про шкідливий вплив тютюнопаління слід набагато раніше, не чекаючи того моменту, коли вони поповнять ряди пульмонологічних пацієнтів.
Заходи, що проводяться сумісно з органами влади, управлінь охорони здоров’я і ЗМІ, привертають увагу великої кількості населення і є дуже ефективними в плані підвищення відповідальності кожної людини за стан свого здоров’я.

Підготувала Наталя Очеретяна

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

18.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Програма «Доступні ліки» в Україні

Реімбурсація – ​це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Серед громадськості програма реімбурсації відома як програма «Доступні ліки». Вона робить для українців лікування хронічних захворювань доступнішим....

18.04.2024 Алергія та імунологія Пульмонологія та оториноларингологія Ефективність і безпека підвищення дозування антигістамінних препаратів ІІ покоління в лікуванні неконтрольованої хронічної спонтанної кропив’янки

Хронічна кропив’янка (ХК) – ​це патологія, яка характеризується рецидивними нестійкими висипаннями з/без ангіоневротичного набряку, які виникають мало не щодня впродовж більш як 6 тиж [1]. Розрізняють два варіанти ХК – ​хронічна індукована кропив’янка (ХІК), або фізична кропив’янка, зумовлена певними фізичними подразниками, такими як тиск, тепло або холод, і більш поширена хронічна спонтанна кропив’янка (ХСК), яка розвивається у 80-90% випадків і характеризується відсутністю відомих екзогенних чинників і причин [2]. На це захворювання страждає від 0,5 до 1% населення світу, переважно особи жіночої статі [3]. Повторні симптоми часто призводять до порушень сну та чинять виражений негативний вплив на якість життя (QoL) [4]. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Можливості терапевтичної корекції метаболічноасоційованої жирової хвороби печінки: фокус на комбінацію адеметіоніну та глутатіону

Метаболічноасоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є однією з найактуальніших проблем сучасної гепатології та внутрішньої медицини в цілому. Стрімке зростання поширеності ожиріння та цукрового діабету (ЦД) 2 типу в популяції призвело до істотного збільшення кількості хворих на МАЖХП, яка охоплює спектр патологічних станів від неускладненого стеатозу до алкогольної хвороби печінки та цирозу, що розвиваються на тлі надлишкового нагромадження ліпідів у гепатоцитах. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Маастрихтський консенсус VI щодо лікування інфекції Helicobacter pylori: фокус на стандартну потрійну терапію

Інфекція Helicobacter pylori (H. pylori) офіційно визнана інфекційним захворюванням і включена до Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) 11-го перегляду, тому рекомендовано лікувати всіх інфікованих пацієнтів. Проте, зважаючи на широкий спектр клінічних проявів, пов’язаних із гастритом, викликаним H. pylori, лишаються специфічні проблеми, які потребують регулярного перегляду для оптимізації лікування. ...