Місце сучасної фітотерапії в лікуванні артеріальної гіпертензії: думка фахівців

09.10.2017

Стаття у форматі PDF.

Фітотерапія давно вийшла за рамки суто народної медицини. Із розвитком біології, біохімії, фармакології вдалося вивчити та конкретизувати механізми дії лікарських рослин, встановити точний склад активних компонентів сировини, навчитися зберігати в готовому продукті їхні корисні властивості та нівелювати негативні ефекти.

Останні десятиріччя ознаменувалися розвитком доказової медицини, впровадження якої у світову клінічну практику дозволило вивести фітотерапію на принципово новий рівень. Тепер ми можемо говорити про доведену в низці клінічних досліджень ефективність та безпеку сотень речовин рослинного походження. Майже всі медичні спеціальності сьогодні широко використовують фітопрепарати. Світові клінічні протоколи включають препарати рослинного походження в перелік рекомендованих. Про те, як сучасна фітотерапія допомагає в боротьбі з артеріальною гіпертензією (АГ), ми вирішили поговорити з практикуючими лікарями з різних регіонів нашої країни. Ми запитали фахівців про те, яке місце посідає фітотерапія у їхній рутинній клінічній практиці, які саме її види вони використовують і якою є ефективність такого лікування.

Ірина Романівна Сеген, сімейний лікар відділення загальної практики та сімейної медицини № 2 ­Комунальної 6-ї міської поліклініки м. Львова:

– До мене як до лікаря загальної практики щодня звертається велика кількість пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) та АГ. Терапія цих хронічних захворювань потребує суто індивідуального підходу та постійного прийому гіпотензивних препаратів. Не останню роль у лікуванні зазначеної категорії хворих відіграє фітотерапія, яка дає змогу підвищити ефективність базисного лікування і покращити загальне самопочуття пацієнтів. З власного досвіду вважаю, що в терапії ІХС та АГ ефективне застосування таких лікарських рослин, як трава звіробою, листя м’яти перцевої, трава меліси, квітки календули, трава чебрецю тощо. Дуже часто я використовую фітопрепарат Гіпертофітол (ПрАТ «Ліктрави», м. Житомир), до складу якого входить цілий комплекс рослинних компонентів. Гіпертофітол успішно справляється з початковими проявами ІХС, у деяких випадках – навіть у вигляді монотерапії. Як підтримувальне лікування у хворих, які давно страждають на ІХС та/або АГ, фітозбір Гіпертофітол також показує себе з найкращого боку. Перевагою цього препарату є комплексна дія: сечогінна, гіпотензивна, судинорозширювальна та заспокійлива. Даний препарат я рекомендую застосовувати тривалим курсом – не менше 2 міс. У пацієнтів, у комплексному лікуванні яких використовується Гіпертофітол, я відмічаю більш швидку та стабільну нормалізацію артеріального тиску (АТ) та зменшення ризику кардіоваскулярних ускладнень. Фітозбір Гіпертофітол не має побічних явищ, тому його можна приймати як пацієнтам молодого віку, так і літнім хворим навіть за наявності коморбідної патології.

Тетяна Сергіївна Шкулій, лікар-терапевт терапевтичного відділення № 2 Київської міської клінічної лікарні № 1:

– В Україні наразі тільки офіційно зареєстровано понад 12 млн осіб з АГ. Щороку цю хворобу виявляють в 1 млн мешканців нашої держави. Найбільша небезпека високого тиску полягає в тому, що в людей з АГ у 3-4 рази частіше розвивається ІХС, а ризик порушення мозкового кровообігу зростає в 7 разів. Останнім часом як у лікарів, так і у хворих спостерігаємо увагу до фітотерапії. На мій погляд, якісні фітопрепарати у певних ситуаціях можуть успішно конкурувати із синтетичними лікарськими засобами гіпотензивної дії, особливо в терапії початкової стадії АГ. У моїй практиці є ­позитивний досвід лікування АГ препаратами рослинного походження, дуже часто із цією метою я призначаю вітчизняний фітозбір Гіпертофiтол. Зазвичай після 4-тижневого курсу застосування Гіпертофітолу в моїх пацієнтів з АГ 1 чи 2 ст. відмічається стійке зниження АТ, як систолічного, так і діастолічного. У пацієнтів, які приймають Гіпертофiтол за призначеною схемою, зменшуються інтенсивність і частота головного болю. Ці ефекти можна пояснити спазмолітичною дією звіробою, астрагалу, м’яти перцевої, хмелю та чебрецю, що входять до складу збору. Також у хворих мають місце покращення нічного сну та нормалізація серцевого ритму. Це відбувається за рахунок заспокійливої дії меліси, м’яти перцевої, хмелю та звіробою. При використанні Гіпертофiтолу в ком­плексі з гіпотензивними препаратами вплив останніх потенціюється за рахунок додаткової сечогінної (її забезпечують астрагал, календула, хміль) та заспокійливої (м’ята, меліса, звiробой) активності, що дає змогу знизити дозу та зменшити кратність прийому базисних засобів. Також важливо зазначити, що Гіпертофiтол характеризується доброю переносимістю (в моїй практиці небажаних явищ не зареєстровано), що дозволяє рекомендувати використання даного препарату у лікуванні хворих на АГ у складі основної схеми лікування.

