Детский туберкулез — состояние проблемы (укр)

27.03.2015

Актуальність проблеми боротьби з туберкульозом визначається значним поширенням цієї інфекції серед населення та швидкими темпами зростання, високими показниками інвалідності і смертності.

Захворюваність туберкульозом дітей в Україні тісно пов’язана з туберкульозом у дорослих, її показники за останні роки збільшилися в 1,9 разу (з 4,7 до 9 на 10 тис. населення), що є несприятливою прогностичною ознакою. Щорічно серед дітей реєструється 700 нових випадків туберкульозу. Так, у 2001 році вперше було встановлено діагноз туберкульозу 788 дітям, що становило 9,3 на 10 тис. населення. У найближчі роки ще не слід очікувати поліпшення епідемічної ситуації з туберкульозу в країні, оскільки не зменшується кількість бактеріовиділювачів серед уперше виявлених хворих, і тому резервуар туберкульозної інфекції постійно збільшується. Це зумовлює збільшення первинного інфікування туберкульозом дитячого населення.

Інна Леонідівна Рубан З проханням прокоментувати несприятливу ситуацію, що склалася на сьогодні, та відповісти на деякі питання стосовно цієї проблеми ми звернулися до головного лікаря Київської міської дитячої туберкульозної лікарні Інни Леонідівни Рубан.

— У різні вікові періоди показники інфікованості дитячого населення різні. Після вакцинації БЦЖ у пологовому будинку на першому році життя інфікованість не визначається, реєструються лише поодинокі випадки БЦЖ-оститів. На 2-му році життя вже виявляється близько 2% інфікованих дітей. З 3 до 7 років їх кількість починає зростати і в 7 років становить до 30%, тобто до першої ревакцинації БЦЖ інфікована кожна третя дитина. Після другої ревакцинації в 7 років інфікованість зростає і становить більше ніж 50%. Від 10 до 14 років цей показник стабілізується.

У Києві діє чітко розроблена система диспансерного нагляду за дітьми, інфікованими туберкульозом, і тому показник захворюваності серед дитячого населення в місті нижчий, ніж у середньому по Україні. Захворюваність на активні форми туберкульозу в 2002 році зменшилася з 6,3 до 6,2 на 100 тис. дитячого населення. Але зниження захворюваності, у першу чергу, пояснюється відсутністю протягом останніх 6 місяців туберкуліну, необхідного для проведення туберкулінодіагностики. Захворюваність на туберкульоз органів дихання становить 5,6 (у 2001 році — 4,5), захворюваність на позалегеневий туберкульоз — 0,7 (у 2001 році — 1,8). Показник захворюваності у дітей, що проживають в тубконтакті — 2,6. На сьогодні в місті нараховується 1336 вогнищ туберкульозної інфекції, у яких проживають більше тисячі дітей.

— Хто найчастіше хворіє на туберкульоз?

— Аналіз епідемічних показників свідчить, що хворіють на туберкульоз в основному діти з груп ризику, а саме: невакциновані БЦЖ у зв’язку з протипоказаннями; у яких відсутні знаки після щеплення БЦЖ; з природженим імунодефіцитом; ВІЛ-інфіковані; частохво-ріючі на хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, дитячі інфекції; діти з соціально неблагополучних сімей. У групи ризику входять також діти, які відносяться до IV та VI груп диспансерного нагляду, тобто контактуючі з туберкульозними хворими (IV група) та інфіковані туберкульозом (VI група), а саме діти в ранньому періоді туберкульозної інфекції, з гіперергічними реакціями на туберкулін, інфіковані з супутньою патологією, інфіковані з несприятливими побутовими умовами, невакциновані БЦЖ у пологовому будинку, з післявакцинальними ускладненнями БЦЖ.

— Як проводиться діагностика туберкульозної інфекції в дітей та, у разі необхідності, подальше їх лікування?

— В умовах епідемії туберкульозу велику роль відіграє щорічна туберкулінодіагностика, яка проводиться кожній дитині. Діти з позитивними туберкуліновими пробами направляються до фтизіопедіатра в протитуберкульозні диспансери та дитячі поліклініки, де проводиться амбулаторне комплексне обстеження і, у разі необхідності, дитина направляється на стаціонарне лікування.

Усі вперше виявлені хворі з підозрою на локальний процес поступають на лікування в нашу лікарню, яка розрахована на 140 ліжок: 90 ліжок — для хворих на легеневий туберкульоз, 50 — кістково-суглобовий. Лікування хворих проводиться згідно із «Стандартами обсягів діагностичних досліджень, лікувальних заходів та критеріїв якості лікування дітей», затверджених наказом МОЗ України від 27.07.1998 року № 226 залежно від форми туберкульозу, фази процесу, його активності, наявних ускладнень з обов’язковим урахуванням супутньої патології. У стаціонарі забезпечується проведення тривалого (від 6 до 12 місяців) контрольованого безперервного основного курсу хіміотерапії. У подальшому дитина направляється на санаторно-курортне лікування, яке здійснюється в санаторії «Ялинка», розрахованому на 360 місць. Протягом усього періоду диспансерного нагляду діти перебувають, залежно від віку, у санаторних дошкільних дитячих комбінатах або в санаторній школі-інтернаті.

Крім того, на базі лікарні працює кафедра фтизіатрії з курсом пульмонології НМУ ім. О. О. Богомольця під керівництвом професора В. І. Петренка. Співробітники кафедри разом із завідуючими відділеннями проводять консультативний прийом 2 рази на тиждень (вівторок і четвер) за направленнями лікарів-фтизіопедіатрів як мешканців Києва, так і регіонів України.

