Профілактика захворювань повинна стати доброю традицією

23.06.2017

Стаття у форматі PDF.


До Всесвітнього дня боротьби з бронхіальною астмою

Щорічно у травні відзначається Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою (БА). Зростання поширеності цього захворювання у світі – невтішна тенденція на сьогодні. Загалом у світі близько 300 млн хворих на БА, причому, згідно з прогнозами, через 10 років це число може збільшитися ще на 100 млн.

Щодо України, на жаль, точних даних немає, але навіть узагальнені показники змушують замислитися. Додатковим тривожним фактором є те, що БА належить до соціально значущих хвороб, які зустрічаються і в молодих людей, і в осіб літнього віку.

Профілактика БА – це проблема, яка стосується всього суспільства, адже боротьба з найбільш поширеними алергенами довкілля передбачає і заходи з очищення повітря від хімічних полютантів, і своєчасне прибирання та зволоження вулиць і, звичайно ж, озеленення. Саме з цієї причини до Дня боротьби з бронхіальною астмою була приурочена акція з озеленення міст України, у рамках якої на територіях лікувально-профілактичних установ висадили десятки дерев. Акція відбулася за підтримки фармацевтичної компанії «Гленмарк» у 9 найбільших містах України. Мета ініціативи – покращити екологічний стан довкілля.

У столиці вона проводилася за підтримки фахівців ДУ «Націо­нальний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України», які разом зі співробітниками компанії «Гленмарк» поповнили саджанцями розташований на території установи парк. Виступаючи на відкритті заходу, директор ДУ «Націо­нальний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України», доктор медичних наук, професор, академік НАМН України Юрій ­Іванович Фещенко зазначив:

– Акція, запропонована компанією «Гленмарк», стала для нас приємною несподіванкою. Принципово важливо, що в цьому випадку мова йде не просто про слова і наміри, а про конкретні справи. Висаджені сьогодні дерева у майбутньому тішитимуть співробітників інституту і, звичайно ж, наших пацієнтів. Багаторічна співпраця нашого закладу з компанією «Гленмарк», що реалізується у вигляді впровадження в практику нових ефективних препаратів, отримала додатковий імпульс. Від імені всіх співробітників інституту і від себе особисто хочу подякувати авторам цієї чудової ініціативи.

У столичній акції також взяли участь голова представництва «Гленмарк» в Україні Діпак Шарма і керівник відділу продажів і маркетингу компанії Сергій ­Гориславець.

– Кампанії з озеленення територій лікувально-профілактичних установ є надзвичайно корисними. «­Глен­марк Фармасьютикалз» – міжнародна фармацевтична компанія, основа діяльності якої – наукові дослідження і розробка інноваційних лікарських засобів. У пульмо­нологічному портфелі нашої компанії – лікарські засоби, призначені для боротьби з астмою і проявами захворювань дихальних шляхів. Ми невтомно працюємо над забезпеченням пацієнтів препаратами, які допомагають зробити життя людини активним і здоровим. Разом з тим ми ніколи не зупиняємося на досягнутому і щоденно піклуємося про тисячі українців та шукаємо нові шляхи, щоб наші співвітчизники були здоровими, а значить, щасливими.

Саме тому сьогодні, у Всесвітній день боротьби з астмою, представництво компанії «Гленмарк» в Україні організувало масштабну акцію. У 9 містах на території лікувальних установ було висаджено дерева. У такий спосіб «Гленмарк Фармасьютикалз» прагне привернути увагу суспільства до екологічних проблем і негативного впливу шкідливих факторів дов­кілля на здоров’я людини. Варто зауважити, що одне дерево забезпечує синтез такої кількості кисню, яка відповідає добовій потребі 3 людей, та щорічно фільт­рує до 132 кг речовин, що забруднюють повітря. Тінь від одного дерева охолоджує повітря і зменшує рівень смогу на 6%.

Кожне висаджене дерево – це шанс подарувати здорове дихання оточуючим і зберегти красу цього світу для наших дітей. Хочеться запевнити, що, будучи соціально відповідальною компанією, «Гленмарк ­Фармасьютикалз» продовжить робити все можливе, аби українці могли вільно дихати чистим повітрям.

Не менший ентузіазм продемонстрували лікарі ­­м. ­Дніпра, посадивши на території клінічного об’єднання швидкої медичної допомоги більше 20 саджанців горобини, у т.  ч. нав­проти головного корпусу установи. Для Дніпра, де, за офіційними даними, проживає близько 4 тис. хворих на БА, ця ініціатива є особливо важливою.