Тетяна Іванівна Власенко, лікар загальної практики міської поліклініки № 4 (м. Полтава):

– АГ наразі є дуже поширеним захворюванням, якому, як відомо, притаманні підвищення АТ, а також порушення функції серця, нирок, нервової системи. При виражених стадіях спостерігаються більш глибокі зміни органів-мішеней. У разі гіпертонічної хвороби АТ виходить за рамки 140/90 мм рт. ст., при цьому на ранніх стадіях патологія жодним чином себе не виявляє і може стати випадковою знахідкою, наприклад, при проходженні профілактичних оглядів чи при плановій диспансеризації.

Перед початком лікування необхідно встановити причину АГ: психоемоційний стрес, перенапруження, гормональна перебудова, атеросклероз, надмірне споживання солі, алкоголю, надлишкова вага і т. ін. Як правило, при АГ використовують медикаментозні засоби, що прямо чи опосередковано знижують АТ. Додатково широко призначаються фітопрепарати із седативним, регуляторним, судинорозширювальним і сечогінним ефектами, наприклад комплексний фітозбір Гіпертофітол. При АГ 1 і 2 ст. за допомогою монотерапії Гіпертофітолом можливо досягти стійкого зниження АТ. У пацієнтів з АГ 3 ст. цей фітозбір є доцільним як доповнення до основного лікування.

Мій досвід демонструє, що при підвищеному АТ призначення Гіпертофітолу є високоефективним як в моно-, так і в комбінованій терапії. Я рекомендую пацієнтам груп ризику приймати Гіпертофітол також у рамках первинної чи вторинної профілактики ­серцево-судинних захворювань.

Тетяна Валентинівна ­Ольшановська, сімейний лікар амбулаторії загальної практики та сімейної медици­­­ни № 7 Центру первинної меди­­­­ко-санітарної допомоги № 5 (м. ­Дніпро):

– Пацієнти з АГ до мене на прийом приходять щодня. Поряд із базисною терапією, що дозволяє досягти стійкого зниження АТ, я застосовую фітотерапію, а саме фітозбір Гіпертофітол. До складу останнього входять рослинні компоненти, що мають сечогінний, ­спазмолітичний та седативний вплив. Ці якості ­Гіпертофітолу дозволяють посилювати гіпотензивну дію препаратів основного лікування. Мій клінічний досвід показує, що Гіпетрофітол є ефективним як допоміжна терапія майже всіх форм АГ. Зазвичай пацієнти, які приймають Гіпертофітол, украй рідко потребують збільшення дози базисних препаратів. Тим самим знижується ризик розвитку побічних реакцій і вартість лікування. Я переконалася, що Гіпертофітол є дієвим у пацієнтів з АГ. До переліку позитивних властивостей цього фітозбору слід додати відсутність побічних ефектів, а також дуже доступну ціну, що сьогодні стає важливим фактором.

Ніна Олександрівна Щербакова, лікар-терапевт Центру первинної медико-санітарної допомоги № 4 (м. Одеса):

– У моїй практиці сімейного лікаря дуже часто доводиться стикатися з проблемою АГ. Лікування цього захворювання, крім базисної медикаментозної терапії, вимагає включення фітотерапії задля стабілізації і нормалізації підвищеного АТ. Вдалим прикладом такого доповнення лікувальної схеми стало використання препарату ­Гіпертофітол.

Цей збір я досить давно й успішно застосовую у хворих на ІХС, АГ з метою як додаткового зниження показників АТ, так і для профілактики серцево-судинних ускладнень, насамперед інфаркту міокарда й інсульту.

