Трускавец — наиболее прогрессирующий курорт мира (укр)

27.03.2015

Коли вперше людина відчула цілющу силу трускавецьких мінеральних джерел? Важко на це відповісти. Але відомості про перше поселення в цій місцевості сягають XI сторіччя. Поступово навколо знайдених джерел з мінеральною водою розросталося місто. Люди пізнавали секрет лікувальної води. Йшли роки. На початку XIX сторіччя про цілющу силу мінеральних джерел стало відомо далеко за межами Трускавця.

Щодо офіційної дати заснування бальнеологічного курорту, то нею вважається 1827 рік — коли було споруджено приміщення для перших ванн, адже вода використовувалася виключно для мінеральних купель.

У 1833 році відомий львівський фармацевт і хімік Теодор Торосевич дослідив води Трускавецького родовища, зокрема Нафтусі. З того часу до курорту прийшла всесвітня слава, було доведено, що за своїми лікувальними можливостями Трускавець не поступається жодному з відомих курортів Європи: Віші, Карловим Варам, Баден-Бадену.

Сьогодні Трускавець — велике курортне місто, де одночасно можуть відпочивати до 15 тисяч осіб, за рік його відвідують до 200 тисяч курортників. Про сьогодення, а також майбутнє курорту ми попросили розповісти генерального директора ЗАТ «Трускавецькурорт», заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Богдана Івановича Аксентійчука.

— Як лікар я можу багато говорити про важливість збереження здоров’я. Але цінувати його по-справжньому ми починаємо тільки тоді, коли з’являються серйозні проблеми. Лише тоді усвідомлюєш, що здоров’я — це неоціненний Божий дар.

Курорт Трускавець — велике надбання історії, він діяв ще за часів Австро-Угорщини, тобто загальний термін його існування становить 176 років. І з кожним роком Трускавець здобував усе більшу славу завдяки колосальному лікувальному ефекту його мінеральних вод, насамперед Нафтусі.

Нафтуся Трускавецького родовища не має аналогів у світі. Це, дійсно, вода з унікальними лікувальними властивостями. Її чудодійна природна сила дає змогу позбутися багатьох захворювань нирок, сечовивідних шляхів, сечокам’яної хвороби, запальних процесів печінки та жовчовивідних шляхів, залишкових явищ перенесеного інфекційного гепатиту та хронічного коліту. Відмінний результат дає лікування порушень обміну речовин та цукрового діабету. Мінеральна вода ефективно діє на організм осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Вона має сечогінну, жовчогінну, спазмолітичну, знеболюючу дію, завдяки імуномоделюючій дії підвищує захисні сили організму, попереджує онкологічні захворювання.

ЗАТ «Трускавецькурорт», маючи державну ліцензію до 2015 року на експлуатацію родовищ мінеральних вод, навело на родовищах порядок, і ця вода подається через бювети тільки для лікування пацієнтів. Ураховуючи той факт, що вона втрачає свої лікувальні властивості через 2 години, ми рекомендуємо пацієнтам пити воду тільки з бювету. Окрім того, нами розроблено і запатентовано спеціальну систему підігріву мінеральної води, що не призводить до зменшення її лікувальних можливостей.

Мінеральну воду Нафтуся часто порівнюють з іншими нафтусеподібними водами. Дійсно, такий клас вод є, але його еталон — саме Нафтуся Трускавецького родовища. Їй немає рівних щодо якості лікувальної дії, Нафтуся суттєво відрізняється від інших мінеральних вод за характеристикою органічних речовин. Якщо гусятинська вода має вугільне походження, то Нафтуся — нафтове. Щодо східницьких мінеральних вод типу Нафтуся, то їх основу складають менолітові сланці.