На церемонії перед початком акції головний алерголог м. Дніпра і області, заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор Євгенія Михайлівна Дитятківська сказала:

– Наразі у світі та в Україні досягнуто неабияких успіхів у лікуванні хворих на БА. Зокрема, завдяки багаторічній праці співробітники нашого лікувального закладу навчили таких хворих жити зі своїм захворюванням. У цьому їм сьогодні допомагає й держава; наприклад, пацієнти з БА мають змогу отримувати необхідні препарати, закуплені за рахунок коштів з міських бюд­жетів, безкоштовно. Це допомагає хворим на БА жити довго, проте задля якісного життя вони потребують ще й якісного повітря. Загальновідомо, що дерева покращують якість повітря. Тому висадження дерев на території нашого закладу саме в цей день є символічним заходом. Варто підкреслити, що висаджені нами дерева в жодному разі не зможуть нашкодити хворим із алергічними захворюваннями. Вони зроблять повітря кращим, а територію нашого лікувального закладу – гарнішою.


Головний лікар клінічного об’єднання швидкої допомоги ­­­м. ­Дніпра Вікторія Геннадіївна Корпусенко зупинилася на деталях акції з озеленення, яка відбулася в Дніпрі, та повідомила, що у висаджуванні дерев взяли участь 40 співробітників відділень стаціонару – завідувачі, старші медсестри, ординатори, середній і молодший медичний персонал – ті, хто зміг виділити час.


Ректор ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор кафедри внутрішньої медицини №1 Тетяна Олексіївна Перцева підкреслила, що озеленення дуже корисне для міста, особливо в сучасних умовах, коли зростає рівень забрудненості довкілля і захворюваності БА:

– Акція вкрай важлива для пацієнтів, лікарів і громадськості. Ініціатива компанії «Гленмарк», що вироб­ляє ряд важливих для хворих на БА препаратів, надзвичайно схвальна. Вона є чудовим взірцем для наслідування для інших організацій, які бажають працювати на благо пацієнтів і населення України.


В Одесі ініціативу компанії «Гленмарк» підтримали співробітники міської клінічної лікарні № 8, у тому числі головний лікар Марина Євгеніївна Бобкова, завідувач пульмонологічного відділення Людмила Петрівна Ротар і заступник головного лікаря з господарської частини Ірина Вікторівна Максимович. Медики висловили надію, що подібні заходи незабаром стануть в Україні традиційними.


З ентузіазмом естафету озеленення прийняли співробітники Центральної поліклініки Шевченківського району м. Запоріжжя – заступник головного лікаря Вікторія Алімівна Колодкая і головний пульмонолог Вікторія Тимофіївна Єршова.


У Вінниці до акції приєднався колектив Обласного лікувально-діагностичного пульмонологічного центру, який функціонує на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова, на чолі із заві­дувачем відділення Галиною Вікторівною Побережець. Активну участь у він­ницькій акції також взяли доцент кафедри внутрішньої медицини Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова Василь Тимофійович ­Демидюк, ­лікарі-пульмонологи Оксана Леонідівна ­Побережець, Олександр Федорович Бугай, Людмила ­Леонідівна ­Шкарівська та інші співробітники відділення.

Не залишилися осторонь від корисної ініціативи і фахівці обласної клінічної лікарні та міської ­поліклініки № 3 м. Івано-Франківська. Завідувач II терапевтичного відділення міської поліклініки № 3 Оксана Михайлівна Швець, яка відкрила практичну частину заходу, наголосила на основній його меті:

– Необхідно звернути увагу громадськості на проб­леми, пов’язані з БА. В озелененні міст важлива не тільки естетична складова, це також сприяє покращенню екологічного стану, зменшенню концентрації пилу в повітрі, яким дихають містяни. Висаджені дерева сприятимуть оздоровленню жителів цієї вулиці і всього нашого міста. Сади, парки та сквери – це «легені мегаполісу».


У старовинному Львові дерева висаджували на території Львівського обласного клінічного діагностичного центру (ЛОКДЦ). В акції взяли участь фахівці закладу, у тому числі головний лікар Роман Михайлович Пукаляк, а також співробітники Регіонального медичного центру клінічної імунології та алергології.

Головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації зі спеціальності «Алергологія», алерголог консультативної поліклініки Львівської обласної клінічної лікарні Анізія Зиновіївна Бандрівська вказала на необхідність профілактичної підтримки хворих на БА. Алерголог-імунолог ЛОКДЦ Христина Олександрівна Ліщук-Якимович розглянула питання важливості зміцнення власного імунітету та екологічних факторів для збереження здоров’я, а також примноження природних ресурсів.

У Луцьку, на території КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2», були висаджені дерева.

У роботах з озеленення брали участь всі співробітники установи. Головний лікар Анна Іванівна Кравчук сфокусувала увагу на необхідності своєчасної діагностики астми та імплементації проектів з оздоровлення довкілля.


Не відставали від луцьких колег лікарі пульмонологічного відділення КЗ «Харківська міська клінічна лікарня № 13» та фахівці діагностичного кабінету «Пульміс». До висаджування дерев долучилися співробітники двох пульмонологічних відділень під керівництвом Віктора Івановича Блажка та відділення торакальної хірургії, анестезіології, терапевтичного відділення, яким керує головний лікар Алла Євгеніївна Бобейко.

Ініціатива компанії «Гленмарк» набула всеукраїнського мас­штабу. Слід зазначити, що до акції приєдналися співробітники медичних установ усіх рівнів, і цей ентузіазм не показний, а щирий. Будемо сподіватися, що компанія «Гленмарк», відома на міжнародному та українському ринку як виробник лінійки протиастматичних і проти­алергічних препаратів, не обмежиться даною ініціативою. Профілактика будь-якого захворювання повинна стати хорошою традицією.

Підготував Роман Мєркулов

P.S. Цей матеріал було опубліковано в № 10 (407) за травень 2017 р. Оскільки технічна помилка змінила текст промови професора Є.М. Дитятківської, наводимо виправлений варіант статті й приносимо Євгенії Михайлівні свої вибачення.

Медична газета "Здоров'я України" № 17 (414) вересень 2017 p.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

18.04.2024 Пульмонологія та оториноларингологія Терапія та сімейна медицина Програма «Доступні ліки» в Україні

Реімбурсація – ​це повне або часткове відшкодування аптечним закладам вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів програми державних гарантій медичного обслуговування населення. Серед громадськості програма реімбурсації відома як програма «Доступні ліки». Вона робить для українців лікування хронічних захворювань доступнішим....

27.03.2024 Терапія та сімейна медицина Бенфотіамін: фокус на терапевтичний потенціал

Тіамін (вітамін В1) – важливий вітамін, який відіграє вирішальну роль в енергетичному обміні та метаболічних процесах організму загалом. Він необхідний для функціонування нервової системи, серця і м’язів. Дефіцит тіаміну (ДТ) спричиняє різноманітні розлади, зумовлені ураженням нервів периферичної та центральної нервової системи (ЦНС). Для компенсації ДТ розроблено попередники тіаміну з високою біодоступністю, представником яких є бенфотіамін. Пропонуємо до вашої уваги огляд досліджень щодо корисних терапевтичних ефектів тіаміну та бенфотіаміну, продемонстрованих у доклінічних і клінічних дослідженнях....

24.03.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Основні напрями використання ітоприду гідрохлориду в лікуванні патології шлунково-кишкового тракту

Актуальність проблеми порушень моторної функції шлунково-кишкового тракту (ШКТ) за останні десятиліття значно зросла, що пов’язано з великою поширеністю в світі та в Україні цієї патології. Удосконалення фармакотерапії порушень моторики ШКТ та широке впровадження сучасних лікарських засобів у клінічну практику є на сьогодні важливим завданням внутрішньої медицини....

24.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Розувастатин і розувастатин/езетиміб у лікуванні гіперхолестеринемії

Дисліпідемія та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ) є провідною причиною передчасної смерті в усьому світі (Bianconi V. et al., 2021). Гіперхолестеринемія – ​третій за поширеністю (після артеріальної гіпертензії та дієтологічних порушень) фактор кардіоваскулярного ризику в світі (Roth G.A. et al., 2020), а в низці європейських країн і, зокрема, в Польщі вона посідає перше місце. Актуальні дані свідчать, що 70% дорослого населення Польщі страждають на гіперхолестеринемію (Banach M. et al., 2023). Загалом дані Польщі як сусідньої східноєвропейської країни можна екстраполювати і на Україну....