Нитрофураны: у каждого свое лицо (укр)

27.03.2015

Інформація із клінічного досьє препарату Ніфуроксазид: відповіді на питання, чому під час вибору стратегії стартової етіотропної терапії гострих та хронічних кишкових інфекцій все більше лікарів віддають перевагу саме цьому препарату.

Візитівка препарату

Міжнародна назва: Ніфуроксазид.

Ніфуроксазид належить до групи антидіарейних препаратів, які застосовуються для етіотропної терапії інфекційно-запальних захворювань кишечнику.

Це представник кишкових антисептиків, які діють місцево та є єдиним представником нітрофуранів у цій групі. Ніфуроксазид-субстанція є нерозчинною речовиною і після перорального прийому практично не всмоктується з травного тракту, створює високу концентрацію діючої речовини в кишечнику та виводиться з калом. Тривалість перебування препарату у порожнині травного тракту визначається швидкістю пасажу по кишечнику. Це забезпечує виключно ентеральну антисептичну дію та відсутність загальнотоксичного впливу на макроорганізм. У середньотерапевтичних дозах діє бактеріостатично, у більш високих — бактерицидно відносно більшості представників патогенної кишкової мікрофлори. Механізм дії пояснюється пригніченням дегідрогеназ та синтезу білків в патогенних бактеріальних клітинах, за рахунок чого уповільнюється, а при збільшенні дози — повністю пригнічується ділення клітин мікроорганізмів.

Спектр фармакологічної активності

Ніфуроксазид активний відносно: Strep-tococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Clostridium spp., Escherichia coli та cloaca, Salmonella spp., Shigella spp., Klebsiella spp., Enterobacter spp., у тому числі E.cloacае, Campylobacter jejuni, Citrobacter spp., Hafnia spp., Yersinia enterocolitica, Proteus spp., Vibrio cholerae.

Які переваги Ніфуроксазиду перед іншими антибактеріальними засобами?

  • Високий терапевтичний ефект з перших годин лікування;
  • широкий спектр антибактеріальної активності;
  • практична відсутність побічної дії завдяки його ентеральній дії, що дозволяє уникнути токсичного впливу на макроорганізм, який має місце при застосуванні системних нітрофуранів та більшості інших антибактеріальних препаратів;
  • можливість безпечного лікування пацієнтів усіх вікових груп, а також вагітних та жінок, що годують груддю.
  • у терапевтичних дозах препарат не пригнічує симбіотну бактеріальну мікрофлору товстої кишки;
  • не викликає розвиток резистентних штамів патогенних мікроорганізмів і завжди залишається ефективним;
  • не спричинює перехресної стійкості з іншими антибактеріальними препаратами, що дозволяє, при необхідності, призначати його в комплексній терапії з системними препаратами (при генералізованих інфекціях);
  • при кишкових інфекціях вірусного генезу попереджує виникнення бактеріальної суперінфекції;
  • виявляє високу ефективність незалежно від рН у порожнині кишечнику та чутливості мікроорганізмів до антибіотиків;
  • при лікуванні Ніфуроксазидом можна не дотримуватися спеціальної дієти, яка передбачена при застосуванні системних нітрофуранів;
  • препарат випускається в зручних для пацієнтів лікарських формах: це мікронізована суспензія з приємним банановим запахом та солодким смаком і таблетки, вкриті оболонкою.

При яких захворюваннях у першу чергу Ніфуроксазид може стати препаратом вибору для стартової терапії?

  • Діареї інфекційної етіології (шигельоз, сальмонельоз та інші кишкові токсикоінфекції) у дітей та дорослих, особливо викликані полірезистентними штамами мікроорганізмів, а також діареї з невизначеною етіологією, викликані штамами-мутантами, які важко діагностуються;
  • хронічні бактеріальні коліти і ентероколіти, у тому числі бродильні, гнильні та паразитарні запалення кишечнику;
  • симптоматична діарея різної етіології (ешерихіозна, протейна, клебсієльозна, стафілококова, ентерококова) при кишкових дисбактеріозах різного генезу (довготривала або масивна антибіотикотерапія, променева терапія, імунодефіцитні стани, інтоксикація тощо);
  • симптоматична діарея у хворих з виразковим колітом, хронічним аутоімунним гастритом, апендицитом та іншими гострими та хронічними неінфекційними захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • інших захворюваннях, які супроводжуються діареєю;
  • при хірургічних операціях на травному тракті, в перед- та післяопераційний період;
  • бактеріоносійство та всі інші випадки, коли потрібна санація кишечнику;
  • в екстремальних умовах, коли можуть виникнути проблеми з доброякісним харчуванням, питною водою та є загроза кишкової інфекції.

Рекомендовані дози та спосіб застосування

Ніфуроксазид суспензія (220 мг/5 мл)

При дозуванні необхідно пам’ятати, що 1 чайна ложка (5 мл) містить 220 мг діючої речовини — ніфуроксазиду. Перед застосуванням флакон треба енергійно струснути до утворення однорідної суспензії.

Дози для дітей віком:
від 2 міс. до 6 міс. — 2,5-5 мл (1/2-1 чайна ложка) 2 рази на добу,
від 6 міс. до 6 років — 5 мл (1 чайна ложка) 3 рази на добу,
старших за 6 років та дорослих — 5 мл (1 чайна ложка) 4 рази на добу.

Ніфуроксазид, таблетки, вкриті оболонкою, по 100 мг
Дітям старшим за 6 років та дорослим — по 2 таблетки 4 рази на добу.
Препарат рекомендується приймати через рівні проміжки часу протягом 3-6 днів незалежно від прийому їжі.

Чи спостерігалися негативні прояви дії препарату?

