Темтусин-С. «Родные» лекарства от простуды

27.03.2015

Велика кількість комбінованих препаратів для симптоматичного лікування грипу та інших ГРВІ лише ускладнюють вибір лікаря і хворого, оскільки ці ліки тільки дублюють один одного за складом та відрізняються лише «індійською» назвою.

Серед цієї маси лікарських засобів можна виділитися, якщо запропонувати препарат з оригінальним складом. Нещодавно на фармацевтичному ринку України з’явився Темтусин-С виробництва АТ «Галичфарм».

Вдале поєднання компонентів

Якщо вдало поєднати декілька добре відомих компонентів, можна отримати чудовий результат. Це правило діє в кулінарії, моді і… фармації. Щоправда, підібрати необхідні інгредієнти здатні лише суперпрофесіонали. Таким вдалим поєднанням добре відомих компонентів і є Темтусин-С — вітчизняний комбінований препарат, який випускають у вигляді пакетиків з легко розчинними гранулами. До складу Темтусину-С входять: мукалтин (0,075 г), парацетамол (0,25 г) і вітамін С (0,1 г) — безпечні й одночасно ефективні складові.

Про кожного окремо

Мукалтин має секретолітичні, протикашльові та протизапальні властивості. Його доповнює парацетамол своїми жарознижуючими, анальгезуючими і, меньшою мірою, протизапальними характеристиками. Третій компонент Темтусину-С — аскорбінова кислота — сильний антиоксидант. Вона стимулює захисні сили організму, зміцнює неспецифічний імунітет, а також перешкоджає можливим гепатотоксичним і цитогенетичним ефектам парацетамолу, знижує його кумулятивні властивості.

Коли настає черга Темтусину-С

Темтусин-С показаний при застудних, інфекційних і вірусних захворюваннях дихальних шляхів, які супроводжуються кашлем, лихоманкою, головним болем, болем у м’язах та суглобах. Ви не помилитесь, якщо порадите його хворим із діагнозами: ГРВІ, ангіна, трахеїт, бронхіт та пневмонія. На відміну від більшості антизастудних препаратів, Темтусин-С не містить лікарських засобів, які зменшують нежить, — деконгестантів та гістаміноблокаторів. Деякі препарати цих груп спричинюють млявість та інші побічні явища, порушують координацію рухів. Темтусин-С не має цих обмежень, а отже може застосовуватися в дітей віком від 3 місяців, його можна рекомендувати особам, робота яких вимагає високої концентрації уваги. Крім того, Темтусин-С не містить синтетичних коригентів смаку, барвників та ароматизаторів. До складу препарату входять лише натуральні підсолоджувачі: екстракт солодки (гліцирам) та цукор, що дозволяє призначати його хворим на алергію.

Від малого до великого

Темтусин-С можна використовувати для лікування дорослих та дітей віком від 3 місяців. Препарат зручний у застосуванні — щоб зменшити дозу пацієнту не потрібно ділити таблетку. Достатньо перед вживанням розчинити вміст пакетика в 50 мл теплої кип’яченої води. І випити стільки напою, скільки необхідно. А скільки ж треба?

Дітям від трьох місяців призначають дозу з розрахунку 0,025 г препарату на 1 кг маси тіла. Розчиняючи 1 пакетик препарату в 50 мл води (згідно з інструкцією), необхідну дозу суспензії розраховують таким чином:
m — маса дитини;
0,025 г — доза препарату на 1 кг маси тіла дитини;
50 мл — об’єм, в якому розчиняють препарат;
0,6 — вміст 1 пакетика (у грамах).

Спрощена формула: V=2,08 m

Дозується суспензія ложками (чайна — 5 мл, десертна — 10 мл, столова — 15 мл). Для більш точного дозування у дітей з масою тіла менше ніж 10 кг можна використовувати шприц (20 мл) як дозуючий засіб.

