Гіпоалергенні суміші для немовлят: сучасний стан проблеми

27.03.2015

Першим проявом алергічної патології у дітей, як правило, є харчова алергія (ХА), яка виявляється вже в перші місяці життя як алергічний конституційний дерматит (АКД). Без усунення причин харчової сенсибілізації і за відсутності корекції функціональних (зворотних) змін з боку травного каналу конституційний дерматит у 70-80% випадків трансформується в дитячу екзему, яка є дебютом атопічного дерматиту.

Вирішуючи проблему раціонального харчування таких дітей, слід пам’ятати, що ідеальною їжею для них є материнське молоко. Однак, коли грудне вигодовування неможливе, необхідно знайти замінники жіночого молока, які можна було б призначати таким немовлятам. Львівський міський дитячий алергологічний центр має суттєвий власний досвід щодо застосування сумішей фірми Nestle (Швейцарія) для харчування дітей з проявами алергії або ризиком її розвитку. Протягом останніх років нами доведена доцільність застосування з лікувальною метою гіпоалергенних сумішей «Алфаре» (НАН кисломолочний), «АЛ110» (НАН безлактозный), «Алсой» (НАН соя).

Нині на українському ринку є нова суміш «НАН гіпоалергенний» (NAN 1 HA), яку педіатри рекомендують застосовувати у таких дітей. Ми провели клінічне дослідження ефективності цієї суміші у 10 дітей віком від 2 до 12 місяців з проявами АКД. Відповідно до програми клінічної апробації поряд з клінічними спостереженнями проводили антропометричні вимірювання.

Суміш вводили в раціон поступово, починаючи з 20 мл 2 рази на добу. Щоденно кількість суміші збільшували на 40-50 мл і протягом 4-5 днів доводили до необхідного об’єму.

Результати дослідження оцінювали через 3-4 тижні від початку застосування суміші. Критеріями оцінки ефективності харчування були: показники толерантності до нової їжі (апетит, диспептичні прояви, характер випорожнень); динаміка антропометричних даних; показники терапевтичної ефективності (динаміка проявів АКД).

Перший тиждень був періодом вивчення толерантності дитини до нового продукту харчування. Протягом цього часу слідкували за такими показниками: відмова від їжі, зригування, блювання, підсилення проявів АКД, негативні зміни характеру випорожнень.

Період адаптації до суміші NAN 1 HA перебігав без особливостей. Діти охоче їли запропонований продукт, що безперечно вказує на його високі смакові якості. Спосте-рігалася регресія змін на шкірі, зменшився її свербіж. Гастроінтестинальних порушень у вигляді колік, метеоризму, закрепів у обстежених дітей не виявлено. Більше того, у 3 дітей, у яких перед застосуванням суміші спостерігалася тенденція до закрепів, випорожнення нормалізувалися. На фоні застосування NAN 1 HA у всіх немовлят випорожнення були кашкоподібної консистенції, звичайного кольору без патологічних домішок. Середньодобове збільшення маси тіла у дітей становило 24,7 г/добу.

Таким чином, результати проведених клінічних досліджень доводять, що суміш NAN 1 HA діти добре переносять. Вона за своїм складом повністю відповідає сучасним вимогам до замінників жіночого молока і може бути рекомендована для застосування в харчуванні дітей з проявами ХА або з ризиком її розвитку.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

27.03.2024 Алергія та імунологія Педіатрія Лікування алергічного риніту та кропив’янки: огляд новітнього антигістамінного препарату біластину

Поширеність і вплив алергічних захворювань часто недооцінюють [1]. Ключовим фактором алергічної відповіді є імуноглобулін (Ig) Е, присутній на поверхні тучних клітин і базофілів. Взаємодія алергену з IgЕ та його рецепторним комплексом призводить до активації цих клітин і вивільнення речовин, у тому числі гістаміну, які викликають симптоми алергії [2]. Враховуючи ключову роль гістаміну в розвитку алергічних реакцій, при багатьох алергічних станах, включаючи алергічний риніт і кропив’янку, пацієнту призначають антигістамінні препарати [3, 4]....

27.03.2024 Педіатрія 29 лютого – Всесвітній день орфанних захворювань

Рідкісні (або орфанні) захворювання є значною медико-соціальною проблемою в усьому світі. За даними EURORDIS-Rare Diseases Europe, близько 300 млн людей у світі страждають на рідкісні недуги. Попри те, що кожне окреме захворювання вражає невелику кількість людей, сукупно вони мають суттєвий вплив на систему охорони здоров’я та якість життя пацієнтів та їхніх сімей....

27.03.2024 Педіатрія Сучасні можливості для покращення якості життя у дітей з болісним прорізуванням зубів

Прорізування зубів є фізіологічним процесом і певним показником правильного чи порушеного розвитку дитини. Як фізіологічний акт, прорізування зубів не є болючим явищем і не може викликати жодних захворювань. Воно перебуває в прямому зв’язку із загальним станом здоров’я дитини, і своєчасний, у певній послідовності ріст зубів свідчить про нормальний розвиток малюка. ...

27.03.2024 Психіатрія Сучасне лікування негативних симптомів при шизофренії

У березні відбулася науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід до проблемних питань неврології та психіатрії: нові стратегії лікування. Стрес-асоційовані розлади – виклики сьогодення». Захід був присвячений питанням вирішення проблем психічного та неврологічного характеру як однієї з загроз сучасного суспільства. ...