В Україні триває збір коштів на придбання радіохірургічного апарата гамма-ніж

27.03.2015

З 1998 року Інститут нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова АМН України намагається вирішити питання щодо придбання радіохірургічного апарата гамма-ніж. Прогресивна мініінвазивна технологія, закладена в цьому пристрої, дає змогу виконувати нейрохірургічні втручання в найнедоступніших ділянках головного мозку без трепанації черепа, операційного травмування тканини мозку та тривалого реанімаційного періоду. Застосовуючи таку технологію, фахівці Інституту допомогли б тисячам хворих з онкологічною патологією головного мозку, аномаліями його судинної системи, важкими больовими синдромами, такими як невралгія трійчастого нерва, щороку рятували б життя 1500 хворих. 
Вартість апарата гамма-ніж становить 5 млн. євро, тобто 30 млн. 365 тис. гривень. Попередні дві спроби звернення до влади з проханням виділити кошти з бюджету залишилися поза увагою. Тож нейрохірурги на чолі з ініціатором акції – заступником директора Інституту нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова АМН України, членом-кореспондентом АМН України, доктором медичних наук, професором Віталієм Івановичем Цимбалюком вирішили звернутися по допомогу до медичної громадськості й усіх жителів України.

– Віталію Івановичу, в чому полягає принцип технології апарата гамма-ніж?
Віталій Іванович Цимбалюк– Апарат відомий у світі вже досить давно. Він був створений у Швеції Ларсом Лекселем. Голову пацієнта під час втручання поміщають у спеціальний шолом, у якому є 201 отвір. Через кожний отвір проходять гамма-промені, що випромінюються радіоактивним кобальтом. Як відомо, радіоактивні елементи вже тривалий час застосовують в онкології для лікування. Напрямлений потік гамма-променів створює в ділянці своєї максимальної концентрації згубний для пухлинних клітин рівень іонізуючої радіації. Кожен промінь окремо не впливає на здорові тканини шкіри голови, кісток і мозку. Але в зоні, де вони утворюють пучок, гинуть пухлинні клітини або судинні мальформації. Оскільки зона ураження та напрямок впливу гамма-променів регулюються, то є можливість локально знищувати пухлини мозку в будь-якій його ділянці, навіть там, куди неможливо потрапити зі скальпелем. Сьогодні гамма-ніж – це єдина можливість успішного лікування множинних метастазів у головному мозку. 

– Тобто за допомогою гамма-ножа можна допомогти хворим, у яких пухлину неможливо видалити класичним нейрохірургічним втручанням?
– Безперечно. Для більшості хворих з пухлинами, що залягають у важкодоступних глибоких ділянках мозку, гамма-ніж – єдиний шанс на радикальне видалення пухлини і подовження життя. Нині ми продовжуємо оперувати таких хворих класичним способом із трепанацією черепа. Багатьом хворим доводиться відмовляти від втручання, оскільки у них високий ризик ушкодження здорових ділянок мозку на шляху до патологічного вогнища. Ризик важких незворотних неврологічних ускладнень та інвалідизації хворих при класичному доступі до глибоких ділянок мозку надто великий. Окрім того, до нас звертаються пацієнти, які не витримають такого складного втручання, як трепанація черепа й операція на відкритому мозку. Це діти, літні люди, хворі з важкою супутньою соматичною патологією, цукровим діабетом. Для них безкровна операція на апараті гамма-ніж так само залишається єдиним шансом. 
Лікування за допомогою гамма-ножа потребує 3 днів: обстеження хворого і підготовки до операції, день операції, виписка хворого на третій день. Втручання за допомогою гамма-ножа не потребує наркозу, абсолютно безболісне для пацієнта. На голові навіть не треба голити волосся, як під час трепанації черепа. Після такої операції він повертається в палату самостійно. Наголосимо, що після класичних нейрохірургічних втручань хворий зазвичай проходить тривалий кількамісячний період реанімації й відновлення працездатності. І добре, якщо не доводиться боротися з інфекційними і неврологічними ускладненнями в післяопераційному періоді. Отже, переваги гамма-ножа в лікуванні хворих з глибокими патологічними вогнищами є безперечними.

– Скільки хворих в Україні потребують операції із застосуванням гамма-ножа?
– Потреба в цих втручаннях становить близько 1500 на рік. Насправді, враховуючи вже існуючу в популяції патологію, такого лікування потребують від 6 до 9 тис. українців, а серед них значний відсоток становлять діти. Статистика не досить точна, оскільки на периферії не вся онкологічна патологія розпізнається. Люди помирають, не знаючи, що на базі нашого Інституту їх можуть обстежити, можливо, й прооперувати. Дехто з наших співвітчизників поступово згасає, займаючись самолікуванням, не маючи змоги навіть поїхати на обстеження до Києва. Сумно усвідомлювати, що тисячі людей продовжують страждати і помирати, коли існує надійна прогресивна технологія, здатна їх урятувати. Лікування за кордоном надто дороге для більшості українців. Наприклад, у Чехії 10-12 тис. доларів. За кордоном на гамма-ножі нині прооперовано 98 українських пацієнтів, половина з них – діти. 
Загалом на кінець 2005 року в світі функціонувало 250 гамма-ножів. Лише торік цей апарат з’явився в Румунії, Словенії, а також Росії. Одна з московських клінік придбала одночасно гамма-ніж і лінійний прискорювач – ще один аналогічний апарат, істотно дешевший, ніж гамма-ніж, проте й менш ефективний у лікуванні пухлин головного мозку. Чеські колеги щороку приймають на безкоштовне лікування 10 українських дітей. Ми їм дуже вдячні за допомогу, проте ситуацію в Україні це на краще не змінить. 2006-й рік розпочався, а ліміт лікування на чеському гамма-ножі вже вичерпаний. До речі, в Чехії апарат придбаний частково за рахунок бюджету країни, а частково – за добровільні внески громадян. Держава виділила кошти після того, як половину потрібної суми за 14 місяців добровільно внесли жителі країни, і тепер у Празькій клініці на Гомолці за цією методикою громадян Чехії лікують безкоштовно. 