Сьогодні на родовищах ведуться серйозні наукові дослідження. Очолює цю роботу доктор медичних наук Степан Васильович Івасівка, який одночасно керує науковим підрозділом Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця АМН України. Завдяки цим дослідженням ми маємо можливість подавати до бювету мінеральну воду з найбільшою лікувальною активністю. У нашому розпорядженні — віварій, найсучасніша лабораторія, де ведеться активний моніторинг за станом мінеральних вод. Треба відмітити, що сьогодні ми використовуємо тільки 20-30% добової активності родовищ; це свідчить про перспективи подальшого розвитку курорту.

Але Трускавець знаменний не лише своїми мінеральними водами. Це — справжня курортна індустрія, де ЗАТ «Трускавецькурорт» уже багато років залишається на передових позиціях. Високоефективні й наукоємні технології дозволили розробити декілька напрямів, що вказують на величезний потенціал курорту як багатопрофільного лікувально-профілактичного закладу. Санаторії ЗАТ «Трускавецькурорт», наприклад, обслуговує загальнокурортний центр дистанційної ударнохвильової літотрипсії для дроблення каменів у нирках та сечовивідних шляхах.

Цей вид безопераційного лікування дає беззаперечний ефект, особливо при комплексному застосуванні слабомінералізованої води Нафтуся Трускавецького родовища. Цікаво, що, діючи на причину захворювання, а саме на порушення обміну речовин, Нафтуся попереджує виникнення нових каменів. Крім того, багатолітня практика показує, що в умовах Трускавця в таких пацієнтів швидше ліквідується запальний процес нирок, сечовивідних шляхів, знижується концентрація солей у сечі. До лікувального комплексу також входить раціональна, збалансована дієтотерапія, лікувальна фізкультура, фізіотерапія, бальнеотерапія, озокеритотерапія, медикаментозна терапія за медичними показаннями. До речі, озокеритотерапія — це також унікальний метод лікування. Адже озокерит складається з високомолекулярних парафінів і церезинів з домішками рідких масел. Єдине у світі родовище озокериту знаходиться на відстані 4 км від Трускавця в м. Бориславі. Його застосування має протизапальну та анальгетичну дію і посилює гемодинаміку в ураженому органі.

Окрім літотрипсії, розроблені і застосовуються ефективні лікувальні технології різноманітних хвороб органів травлення, обміну речовин, опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, функціональних захворювань нервової системи, хронічних запальних гінекологічних захворювань, хронічних захворювань бронхо-легеневої системи.

На сучасному етапі ЗАТ «Трускавецькурорт» володіє понад 90 лікувальними та понад 100 діагностичними технологіями. Прекрасна діагностична база дає можливість належним чином оцінити стан організму і своєчасно, на ранньому етапі, розпізнати хворобу. Для цього на базі санаторіїв діють імунологічна, імуноферментна, біохімічна, загальноклінічна, бактеріологічна лабораторії; кабінети функціональної діагностики, ендоскопії, рентгенологічний, ультразвукового дослідження, радіоізотопної ренографії.

Оптимальною діючу систему направлення людей на санаторно-курортне лікування зробить введення страхової медицини в Україні. Тоді страхова компанія чи лікарняна каса будуть діяти прагматично щодо застрахованих, направляючи їх на лікування туди, де лікувальний ефект більший. Коли, скажімо, буде поставати питання про необхідність лікування хворого в умовах лікарні чи курорту, все залежатиме від його стану здоров’я і виду патології. Сьогодні, на жаль, величезна кількість хворих, які перебувають у стаціонарах, потребує санаторно-курортних умов лікування. Але мені здається, що саме лікування за умов курорту вигідне як для самого хворого, так і для держави в цілому.

У 2002 році в санаторіях ЗАТ «Трускавецькурорт» лікування пройшли 82 000 людей. У цьому році керівництво сподівається на збільшення цифри до 85 000. Створені умови для лікування і відпочинку дозволяють приїжджати сюди людям середнього достатку. До вартості путівки входять усі лікувальні послуги. Ціни — найнижчі в Трускавці. До послуг тих, хто потребує побутових умов європейського рівня, — відповідні люкс-номери, які можуть прийняти одночасно одну тисячу пацієнтів.