Разова доза для дітей віком 4-8 років становить 1/2 — 1 пакетик. Один пакетик рекомендується давати дитині з масою тіла більше ніж 24 кг.

Для дітей віком від 9 до 12 років — 1 пакетик, у розчин додають цукор або улюблене варення.

Разова доза для дорослих і підлітків з масою тіла більше ніж 60 кг — 2 пакетики.

Клінічні дослідження

Клінічну апробацію препарату проводили на базі Харківського медичного університету, КМАПО ім. П. Л. Шупика і МДКЛ м. Львів. Умовами включення пацієнтів у дослідження були: вік від 3 місяців до 14 років із симптомами ГРВІ, бронхіту. При вступі до стаціонару діти скаржилися на підвищення температури тіла (більше ніж 37,5°С), головний біль, зниження апетиту.

Темтусин-С застосовували в звичайній дозі протягом 5 — 7 днів. На 2 — 5-й день у хворих нормалізувалася температура тіла, на 4 — 7-й день сухий кашель став вологим, покращилося самопочуття, зменшилися хрипи, спостерігалася позитивна динаміка в аналізі крові (зниження ШОЕ). Переносимість препарату виявилася доброю — лише в однієї дитини Темтусин-С викликав блювання.

Якість + ціна = доступність

Наведеній формулі абсолютно відповідає Темтусин-С, оскільки цей ефективний та безпечний препарат можна придбати за доступною ціною. Тривалий термін зберігання також можна віднести до переваг Темтусину-С. Пакетики з гранулами можуть зберігатися в домашній аптечці протягом двох років. А коли раптово вночі в дитини несподівано підвищиться температура тіла і стане зрозуміло, що вона застудилася, батькам залишиться лише розчинити Темтусин-С у теплій воді і дати випити дитині.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

27.03.2024 Алергія та імунологія Педіатрія Лікування алергічного риніту та кропив’янки: огляд новітнього антигістамінного препарату біластину

Поширеність і вплив алергічних захворювань часто недооцінюють [1]. Ключовим фактором алергічної відповіді є імуноглобулін (Ig) Е, присутній на поверхні тучних клітин і базофілів. Взаємодія алергену з IgЕ та його рецепторним комплексом призводить до активації цих клітин і вивільнення речовин, у тому числі гістаміну, які викликають симптоми алергії [2]. Враховуючи ключову роль гістаміну в розвитку алергічних реакцій, при багатьох алергічних станах, включаючи алергічний риніт і кропив’янку, пацієнту призначають антигістамінні препарати [3, 4]....

27.03.2024 Педіатрія 29 лютого – Всесвітній день орфанних захворювань

Рідкісні (або орфанні) захворювання є значною медико-соціальною проблемою в усьому світі. За даними EURORDIS-Rare Diseases Europe, близько 300 млн людей у світі страждають на рідкісні недуги. Попри те, що кожне окреме захворювання вражає невелику кількість людей, сукупно вони мають суттєвий вплив на систему охорони здоров’я та якість життя пацієнтів та їхніх сімей....

27.03.2024 Педіатрія Сучасні можливості для покращення якості життя у дітей з болісним прорізуванням зубів

Прорізування зубів є фізіологічним процесом і певним показником правильного чи порушеного розвитку дитини. Як фізіологічний акт, прорізування зубів не є болючим явищем і не може викликати жодних захворювань. Воно перебуває в прямому зв’язку із загальним станом здоров’я дитини, і своєчасний, у певній послідовності ріст зубів свідчить про нормальний розвиток малюка. ...

27.03.2024 Психіатрія Сучасне лікування негативних симптомів при шизофренії

У березні відбулася науково-практична конференція «Мультидисциплінарний підхід до проблемних питань неврології та психіатрії: нові стратегії лікування. Стрес-асоційовані розлади – виклики сьогодення». Захід був присвячений питанням вирішення проблем психічного та неврологічного характеру як однієї з загроз сучасного суспільства. ...