У фокусі уваги: життя з діабетом стопи

27.03.2015

Кількість хворих на цукровий діабет у світі невпинно зростає. На сьогодні проблема цукрового діабету розглядається як соціальна та загальномедична, оскільки лише спільними зусиллями можна допомогти таким хворим максимально адаптуватися до життя, поліпшити його якість і уникнути таких грізних ускладнень захворювання, як діабетична стопа.

Діабетична стопа – ускладнення цукрового діабету, патологічний стан у вигляді гнійно-некротичних процесів, виразок, кістково-суглобових уражень стоп. Згідно зі статичними даними, синдром діабетичної стопи є основною причиною ампутацій кінцівок.
У механізмі розвитку цього патологічного процесу можна визначити такі провідні фактори, як діабетична нейропатія, що призводить до розвитку значних трофічних змін, а також гіперглікемія, що спричинює порушення функції лейкоцитів із подальшим розвитком інфекції. Надзвичайна уразливість стоп у хворих на цукровий діабет порушує проблему адекватного догляду за ними.
Зокрема, значну небезпеку становить утворення гіперкератозів, оскільки такі ділянки разом із сухістю шкіри та мікротріщинами зумовлюють проникнення будь-якої інфекції. Крім цього, під зоною гіперкератозу відбувається стискання м’яких тканин, що може призводити до утворення порожнин, заповнених рідиною.
У більшості випадків цих проблем можна уникнути. Неухильне дотримання простих та доступних рекомендацій дає змогу запобігти розвитку діабетичної стопи. При цьому основним постулатом такого догляду є його регулярність.
Насамперед слід постійно зволожувати шкіру стоп та вживати профілактичних заходів щодо гіперкератозу. Неприпустимим є використання з метою усунення ділянок огрубілої шкіри агресивних хімічних речовин, пластирів для видалення мозолів, а також ріжучих предметів (скальпель, лезо тощо). 
Оптимальним препаратом для догляду за стопами при цукровому діабеті є Карбодерм-Дарниця – крем виробництва Фармацевтичної фірми «Дарниця», що містить сечовину в концентраціях 5 і 10%.
Завдяки біполярній молекулярній структурі сечовина денатурує молекули кератину, не ушкоджуючи при цьому епідермальний бар’єр. Однією з характерних властивостей сечовини є висока здатність до абсорбції води з навколишнього середовища, завдяки якій вона зволожує роговий шар. У відповідній концентрації сечовина (крем Карбодерм-Дарниця 5%) сприяє гідратації рогового шару, відновленню гідроліпідної плівки шкіри, усуненню відчуття дискомфорту (сухість, стягнення). У вищій концентрації (крем Карбодерм-Дарниця 10%) сечовина справляє кератолітичний і кератопластичний ефекти.
Сечовина є гіпоалергенною речовиною, оскільки виділяється потовими залозами шкіри людини водночас із молочною кислотою, амінокислотами, сечовою кислотою та її солями, а отже, входить до природної емульсійної плівки на поверхні шкіри. Надзвичайно позитивним моментом є відсутність фактора сенсибілізації до сечовини. Зважаючи на хімічну структуру сечовини, її можна назвати природним засобом, тобто максимально наближеним за своїми якостями до організму людини.
Для осіб, які хворіють на цукровий діабет, характерне значне зниження захисних сил організму, тому навіть незначні ушкодження шкіри стоп можуть призвести до запальних процесів на ногах, а в подальшому – до виникнення виразок та інших ускладнень.
Тому особливо доцільним є використання препарату Карбодерм-Дарниця у догляді за стопами при цукровому діабеті, оскільки, крім зволожувальної та протизапальної дії, препарат має бактеріостатичний ефект відносно S. aureus.

З огляду на це хворим на цукровий діабет рекомендовано:
– ретельно дотримуватися правил гігієни;
– носити зручне взуття, шкарпетки з нетугою резинкою;
– у разі травмування не використовувати йод, спирт, «зеленку»;
– будь-які садна, порізи слід обробляти спеціальними засобами (можна препаратом Карбодерм-Дарниця) та накладати суху стерильну пов’язку.
Слід пам’ятати, що лише постійна увага до шкіри стоп та своєчасне звернення до лікаря при перших ознаках інфекції дають змогу запобігти виникненню діабетичної стопи.

Чому Карбодерм-Дарниця? 
Препарат Карбодерм-Дарниця безпечний при тривалому застосуванні (не містить стероїдних гормонів, не порушує функцій шкіри); не подразнює шкіри та не справляє системної дії; не забруднює одяг; у разі регулярного використання забезпечує тривале зволоження; мазь можна наносити під оклюзивну пов’язку та під час фонофорезу, що значно підвищує терапевтичний ефект.

Застосування крему Карбодерм- Дарниця з метою догляду за стопами дає змогу запобігти наслідкам дисметаболічних змін у хворих на цукровий діабет та уникнути такого грізного ускладнення цієї патології, як діабетична стопа.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...