Минулого року в розвиток курорту ми вклали понад 30 млн. коштів; це по-справжньому якісний рух уперед. Відповідно до вимог кон’юнктури ринку йде формування рівня лікарняних палат. Реконструйовано три їдальні на дві тисячі посадочних місць. Сьогодні ми можемо запропонувати нашим пацієнтам європейський рівень збалансованого дієтичного харчування, чого, до речі, бракує на європейських курортах. Усі продукти проходять спеціальний тест-контроль.

Звичайно, з кожним роком вимоги пацієнтів, які мають можливість перебувати на курортах Європи і порівнювати рівень надання послуг, зростають. Для забезпечення високого рівня курортологічного лікування має бути створена відповідна матеріально-технічна, лікувально-діагностична, соціальна бази. Усе це в нас є. ЗАТ «Трускавецькурорт» — госпрозрахункова структура, яка входить до системи «Укрпрофоздоровниця»; ми не лише вкладаємо кошти в розвиток курорту, але й отримуємо прибуток. Наприклад, за 11 місяців цього року нами отримано 11 млн. прибутку, що набагато краще за показник минулого року. Я вважаю, що при такому потенціалі санаторно-курортного лікування, який має Трускавець, ми не можемо втрачати гроші, які люди везуть за межі України для відпочинку на європейських курортах. Треба намагатися робити все задля майбутнього розвитку українських курортів.

Завдяки входженню до системи «Укрпрофоздоровниці», загальна кількість курортів якої складає 15, їх керівництво має змогу плідно спілкуватися, обмінюватися досвідом, своїми поглядами на майбутнє. Нашим співробітникам часто доводиться їздити до інших курортів Європи, це дозволяє переймати найліпше із зарубіжнього досвіду. Але сучасний Трускавець не поступається, а й переважає багато з європейських курортів у лікувальному плані. Так, ми маємо деякі проблеми побутового характеру, які, звичайно, крок за кроком вирішуємо. Є проблеми, що вимагають первинних коштів. Але все це — питання часу. Якщо збережуться тенденції, які ЗАТ «Трускавецькурорт» має на сьогодні, то, зважаючи на серйозні переваги в лікувальному плані, ми врешті-решт зможемо побудувати курорт європейського рівня. Ми пишаємося відмінним науковим забезпеченням, тісною співпрацею з Інститутом курортології м. Одеси, Київським інститутом фізіології ім. О.О. Богомольця АМН України, Львівським національним медичним університетом, Київською медичною академією післядипломної освіти, іншими учбовими закладами, а також із закордонними спеціалістами. Велику методичну допомогу нам надає «Укрпрофоздоровниця». Оскільки до нас близько 60% пацієнтів приїжджають за направленням лікаря, наші спеціалісти взяли активну участь у розробці підручника для студентів медичних вузів, зокрема розділу з основ курортології. Ми — учасники практично всіх науково-практичних конференцій, наші фахівці часто їздять за кордон. І той факт, що за дев’ять місяців цього року відбулося збільшення кількості пацієнтів на 2700 осіб, говорить про те, що ми перебуваємо на правильному шляху розвитку і курорт має серйозні перспективи на майбутнє.

Минулого року ми сплатили 16,5 млн. податків, акціонерне товариство проголошено одним з кращих платників податків у області, ми увійшли в десятку кращих. У цьому році планується сплатити податків до 20 млн. гривень. Вважаю, що до будь-якої податкової політики треба пристосуватися, її обов’язково слід виконувати, високоефективно господарюючи на своїй території.

