Підсумки науково-практичної конференції з питань додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні

27.03.2015

3 лютого у м. Києві на базі Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика відбулася науково-практична конференція на тему «Актуальні питання щодо проведення додаткової імунізації проти кору та краснухи в Україні».

До участі в науково-практичній конференції було запрошено широке коло експертів міжнародного рівня: Noni McDonald (Канада), Dina Pfeifer (медичний експерт ВООЗ, Женева), Edward Hoekstra (головний спеціаліст з охорони здоров’я, Глобальна програма з кору та невідкладних ситуацій в охороні здоров’я, США), Rebecca Martin (елімінація кору та краснухи, Європейський регіональний офіс ВООЗ, Копенгаген, Данія), Steven Wassilak (Центр з контролю та профілактики захворювань, Атланта, Джорджія, США) та інші. До слухацької аудиторії наукового заходу були запрошені головні спеціалісти з усіх регіонів України з педіатрії, терапії, сімейної медицини, головні інфекціоністи та імунологи, представники регіональних СЕС, керівники кафедр вищих медичних закладів зі згаданих спеціальностей.
Починаючи з другої половини 2005 р. в Україні спостерігається зростання захворюваності на кір і краснуху. Якщо у 2005 р. було зареєстровано 2392 випадки кору (у 2004 р. – 146), то у 2006 р. зафіксовано пік епідемічного підйому захворюваності – 42 724 особи. Це в 17,86 разу більше, ніж у попередньому році. Протягом січня-травня 2006 р. щомісяця реєстрували від 4 до 10 тис. хворих на кір. За період спалаху кору протягом 2005-2006 рр. зареєстровано 5 летальних випадків. Особливістю цього епідемічного процесу була його висока інтенсивність, підвищення рівня захворюваності у всіх регіонах та переважне ураження молоді (65% випадків захворювання серед осіб 16-29 років).
Основна небезпека цих інфекцій, на думку експертів, полягає у розвитку тяжких ускладнень унаслідок кору (енцефаліт, менінгіт, токсичне ураження нирок, пневмонія, отит, поліневрити), що можуть призвести до смерті; а також існує загроза виникнення тяжких, іноді не сумісних із життям, уроджених вад розвитку немовлят, матері яких під час вагітності перебували в контакті або перенесли краснуху (синдром уродженої краснухи). Крім того, захворювання жінки на краснуху в I триместрі вагітності є 100% показанням до її переривання. Варто зазначити, що система епідемічного нагляду за синдромом уродженої краснухи в нашій країні не налагоджена.
Після наукового аналізу ситуації міжнародні організації ВООЗ, СDС (м. Атланта, США) та Європейський СDC (м. Стокгольм, Швеція) рекомендували Україні провести додаткову імунізацію проти кору та краснухи молодим людям у віковій групі від 16 до 29 років незалежно від їх вакцинального статусу та перенесеного захворювання в анамнезі.
Нагадаємо: у 2005 р. на 55-й сесії регіонального комітету ВООЗ було прийнято резолюцію «Зміцнення національних програм імунізації, використовуючи елімінацію кору, краснухи та профілактику і попередження синдрому уродженої краснухи в Європейському регіоні ВООЗ». Україна, як країна-член ВООЗ, підтримала цю резолюцію з метою здійснення до 2010 р. елімінації кору, краснухи та попередження уродженої краснухи.
Заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець під час прес-конференції наголосив: «Міністерство охорони здоров’я переконане, що рішення про проведення позапланової імунізації для елімінації кору/краснухи було ухвалене правильно».
Учасники конференції підтвердили висновки експертів про якість вакцини проти кору й краснухи, що застосовувалася під час проведення додаткової імунізації, та наполягають: смерть підлітка Т. збіглася за часом із проведенням додаткової імунізації, тому немає підстав стверджувати про причинно-наслідковий зв’язок зі щепленням проти кору й краснухи.
За результатами роботи науково-практичної конференції було ухвалено резолюцію, у якій серед іншого фахівці констатували, що рішення про необхідність позапланової вакцинації було обґрунтованим. Значне зростання захворюваності на кір та краснуху реєструвалося в Україні кожні 4-5 років. Передостанній спалах кору в Україні зафіксовано упродовж 2001-2002 рр., під час якого захворіли понад 24 тис. осіб. Найбільшу кількість випадків було зареєстровано серед підлітків і дорослих.
У своїй резолюції учасники науково-практичної конференції зазначили, що внаслідок неготовності суспільства та громадськості до кампанії додаткової імунізації та через зниження фінансування медичної галузі досягти протягом 2009 р. індикативного показника 95% охоплення цільової групи вакцинацією проти кору та краснухи не є можливим. У зв’язку з ситуацією, що склалася навколо кампанії позапланової вакцинації, у МОЗ попереджають, що Україну очікує низка проблем, що наразі державі доведеться розв’язувати власними силами: прогнозований спалах інфекційних хвороб, пошук коштів на проведення кампанії з елімінації кору/краснухи, закупівля нових препаратів для вакцинації та багато інших. У зв’язку із цим МОЗ України планує звернутися до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Всесвітньої організації охорони здоров’я та Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй ЮНІСЕФ, а також до медичної спільноти із проханням забезпечити активну підтримку заходів, спрямованих на організацію та проведення наступних етапів імунізаційної кампанії.

Підготувала Олена Бугайова

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...