Педіатричний форум Донбасу

27.03.2015

Сьогодні населення України потерпає від економічної, екологічної і демографічної криз, які взаємно підсилюють одна одну та не дають вийти на шлях підвищення якості життя і сталого соціально-економічного розвитку. За останні десять років скорочення чисельності населення становило 7,7%, найбільших втрат зазнали області, в яких поєднались процеси зниження народжуваності, підвищення смертності та міграції населення (Донецька та Луганська). 

Саме тому у м. Донецьку 29 березня відбулося обговорення педіатричною громадськістю Донбасу Концепції Державної програми «Здорова дитина» на 2008-2017 рр. та сучасних проблем педіатрії в регіоні. Цей захід, організований Міністерством охорони здоров’я України, пройшов за участю Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, управлінь охорони здоров’я Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій. 
Форум зібрав 286 учасників – педіатрів, сімейних лікарів, викладачів педіатричних кафедр вищих медичних навчальних закладів Донецька, Донецької області та Луганська. 

О.П. Волосовець З програмною доповіддю «Концепція Державної програми «Здорова дитина» на 2008-2017 рр.» виступив заступник директора Департаменту кадрової політики, освіти та науки МОЗ України, завідувач кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, професор О.П. Волосовець. Саме ця Програма є важливою складовою формування здоров’я нації та виконання Конвенції ООН про права дитини.
Метою Програми є створення умов, які дадуть змогу дітям і підліткам в Україні повною мірою реалізувати свій потенціал щодо здоров’я та розвитку, зменшити рівень захворюваності та смертності, що в недалекому майбутньому це сприятиме зниженню захворюваності та смертності не лише серед дітей і підлітків, а й серед дорослого населення, зростанню тривалості життя.
Відомо, що саме стан здоров’я дітей є однією з найгостріших соціальних проблем в Україні, що включає такі питання: стан здоров’я дітей віком до року та малюкова смертність; раціональне харчування; захворюваність на інфекційні хвороби; поширеність травм та насилля; здоров’я підлітків; діти-інваліди; доступність спеціалізованої медичної допомоги. 
Для розв’язання проблем у Програмі необхідно передбачити заходи відносно удосконалення нормативно-правової бази щодо охорони здоров’я дітей, а саме: підвищення освітнього рівня населення відносно створення безпечного середовища для дитини, формування та збереження її здоров’я; забезпечення раціонального харчування дітей, ефективного оздоровлення; реструктуризація дитячого ліжкового фонду відповідно до обґрунтованої потреби, удосконалення організації спеціалізованої екстреної допомоги дітям; удосконалення системи надання первинної медико-санітарної допомоги дітям в умовах розвитку сімейної медицини; регіоналізація перинатальної допомоги з метою підвищення рівня виживання новонароджених; проведення освітніх кампаній з питань запобігання інфекційних захворювань у дітей, травматизму, насилля та жорстокого поводження з ними; удосконалення підготовки спеціалістів із метою поліпшення якості медичної допомоги дітям; подальше впровадження сучасних підходів до надання медико-соціальної допомоги підліткам; поліпшення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я, в яких надається медична допомога дітям; проведення наукових досліджень із пріоритетних питань охорони здоров’я дітей; вдосконалення системи медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів, забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням; формування та впровадження механізму забезпечення дорогими лікарськими засобами дітей-інвалідів та хворих на захворювання, що призводять до інвалідизації; доступність спеціалізованої медичної допомоги.
На форумі були прочитані дві академічні лекції на теми: «Інфекції респіраторного тракту у дітей: гострий риніт, гострий тонзилофарингіт, гострий синусит, гострий середній отит, гострий бронхіт» (професор С.П. Кривопустов) та «Пневмонії у дітей: етіологія, патогенез, діагностика, диференційна діагностика, лікування, невідкладна допомога, профілактика, реабілітація» (професор О.П. Волосовець). Особливу увагу лектори приділили питанням профілактики поліпрагмазії, лікуванню дітей із зазначеною патологією на засадах доказової медицини, сучасним підходам до фармакотерапії кашлю, сходинкової терапії в лікуванні пневмонії, показанням до госпіталізації тощо.
Великий інтерес аудиторії викликав майстер-клас для лікарів «Антимікробна терапія інфекцій респіраторного тракту у дітей» (професор С.П. Кривопустов), де у вигляді клінічних задач, питань та відповідей були розглянуті типові помилки лікаря на амбулаторному етапі та в стаціонарі під час лікування дітей із захворюваннями органів дихання, подано доказову базу щодо діагностичних та терапевтичних алгоритмів біля ліжка хворої дитини. Докладно були розглянуті питання клінічного використання бета-лактамних антибіотиків та макролідів у сучасній педіатрії.