Якщо ми хочемо рухатися вперед, ми мусимо матеріально мотивувати працівників, тому щомісяця 25% доходів спрямовуємо на оплату праці. Заробітна плата нашого медичного персоналу вища, ніж у багатьох інших лікувальних установах. Багато років поспіль немає проблем з кадрами — працювати в нашій структурі вважається за велику честь. Зверніть увагу на зовнішній вигляд наших співробітників: спеціальна форма, бейджі. До речі, для кожної з форм діяльності нами розроблені стандарти обслуговування. Працівники чітко знають, що від них вимагається, прекрасно обізнані зі своїми обов’язками, що допомагає у спілкуванні з пацієнтами, сприяє створенню максимально затишної атмосфери для лікування й відпочинку.

Задля перспектив розвитку курорту з попередньою владою міста було розроблено план заходів, які в першу чергу стосувалися юридичного, організаційного напрямів роботи. Це допомогло залучити до ЗАТ «Трускавецькурорт» ділових людей України й зарубіжжя. З ініціативи тодішнього мера міста був створений Закон «Про економічну зону курорту Трускавець». Враховуючи унікальність курорту, його важливість для держави, цей закон дав можливості для великої розбудови, яка стрімкими темпами продовжується й сьогодні.

Треба було власним прикладом показати, що курорт є перспективним. Зробити це можна було тільки за рахунок вкладання власних коштів. За п’ять років «Трускавецькурорт» вклало близько 70 млн. гривень в реінвестиції, що, насамперед, привернуло увагу ділових кіл. П’ять років кропіткої роботи дали змогу залучити до співпраці швейцарсько-німецьку фінансову групу для реалізації проекту санаторно-курортного корпусу «Женева»; створити умови для реалізації інвестиційних проектів канадських, американських, хорватських і, звичайно, вітчизняних бізнесменів. Словом, ми довели можливість ефективно господарювати в умовах курорту, створили відповідні умови для лікування і відпочинку. Сьогодні на території курорту розташовані спортивно-розважальний комплекс «ОГО» з боулінг-клубом, більярдними столами, казино, проводяться мистецькі фестивалі, конкурси, художні виставки.

Сьогодні, без сумніву, нам треба дбати про якість рівня обслуговування. Треба розширяти спектр послуг, розвивати інфраструктуру курорту. Окрім культурних заходів, розвивається туризм. Сподіваюся, що в найближчому майбутньому близькість кордону надасть курортникам можливість відвідати інші держави. До речі, за 9 місяців цього року в ЗАТ «Трускавецькурорт» відпочило понад 1,5 тисячі німців і 1 тисячі поляків. Щорічно кількість закордонних гостей зростає приблизно на 30-50%.

Я упевнений: сьогодні в деяких зарубіжних країнах достатньо лише одного слова — Трускавець, аби про нього сказали як про відомий курорт. Крок за кроком рухається вперед будівництво. Через деякий час буде введена в експлуатацію нова лікарня, проводиться величезний обсяг ремонтних робіт у діючих санаторних комплексах, зокрема будується закритий перехід між санаторіями «Кристал» і «Алмаз», який допоможе створенню закритого циклу лікування. Серйозні інвестиції вкладено у розбудову паркової зони відпочинку, побудову двох тенісних кортів, нових басейнів. Є задумка створити гірськолижний центр.

Усе зроблене за роки існування курорту дало змогу переконатися, що ми не лише не відстаємо безнадійно від інших — ми маємо суттєві переваги і здатні багато зробити на якісному рівні. Що для цього треба? Слід просто працювати. У цьому році ми спеціально направили на декілька днів до Карлових Вар наших головних лікарів і керівників напрямів. Вони приїхали вражені — так, курорт гарний, але ми здатні зробити краще. Я постійно переконую своїх працівників: нам нема чого комплексувати. Ми мусимо прагматично зважувати свої можливості і крок за кроком рухатися до рівня, який дасть змогу реалізувати себе як фахівця. У нас відмінна підготовка лікарів. Інша справа — технічні можливості за кордоном, але практика показує, що наші лікарі швидко адаптуються до будь-яких умов. Зокрема, у Карлових Варах до українських лікарів, а їх там працює багато, відносяться як до спеціалістів з великою повагою. Нам просто варто впевнено йти вперед, показувати свої переваги, заробляти гроші, розумно їх вкладаючи. Упевнений, за цим краєм — велике майбутнє, а за цим курортом, враховуючи його унікальні лікувальні можливості, — великі перспективи.

