Современные возможности консервативного лечения эпилепсии (укр)

27.03.2015

Епілепсія і судомні синдроми є найчастішими захворюваннями нервової системи. У загальній популяції поширеність епілепсії становить 5-10 випадків на 1000 населення, тоді як поширеність судом — 17-20 на 1000 (Shorvon, 1995). Щорічно реєстрована захворюваність на епілепсію, виключаючи фебрильні судоми і поодинокі пароксизми, варіює від 20 до 120 на 100 тисяч населення, у середньому складаючи 70 на 100 тисяч (Shorvon, 1995). Частота фебрильних судом становить 3-5% від загальної популяції. Найвища поширеність фебрильних судом зустрічається в Японії — 8,8% та на Маріїнських островах — 14% (Hauser et al., 1993).

Бурхливий розвиток нейрофармакології в останні десятиліття, синтез нових високоефективних антиепілептичних препаратів, кардинальний перегляд багатьох принципів лікування епілепсії дозволили на сьогодні віднести епілепсію до курабельних захворювань. Згідно з узагальненими даними провідних протиепілептичних центрів світу, вираженого терапевтичного ефекту можна досягти в 75-85% хворих на епілепсію.

Протягом останнього десятиліття спостерігається швидке накопичення знань з проблеми епілепсії. Як експериментальні, так і клінічні дослідження сприяють глибшому розумінню основних патофізіологічних механізмів захворювання. Нові методи дослідження значно змінили наші можливості щодо діагностики та виявлення етіологічних факторів епілепсії. Крім того, значні досягнення в розробці підходів до медикаментозного та хірургічного лікування відкривають нові перспективи в терапії цього захворювання.

На сучасному етапі при лікуванні епілепсії багато питань залишаються актуальними. Хто повинен лікувати хворого на епілепсію — педіатр, невролог чи епілептолог? Коли розпочинати лікування — після першого, другого і наступних нападів? Який для лікування обрати препарат та якими критеріями вибору при цьому керуватися: власним досвідом чи виходячи з характеру нападів? Якою мають бути оптимальна доза препарату, схема проведення терапії, тривалість лікування та які можливі наслідки лікування антиконвульсантами? До методів лікування епілепсії належать консервативний і хірургічний. До хірургічного втручання вдаються у випадку, коли протягом тривалого часу безрезультатно використовували всі сучасні можливості консервативного лікування, яке, в свою чергу, поділяють на медикаментозне, фізіотерапевтичне, гомеопатичне, фітотерапевтичне тощо.

Треба сказати, що основною метою антиконвульсантної терапії є повне припинення епілептичних пароксизмів без нервово-психічних і соматичних побічних явищ, забезпечення педагогічної, професійної і соціальної адаптації пацієнта та запобігання виникненню побічних ефектів у майбутньому. У тих випадках, коли не вдається в ідеалі досягти кінцевої мети, важливим завданням є зменшення кількості нападів та важкості клінічних проявів.

Серед основних принципів лікування виділяють:

  • лікування хворих із точно встановленим діагнозом епілепсії;
  • індивідуальний підхід;
  • довготривале лікування;
  • регулярність прийому препаратів;
  • монотерапія (протиепілептична);
  • комплексність лікування (протиепілептична терапія + дегідратаційна, судинна, седативна терапія та використання інших методів лікування).

Оскільки всі протиепілептичні препарати є потенційно токсичними, а терапія ними майже завжди тривала та інтенсивна, рішення щодо лікування хворого приймається після зважування очікуваних позитивних результатів і побічних ефектів. Специфічне довготривале медикаментозне протиепілептичне лікування починають при впевненості у діагнозі епілепсії та переконаності в необхідності такого лікування у конкретного хворого.

Утриматися від призначення медикаментозного протиепілептичного лікування можна за наявності першого ізольованого епілептичного нападу, оскільки загальноприйнятим є початок лікування після другого нападу; нечастих або легких епілептичних нападах при порівняно доброякісних формах епілепсії; за наявності рідкісних нападів (1-2 на рік), якщо від останнього з яких і закінчення прийому протисудомних ліків минуло більше ніж 6 місяців, а на ЕЕГ не виявлено епілептиформної і фокальної патологічної активності.

На початку лікування хворому слід провести повне загальне клінічне обстеження, включаючи визначення маси тіла і вимірювання артеріального тиску.

Тривалість лікування визначається формою епілепсії, віком хворого і рядом індивідуальних особливостей. Загалом, рецидиви після відміни консервативної терапії спостерігаються в 20-25% випадків у дітей і в 30-40% у дорослих. Найчастіше одужують при ідіопатичних формах епілепсії з відомо низьким ризиком рецидиву — питання про відміну лікування у цих хворих можна ставити після двох років ремісії. При формах епілепсії з відомо високим ризиком рецидиву питання про відміну лікування слід ставити не раніше 5 років ремісії.