Проблемні лекції професора О.Є. Абатурова та професора Н.В. Нагорної були присвячені імунологічним аспектам формування алергічної, інфекційної патології у дітей та екологічним проблемам. Вчені не лише розкрили патогенетичні основи проблеми, але й зазначили конкретні шляхи її вирішення.

Є.І. Юліш Лекції доповнив майстер-клас професора Є.І. Юліша з питань лікування та профілактики бронхіальної астми у дітей, який зосередив увагу аудиторії на сучасних рекомендаціях GINA, 2006 та шляхах їх запровадження в практику сучасної педіатрії та дитячої алергології.
Понад годину тривала дискусія – лектори відповідали на численні запитання аудиторії та провели круглий стіл з питань оптимізації фармакотерапії захворювань органів дихання у дітей.
Виконання Державної програми «Здорова дитина» на 2008-2017 рр. сприятиме продовженню середньої тривалості життя; виконанню міжнародних зобов’язань щодо зниження смертності дітей, зазначених у Декларації тисячоліття ООН; зменшенню соціальної напруги в суспільстві, пов’язаною з низьким рівнем доступності якісної медичної допомоги для дітей; створенню умов для збереження здоров’я кожної дитини.
У результаті виконання Програми передбачається: знизити рівень малюкової смертності на третину; досягти рівня виключно грудного вигодовування дітей віком до 6 місяців не менше 60%; знизити рівень смертності дітей підліткового віку на 20%; стабілізувати чисельність дітей-інвалідів до 2,5% від загальної популяції дітей віком до 18 років згідно з рекомендаціями ВООЗ.
Безумовно, подібні заходи громадського обговорення Концепції Державної програми «Здорова дитина» на 2008-2017 рр. вкрай потрібні і в інших містах України з акцентом на обговорення саме регіональних проблем амбулаторної та стаціонарної педіатрії та профілактичних аспектів сучасної медицини дитинства.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

22.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Призначення антибактеріальних препаратів при гострому риносинуситі відповідно до сучасного підходу протидії розвитку антибіотикорезистентності

Антибіотикорезистентність (АБР) визнано загрозою для глобального здоров’я, яка щороку спричиняє мільйони смертей в усьому світі. Невідповідне та надмірне використання антибіотиків (АБ) зумовлює підвищення стійкості мікробних збудників і негативно впливає на ефективність цих дуже важливих лікарських засобів. Завдяки Глобальному плану дій щодо АБР Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) працює над поліпшенням нагляду за резистентністю до протимікробних препаратів і скороченням нераціонального використання АБ. ...

22.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Міжнародні дні респіраторного здоров’я: календар заходів на 2024 рік

Медичні інформаційні кампанії спрямовані на поширення важливих знань про охорону здоров’я серед населення. З урахуванням потреб і інтересів понад семи мільярдів людей у світі міжнародні організації шукають способи етичного обміну важливими відомостями, без упередженості та несправедливості. Обізнаність у сфері охорони здоров’я має вирішальне значення для кожного, оскільки хвороби та інфекції можуть вразити будь-кого в будь-який час. Таким чином, важливо поширювати відомості про охорону здоров’я за допомогою зрозумілих кожному усних, письмових і візуальних засобів. Ця інформація має сприяти соціальному здоров’ю і не містити дискримінаційного контенту. Заходи з підвищення обізнаності про здоров’я допомагають пацієнтам ліпше розуміти стан свого здоров’я, а також можливі варіанти та методи лікування. Кампанія з підвищення обізнаності відрізняється від маркетингу товарів для здоров’я, оскільки не спонукає купувати той чи інший продукт, а намагається сприяти свідомішому ставленню до свого здоров’я. Глобальні дні громадського здоров’я пропонують великі можливості для підвищення обізнаності та розуміння проблем здоров’я і мобілізації підтримки дій від місцевої громади до міжнародної спільноти. ...

22.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Стандарти медичної допомоги «Туберкульоз». Продовження

Стандарти медичної допомоги «Туберкульоз» розроблені на основі Клінічної настанови «Туберкульоз», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій і підходів щодо профілактики, систематичного скринінгу, діагностики та лікування туберкульозу (ТБ) (у тому числі серед дітей і підлітків), відображених у клінічних настановах. Ознайомитися з клінічною настановою «Туберкульоз» можна за посиланням https://www.dec.gov.ua/mtd/tuberkuloz/....

22.04.2024 Неврологія Нові перспективи використання ботулінічного токсину

РЕЗОЛЮЦІЯ РАДИ ЕКСПЕРТІВ. 16 грудня 2023 року у м. Києві відбулося засідання дискусійного клубу групи експертів у галузі неврології. Під час зустрічі колеги обмінювалися досвідом, проводили гарячі дискусії щодо ведення важких пацієнтів, нових рекомендацій та спільних пошуків шляхів порятунку. ...