На прийомі в юриста

27.03.2015

Свої запитання надсилайте на адресу: 03049, м. Київ, вул. Богданівська, 10, офіс 20, помітка «Юридична консультація». E-mail: zu@health-ua.com

Пенсії науковим працівникам
22 вересня 2006 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону
України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Цей Закон набув чинності з 1 січня 2007 року. Які ж зміни щодо пенсійного забезпечення очікують наукових працівників?
• Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» буде призначатися з дня звернення за призначенням пенсії та за умов звільнення з посади наукового працівника, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.
• Пенсіонерам, які після призначення пенсії працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш ніж два роки, проводитиметься перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії.
• За вибором особи, котра звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, можна буде вибрати до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більше 10 відсотків тривалості наукового стажу.
• Для обчислення пенсії буде враховуватись заробітна плата наукового працівника за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців наукового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв та за весь період наукового стажу з 1 липня 2000 року.

Чи маю я право на наукову пенсію, якщо 21 рік працюю терапевтом, завідую терапевтичним відділенням і 6 років тому здобув науковий ступінь кандидата медичних наук (за спеціальністю «терапія»)?
Пенсія науковому працівнику призначається відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (стаття 24) у разі досягнення пенсійного віку: чоловікам – за наявності страхового стажу не менше 25 років, у т. ч. стажу наукової роботи не менше 20 років; жінкам – за наявності страхового стажу не менше 20 років, у т. ч. стажу наукової роботи не менше 15 років.
До стажу наукової роботи зараховується час роботи осіб, які мають науковий ступінь, за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей галузі науки, з якої присуджено науковий ступінь, з дня зайняття посади за цією спеціальністю. Отже, ви маєте право на призначення наукової пенсії при досягненні пенсійного віку.

Ми, дільничні лікарі-терапевти і дільничні медсестри, проживаємо та працюємо в зоні гарантованого добровільного відселення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Якою повинна бути у нас загальна тривалість щорічної відпустки?
Відповідно до статті 47 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівникам, які працюють на радіоактивно забрудненій території, надається щорічна відпустка тривалістю пропорційно до часу, відпрацьованого на цій території: у зоні гарантованого добровільного відселення – 37 календарних днів без урахування додаткової відпустки. Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 49 календарних днів.
Медичним працівникам статтею 8 Закону України «Про відпустки» передбачено надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки за особливий характер праці. Вона надається тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв робіт, професій і посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 року № 1290 (зі змінами й доповненнями). Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним договором. Відповідно до цієї постанови, дільничним лікарям-терапевтам та дільничним медсестрам надається щорічна додаткова відпустка тривалістю 7 календарних днів.
З 1 січня 2006 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я». Цим Законом передбачено надання дільничним лікарям-терапевтам та дільничним медсестрам за безперервну роботу понад три роки на зазначеній посаді додаткову оплачувану щорічну відпустку тривалістю 3 календарні дні. При цьому зберігаються права на додаткову оплачувану відпустку у межах існуючих норм.
Отже, за розрахунком для медичних працівників амбулаторно-поліклінічного закладу, які проживають та працюють у зоні гарантованого добровільного відселення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, загальна тривалість щорічної відпустки становить 47 календарних днів.

Чи можна сумісника звільнити з роботи за прогул?
Звільнення сумісників з роботи здійснюється за наявності загальних підстав, передбачених законодавством. Лише для осіб, які працюють за сумісництвом на підприємствах, в установах та організаціях державної й комунальної форм власності, встановлені додаткові підстави для припинення трудового договору про роботу за сумісництвом:
• з ініціативи власника сумісник може бути звільнений з роботи у зв’язку з прийняттям на роботу працівника, який не є сумісником;
• трудовий договір про роботу за сумісництвом підлягає припиненню у зв’язку з обмеженням сумісництва через особливі умови і режим праці. При цьому не має значення, де ці обмеження введені (за основним місцем роботи чи за сумісництвом).
Тому сумісника можна звільнити за прогул без поважних причин на загальних підставах, передбачених законодавством. Звільнення за прогул вважається дисциплінарним стягненням (ст. 147 Кодексу законів про працю України). Строки та порядок застосування дисциплінарних стягнень передбачені ст. 148, 149 Кодексу законів про працю України.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...