Умовами відміни антиконвульсантів є: термін ремісії, відповідний до форми епілепсії; відсутність на ЕЕГ вираженої патологічної активності (не обов’язково епілептиформної); відміна препарату має бути поступовою, повільною протягом 3-6 місяців із зниженням денної дози препарату не більше ніж на 1/8-1/10 дози у послідовності: денний — ранковий — нічний прийоми. У випадках відновлення нападів рекомендується подальше проведення антиепілептичної терапії. У деяких хворих після відміни препарату через деякий час виникають 1-2 напади, які в літературі трактуються як «судоми відміни», що не потребують спеціального лікування. Інколи лікування може тривати все життя.

При лікуванні хворого на епілепсію слід дотримуватися наступної стратегії: починають з малих доз препарату першого вибору і поступово її підвищують. Якщо на фоні такого лікування напади зникають, терапію продовжують протягом 3-5 років з поступовою відміною препарату. У випадку, коли має місце інтоксикація, хворому поступово зменшують дозу, переходячи на лікування таким способом із застосуванням препарату другого ряду (табл. 1).

Серед антиконвульсантів препаратом першого вибору є пролонгована форма вальпроату натрію (Депакін Хроно®). При важкокурабельній епілепсії ефективність препарату Депакін Хроно® приблизно в 1,5 разу перевищує ефективність звичайного Депакіну та значно краще переноситься пацієнтами. У 97% хворих лікування Депакіном Хроно® супроводжується значною ефективністю без ризику виникнення побічних ефектів.

На жаль, в Україні здебільшого відсутні знання з використання нових антиконвульсантів. В Європі в першу чергу для лікування епілепсії використовують вальпроати та карбамазепін, а в Україні до цього часу — бензонал та дифенін, які в країнах Європи не використовуються (рис. 1 та 2).

Після повної відміни антиконвульсантів хворий повинен перебувати під наглядом лікаря не менше одного року із проведенням ЕЕГ-контролю через кожні 3 місяці. Лише за повної відсутності клінічних проявів епілепсії і повної нормалізації ЕЕГ-картини діагноз епілепсії може бути знятий.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

20.04.2024 Урологія та андрологія Замісна терапія тестостероном у контексті серцево-судинної безпеки

Серцево-­судинні ефекти замісної терапії тестостероном (ЗТТ) у чоловіків середнього та похилого віку з гіпогонадизмом на сьогодні залишаються невизначеними. Представляємо до вашої уваги результати дослідження The Testosterone Replacement Therapy for Assessment of Long-term Vascular Events and Efficacy Response in Hypogonadal Men (TRAVERSE), мета якого полягала у визначенні впливу ЗТТ на частоту серйозних несприятливих серцево-­судинних подій у чоловіків середнього та похилого віку з гіпогонадизмом та наявною кардіоваскулярною патологією або високим ризиком її виникнення. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Роль хронічного запалення передміхурової залози в патогенезі та прогресуванні ДГПЗ

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) — одне з найбільш розповсюджених у світі урологічних захворювань, яке вражає чоловіків середнього та літнього віку й лікуванню якого здавна було приділено велику увагу в культурах різних країн світу. Відомо, що гормональні зміни, запалення, активність факторів росту та гіпоксичних процесів впливають на клітинну проліферацію простати, що спостерігається в тканинах хворих на ДГПЗ. Головним напрямом терапії початкових стадій ДГПЗ вважається призначення рослинних інгібіторів 5α-редуктази, із яких найбільш вивченим є екстракт плодів американської карликової пальми Serenoa repens. Цей фітопрепарат має широку доказову базу, сформовану на основі багаторічних досліджень. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Нові можливості імуноактивної профілактики рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів

7-9 лютого у м. Яремче відбулася науково-­практична конференція «Малоінвазивні технології в урології», яка об’єднала спеціалістів у галузі урології та урогінекології. У рамках заходу завідувач кафедри нефрології та нирковозамісної терапії Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика, доктор медичних наук, професор Стелла Вікторівна Кушніренко представила доповідь щодо нових можливостей лікування рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів за допомогою сублінгвальної цільноклітинної бактеріальної вакцини Уромуне®-MV140. ...

19.04.2024 Неврологія Алгоритм терапії пацієнта з болем у спині

Як відомо, біль у спині ускладнює рух і чинить негативний вплив на якість життя та психічне благополуччя людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від болю в нижній частині спини страждають близько 619 млн людей у всьому світі, і за прогнозом, до 2050 року переважно через збільшення чисельності населення та його старіння кількість таких випадків може зрости до 843 млн (WHO, 2020). Попри проведення численних дослі­джень причини дорсалгій досі лишаються суперечливими, а результат лікування – ​здебільшого незадовільним....