– В Україні ця спроба знайти кошти на гамма-ніж так само не перша?
– На жаль, так. Після двох невдалих спроб через представників влади залучити для купівлі гамма-ножа бюджетні кошти ми вирішили діяти за сценарієм Чехії і звернутися по допомогу до небайдужих громадян України. 
Передусім хочу звернути увагу представників владних структур і Міністерства охорони здоров’я на те, що економічні збитки від смертності та втрати працездатності внаслідок онкологічних і судинних захворювань головного мозку в нашій країні значно перевищують вартість гамма-ножа і витрати на його експлуатацію. А для більшості онкологічних хворих, у тому числі й дітей, це порятунок. А найголовніше, в нашій клініці ми надаватимемо допомогу українським хворим безоплатно – за рахунок оплати лікування іноземцями, яких також оперуватимемо. Для залучення таких пацієнтів плануємо встановити дещо меншу вартість лікування, ніж в інших європейських клініках. У серпні 2005 року за сприяння газети «Факты и комментарии» ми розпочали акцію по збору коштів від населення України на придбання для клініки Інституту нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова АМН України гамма-ножа. Як уже зазначалося, вартість апарата величезна. Але розрахунок простий: якщо кожен житель України виділить на цю справу 1 гривню, або кожен працюючий – 10 гривень, то цієї суми буде достатньо для купівлі гамма-ножа, який допоможе врятувати життя тисячам хворих щороку. Акцію вже підтримали тисячі наших співвітчизників. Більшість з тих, хто вже перерахував кошти, самі страждають на патологію чи мають родичів з подібними захворюваннями, яких можна було б вилікувати за допомогою апарата. 
Не завадило б активно долучитися до благодійної акції, звернути увагу на цю наболілу проблему представників влади, бізнесових структур, щоб вони не стояли осторонь проблем народу. Позаяк більшість з них вважають: якщо захворію я, то поїду лікуватися за кордон. Але у себе в Україні ми зможемо лікувати значно дешевше. Більше того, я вже говорив: якщо вдасться зібрати кошти на гамма-ніж за рахунок добровільних пожертв, ми лікуватимемо українських пацієнтів безоплатно. Вірю, що разом ми зможемо зібрати потрібну суму. 
Коли у Чехії проходила акція по збору коштів на гамма-ніж, її назвали на честь першої дитини, якій цей апарат урятував життя. Ми так само вирішили назвати нашу акцію на честь 12-річної мешканки м. Івано-Франківська Тетяни Тютюнник – її першою прооперували на чеському гамма-ножі. Відома українська художниця Євгенія Гапчинська намалювала символ нашої акції. Це дівчинка, яка тримає іграшкового ведмедика. Сподіваюсь, що в нашій клініці ми встановимо пам’ятну стелу, на якій золотими літерами напишемо імена тих, хто надіслав кошти, відгукнувся на наш заклик. 
Ми ще матимемо нагоду подякувати співвітчизникам, які підтримають благодійну акцію. Але звертаючись до тих, хто готовий допомогти, закликаю: не будьте байдужими, не відкладайте цю добру справу на завтра, адже на операцію очікують хворі, для яких гамма-ніж залишається єдиною надією на порятунок.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

27.03.2024 Алергія та імунологія Педіатрія Лікування алергічного риніту та кропив’янки: огляд новітнього антигістамінного препарату біластину

Поширеність і вплив алергічних захворювань часто недооцінюють [1]. Ключовим фактором алергічної відповіді є імуноглобулін (Ig) Е, присутній на поверхні тучних клітин і базофілів. Взаємодія алергену з IgЕ та його рецепторним комплексом призводить до активації цих клітин і вивільнення речовин, у тому числі гістаміну, які викликають симптоми алергії [2]. Враховуючи ключову роль гістаміну в розвитку алергічних реакцій, при багатьох алергічних станах, включаючи алергічний риніт і кропив’янку, пацієнту призначають антигістамінні препарати [3, 4]....

27.03.2024 Педіатрія 29 лютого – Всесвітній день орфанних захворювань

Рідкісні (або орфанні) захворювання є значною медико-соціальною проблемою в усьому світі. За даними EURORDIS-Rare Diseases Europe, близько 300 млн людей у світі страждають на рідкісні недуги. Попри те, що кожне окреме захворювання вражає невелику кількість людей, сукупно вони мають суттєвий вплив на систему охорони здоров’я та якість життя пацієнтів та їхніх сімей....

27.03.2024 Педіатрія Сучасні можливості для покращення якості життя у дітей з болісним прорізуванням зубів

Прорізування зубів є фізіологічним процесом і певним показником правильного чи порушеного розвитку дитини. Як фізіологічний акт, прорізування зубів не є болючим явищем і не може викликати жодних захворювань. Воно перебуває в прямому зв’язку із загальним станом здоров’я дитини, і своєчасний, у певній послідовності ріст зубів свідчить про нормальний розвиток малюка. ...

27.03.2024 Психіатрія Сучасне лікування негативних симптомів при шизофренії

У березні відбулася науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід до проблемних питань неврології та психіатрії: нові стратегії лікування. Стрес-асоційовані розлади – виклики сьогодення». Захід був присвячений питанням вирішення проблем психічного та неврологічного характеру як однієї з загроз сучасного суспільства. ...