P.S. З 26 по 30 листопада 2003 року в Будапешті (Угорщина) проходила 56-а Генеральна асамблея Всесвітньої федерації водолікування та кліматолікування (FEMTEC), до якої входять 44 держави світу. На конкурс у секретаріат FEMTEC поряд із курортами з інших країн були представлені і документи ЗАТ «Трускавецькурорт», які свідчили про потенціал лікувально-діагностичної бази, фінансово-економічні показники, наукове забезпечення санаторно-курортної справи та інвестиційний меморандум. Вивчивши і проаналізувавши їх, секретаріат подав свої рекомендації на розгляд Генеральної асамблеї, яка у номінації «Найбільш прогресуючий курорт світу» визнала переможцем курорт Трускавець.

У номінації «Кращий курортний менеджмент» переможцем визнано державу Андора.

«Медична газета «Здоров’я України» вітає ЗАТ «Трускавецькурорт» із перемогою. Бажаємо подальших успіхів і процвітання.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

15.04.2024 Неврологія Діагностика та лікування когнітивних розладів

Проблема когнітивних розладів є однією з найважливіших у сучасній клінічній медицині. Це зумовлено не тільки збільшенням частки людей старшого віку серед населення, а й посиленням ролі стресу та інших патогенетичних чинників. У березні відбувся семінар «Академія сімейного лікаря. Біль в грудній клітині. Алгоритм дій сімейного лікаря та перенаправлення до профільного спеціаліста», у якому прийняли участь провідні вітчизняні науковці і фахівці різних галузей. У рамках заходу професор кафедри військової терапії Української військово-медичної академії Міністерства оборони України, кандидат медичних наук Мар’яна Миколаївна Селюк представила доповідь «Війна та когнітивні порушення. Причина чи наслідок? Як вирішити проблему?». Подаємо огляд цієї доповіді у форматі «запитання – ​відповідь»....

15.04.2024 Онкологія та гематологія Сучасні підходи до лікування гострої лімфобластної лейкемії у дітей і дорослих

Гостра лімфобластна лейкемія (ГЛЛ) є найпоширенішим онкогематологічним захворюванням у дітей і складає значну частку серед лейкемій у дорослих. Незважаючи на значні успіхи в лікуванні ГЛЛ у дітей, де рівень виліковності сягає 90%, результати терапії у дорослих залишаються незадовільними. У рамках науково-практичної конференції з міжнародною участю «Діагностика та лікування гематологічних захворювань: підведення підсумків 2023 року» (15-16 грудня 2023 року) проведено секцію, присвячену ГЛЛ....

12.04.2024 Гастроентерологія Дієта для покращення репродуктивного здоров’я

Відтворення майбутнього здорової нації – один з найважливіших сенсів існування теперішнього покоління. День боротьби з ожирінням нагадує нам про поширеність цього проблемного явища і важливість попередження його наслідків. Ожиріння може мати вплив на різні аспекти здоров'я, включаючи репродуктивне....

12.04.2024 Онкологія та гематологія Стратегії мінімізації ризиків та керування ускладненнями при лікуванні хронічної лімфоцитарної лейкемії

Хронічна лімфоцитарна лейкемія (ХЛЛ) залишається актуальною проблемою сучасної онкогематології. Незважаючи на певні досягнення в терапії, ХЛЛ є невиліковним захворюванням. Стандартна хіміотерапія не забезпечує стійкої відповіді, а трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин можлива лише для окремої когорти пацієнтів. Тому пошук нових підходів до терапії ХЛЛ, зокрема таргетної, є нагальним завданням. ...