— Відомо, що фінансування медичних закладів обмежене. Чи отримує лікарня матеріальну допомогу від благодійних фондів?

— Лікарня в повному обсязі забезпечена необхідними препаратами, що дозволяє проводити лікування дітей безкоштовно. Але, безумовно, коштів, передбачених бюджетом, на все не вистачає і, в першу чергу, на медичне обладнання та інвентар. У вирішенні цих питань нам допомагають англійський благодійний фонд «Знедолені діти України» та військовий відділ посольства США. Так, наприклад, у квітні цього року представниками фонду «Знедолені діти України» лікарні було передано напівавтоматичний біохімічний аналізатор — це вкрай необхідне лабораторне обладнання. Крім того, діти отримують гуманітарну допомогу у вигляді іграшок, канцтоварів, одягу тощо.

— На вашу думку, як взагалі можна запобігти поширенню такої небезпечної хвороби, як туберкульоз?

— Зменшення поширення туберкульозу найбільш ефективне за умови впровадження світового досвіду боротьби з цією недугою, сучасних технологій профілактики, діагностики та лікування, державного фінансування протитуберкульозних заходів, а також формування здорового способу життя, підвищення рівня життя населення. Значне поширення туберкульозу серед дитячого населення обумовлює необхідність проведення медичними та педагогічними працівниками постійної санітарно-просвітньої роботи серед школярів та їх батьків.

З метою підвищення якості та своєчасності виявлення туберкульозу серед дитячого населення Києва, в усіх лікувально-профілактичних закладах працюють дільничні лікарі-фтизіатри, які надають організаційно-методичну допомогу з формування груп ризику та питань якості обстеження пацієнтів.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

20.04.2024 Урологія та андрологія Оновлення в лікуванні доброякісної гіперплазії передміхурової залози та роль мінімально інвазивних хірургічних процедур

Симптоми з боку нижніх сечових шляхів (СНСШ), викликані доброякісною гіперплазією передміхурової залози (ДГПЗ), суттєво впливають на якість життя чоловіків. Динамічне спостереження та медикаментозне лікування з використанням широкого спектра препаратів можуть давати терапевтичний ефект. Проте хірургічне втручання залишається одним із найбільш ефективних рішень у пацієнтів із тяжкими формами цього захворювання. Трансуретральна резекція простати (ТУРП) є золотим стандартом хірургічного лікування. Утім з’являються й альтернативні методи, зокрема лазерна абляція простати за допомогою гольмієвого й тулієвого лазера (HoLEP і ThuLEP), а також роботизована водоструминна терапія (акваабляція), спрямовані на зниження післяопераційної захворюваності. Мінімально інвазивні хірургічні процедури (МІХП), що проводяться амбулаторно під місцевою анестезією або седацією, мають усе ширше застосування, особливо у хворих із високим хірургічним ризиком через супутню патологію. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Оцінка ефективності аванафілу при лікуванні еректильної дисфункції в умовах реальної клінічної практики

Аванафіл є інгібітором фосфодіестерази 5‑го типу (ФДЕ‑5) другого покоління зі швидким початком дії (15 хвилин), що дозволяє уникнути незручностей, пов’язаних із необхідністю очікування перед спробою статевого акту. Даних щодо його практичного застосування, включаючи ефективність лікування, все ще бракує. Представлене дослідження мало на меті проаналізувати результати лікування аванафілом пацієнтів з еректильною дисфункцією (ЕД) та визначити фактори, які впливають на його клінічну ефективність. Результати дослідження показали, що аванафіл є ефективним засобом для лікування ЕД і рівень задоволеності пацієнтів ним є високим. Виявлено додаткові фактори, врахування яких може покращити результати лікування. Таким чином, це перше дослідження, яке надає докази ефективності аванафілу щодо лікування ЕД в умовах реальної клінічної практики. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Актуальні аспекти трансплантації нирки

Трансплантологія є однією з найважливіших галузей медицини, яка потребує постійного розвитку та вдосконалення. Актуальність її впровадження зумовлена зростаючою чисельністю пацієнтів молодого та середнього віку з термінальними стадіями захворювань різних органів. Наприкінці минулого року у м. Кропивницькому на базі лікарні Святого Луки за підтримки ДУ «Інститут серця МОЗ України» відбулася конференція «Актуальні аспекти трансплантології у закладах охорони здоров’я Кіровоградщини». Генеральний директор багатопрофільної лікарні Святого Луки, кардіоторакальний хірург, кандидат медичних наук Григорій Миколайович Урсол наголосив на важливості співпраці між медзакладами різних міст та проведення тематичних науково-­практичних заходів за участю провідних фахівців галузі для обміну думками та обговорення найактуальніших питань розвитку трансплантології в Україні. ...

20.04.2024 Урологія та андрологія Замісна терапія тестостероном у контексті серцево-судинної безпеки

Серцево-­судинні ефекти замісної терапії тестостероном (ЗТТ) у чоловіків середнього та похилого віку з гіпогонадизмом на сьогодні залишаються невизначеними. Представляємо до вашої уваги результати дослідження The Testosterone Replacement Therapy for Assessment of Long-term Vascular Events and Efficacy Response in Hypogonadal Men (TRAVERSE), мета якого полягала у визначенні впливу ЗТТ на частоту серйозних несприятливих серцево-­судинних подій у чоловіків середнього та похилого віку з гіпогонадизмом та наявною кардіоваскулярною патологією або високим ризиком її виникнення. ...