Ніфуроксазид добре переноситься, побічні ефекти проявляються дуже рідко і обумовлені індивідуальною гіперчутли-вістю до похідних 5-нітрофуранів або до допоміжних речовин препарату. У таких випадках препарат треба відмінити. Ще рідше спостерігався біль у животі та нудота. Ці симптоми швидко зникають, не потребуючи ні спеціального лікування, ні відміни препарату.

Протипоказаннями до застосування є алергія на один із його компонентів. Суспензія не призначається дітям до 2-місячного віку, а також при наявності вроджених ферментопатій (зокрема, дефіциту ферментів, що розщеплюють сахарозу, а також недостатністю глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази).

Які особливості застосування препарату?

Під час лікування Ніфуроксазидом гост-рих діарей обов’язкова одночасна регідратаційна терапія (пероральна та/або парентеральна, залежно від стану та індивідуальних особливостей хворого) — препарат добре комбінується з регідратаційними засобами. Клінічно доведено, що використання суспензії Ніфуроксазиду при гострій діареї в дітей дозволяє вдвічі зменшити кількість рідини, що вводиться при регідратації, та швидко перейти до звичайної дієти.

У випадку септичних ускладнень кишкових інфекцій або симптоматичної діареї при загальних інфекційно-запальних захворюваннях необхідно додатково до місцеводіючого Ніфуроксазиду призначити системні антибактеріальні препарати.

Препарат можна застосовувати вагітним та жінкам, що годують груддю (під наглядом лікаря).

Під час лікування препаратом не можна вживати алкогольні напої (ніфуроксазид добре розчиняється в етанолі), тому що інколи можливий розвиток дисульфірамоподібної реакції (почервоніння шкіри, відчуття жару у верхній частині тулуба, шум у голові, утруднене дихання, серцебиття).

Не рекомендується призначати Ніфуроксазид одночасно з сорбентами (знижується його антибактеріальна ефективність).

Ніфуроксазид не впливає на психомоторні реакції організму і тому може призначатися пацієнтам, робота яких потребує підвищеної уваги та моторної координації.

Лікарські форми

Суспензія (220 мг/5 мл) — 90 мл і таблетки, вкриті оболонкою, по 100 мг № 24.

Орієнтовні ціни в аптечних закладах: суспензія — 12-13 грн., таблетки — 6-7 грн.

Підсумки

Для стартової етіотропної терапії кишечної інфекції потрібно вибрати препарат з максимальною антибактеріальною активністю, мінімальним впливом на симбіотну мікрофлору, і при цьому бажано, щоб препарат не виявляв токсичної дії на організм пацієнта, був доступний за ціною та щоб його завжди можна було придбати в найближчій аптеці.
Цим вимогам повністю відповідає Ніфуроксазид.

Шановні колеги — вибір за вами!

Виробник. Гродзиський фармацевтичний завод «Польфа», Польща. Виробництво препарату повністю відповідає стандартам Належної виробничої практики (GMP).

Реєстраційні посвідчення: таблетки — П.10.99/01067, суспензія — П.06.01/03179.

Детальну інформацію викладено в Інструкції з медичного застосування препарату.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Представництва Гродзиського фармацевтичного заводу «Польфа» в Україні за телефоном: (044) 236-59-72.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

18.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Програма «Доступні ліки» в Україні

Реімбурсація – ​це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Серед громадськості програма реімбурсації відома як програма «Доступні ліки». Вона робить для українців лікування хронічних захворювань доступнішим....

18.04.2024 Алергія та імунологія Пульмонологія та оториноларингологія Ефективність і безпека підвищення дозування антигістамінних препаратів ІІ покоління в лікуванні неконтрольованої хронічної спонтанної кропив’янки

Хронічна кропив’янка (ХК) – ​це патологія, яка характеризується рецидивними нестійкими висипаннями з/без ангіоневротичного набряку, які виникають мало не щодня впродовж більш як 6 тиж [1]. Розрізняють два варіанти ХК – ​хронічна індукована кропив’янка (ХІК), або фізична кропив’янка, зумовлена певними фізичними подразниками, такими як тиск, тепло або холод, і більш поширена хронічна спонтанна кропив’янка (ХСК), яка розвивається у 80-90% випадків і характеризується відсутністю відомих екзогенних чинників і причин [2]. На це захворювання страждає від 0,5 до 1% населення світу, переважно особи жіночої статі [3]. Повторні симптоми часто призводять до порушень сну та чинять виражений негативний вплив на якість життя (QoL) [4]. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Можливості терапевтичної корекції метаболічноасоційованої жирової хвороби печінки: фокус на комбінацію адеметіоніну та глутатіону

Метаболічноасоційована жирова хвороба печінки (МАЖХП) є однією з найактуальніших проблем сучасної гепатології та внутрішньої медицини в цілому. Стрімке зростання поширеності ожиріння та цукрового діабету (ЦД) 2 типу в популяції призвело до істотного збільшення кількості хворих на МАЖХП, яка охоплює спектр патологічних станів від неускладненого стеатозу до алкогольної хвороби печінки та цирозу, що розвиваються на тлі надлишкового нагромадження ліпідів у гепатоцитах. ...

18.04.2024 Гастроентерологія Маастрихтський консенсус VI щодо лікування інфекції Helicobacter pylori: фокус на стандартну потрійну терапію

Інфекція Helicobacter pylori (H. pylori) офіційно визнана інфекційним захворюванням і включена до Міжнародної класифікації хвороб (МКХ) 11-го перегляду, тому рекомендовано лікувати всіх інфікованих пацієнтів. Проте, зважаючи на широкий спектр клінічних проявів, пов’язаних із гастритом, викликаним H. pylori, лишаються специфічні проблеми, які потребують регулярного перегляду для оптимізації лікування. ...