На мій погляд, основна перевага Гіпертофітолу полягає в багатовекторності, що пояснюється багато присутністю в його складі кількох компонентів. Гіпертофітол має кардіотонічний і судинорозширювальний ефекти, завдяки спазмолітичній дії сприяє посиленню діурезу, нормалізує згортання крові, у тому числі капілярний кровообіг, знижує рівень холестерину в плазмі. За рахунок седативних властивостей Гіпертофітол запобігає розвитку гіпертонічних кризів, нормалізує сон, зменшує прояви тривожно-невротичних станів.

Таким чином, Гіпертофітол може широко призначатися в разі АГ. Можу додати, що цей препарат забезпечує високий рівень комплаєнсу до терапії, адже пацієнти дуже добре реагують на лікування рослинним засобом вітчизняного походження, що має доступну ціну.

Сьогодні ми зібрали думки практикуючих лікарів первинної ланки. Нас дуже потішив рівень професійної підготовки вітчизняних лікарів, їх відкритість як до сучасних методів лікування АГ та ІХС, так і до надбань народної медицини. Хоча препарати на зразок фітозбору ­Гіпертофітол навряд чи можна назвати суто народними, адже компанія «Ліктрави» не тільки дбайливо добирає компоненти з урахуванням ефективності та можливостей взаємодії, а й забезпечує високотехнологічний процес збору, зберігання, підготовки сировини та виготовлення сучасних готових лікарських форм за світовими стандартами.

Підготував Роман Мєркулов

Медична газета "Здоров'я України" № 17 (414) вересень 2017 p.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

24.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Розувастатин і розувастатин/езетиміб у лікуванні гіперхолестеринемії

Дисліпідемія та атеросклеротичні серцево-судинні захворювання (АСССЗ) є провідною причиною передчасної смерті в усьому світі (Bianconi V. et al., 2021). Гіперхолестеринемія – ​третій за поширеністю (після артеріальної гіпертензії та дієтологічних порушень) фактор кардіоваскулярного ризику в світі (Roth G.A. et al., 2020), а в низці європейських країн і, зокрема, в Польщі вона посідає перше місце. Актуальні дані свідчать, що 70% дорослого населення Польщі страждають на гіперхолестеринемію (Banach M. et al., 2023). Загалом дані Польщі як сусідньої східноєвропейської країни можна екстраполювати і на Україну....

21.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Ехокардіографія (частина 2)

Інколи саме з цього перерізу вдається візуалізувати тромбоемболи в основних гілках легеневої артерії або вегетації на стулках легеневого клапана (що трап­ляється надзвичайно рідко). Нахиливши датчик до самої верхівки серця, ­можна отри­мати її переріз по короткій осі, на якому, знову ж таки, порожнина ­лівого шлуночка має круглясту форму, а ­правого шлуночка – ​близьку до трикутника із вираз­ною трабекулярністю (рис. 22.9). Розглядаючи зображення, також звертають увагу на те, що в нормі всі сегменти ЛШ скорочуються синхронно, не випереджаючи інші і не відстаючи. ...

21.03.2024 Кардіологія Неврологія Терапія та сімейна медицина Комбінована терапія дисліпідемії розувастатином помірної інтенсивності та езетимібом порівняно з монотерапією розувастатином високої інтенсивності в пацієнтів, які нещодавно перенесли ішемічний інсульт

Застосування статинів середньої інтенсивності в комбінації з езетимібом порівняно зі статинами високої інтенсивності окремо може забезпечити більше зниження рівня холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ХС ЛПНЩ) у пацієнтів із нещодавнім ішемічним інсультом. Пропонуємо до вашої уваги огляд статті Keun-Sik Hong et al. «Moderate-Intensity Rosuvastatin Plus Ezetimibe Versus High-Intensity Rosuvastatin for Target Low-Density Lipoprotein Cholesterol Goal Achievement in Patients With Recent Ischemic Stroke: A Randomized Controlled Trial», опублікованої у виданні Journal of Stroke (2023; 25(2): 242‑250). ...

21.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Раміприл: фармакологічні особливості, ефективність та безпека у лікуванні серцево-судинних захворювань

Артеріальна гіпертензія (АГ) сьогодні є одним із найпоширеніших серцево-судинних захворювань (ССЗ), що асоціюється з високим кардіоваскулярним ризиком, особливо в коморбідних пацієнтів. Навіть помірне підвищення артеріального тиску (АТ) пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя. До 40% хворих на АГ не підозрюють у себе недугу, бо це захворювання на початку може мати безсимптомний перебіг. Оптимальний контроль АТ є вагомим чинником профілактики фатальних серцево-судинних подій (ССП) для забезпечення якісного та повноцінного життя таких хворих. ...