Журнал «НейроNEWS: психоневрологія та нейропсихіатрія» № 7-8 (91) ‘ 2017

Актуальное интервью

6-8 стр. Тина Берадзе: «… очень важно настроить пациента на лечение и победу еще в самом начале этого непростого пути»

Несмотря на новые достижения в лечении рака, большинство пациентов воспринимают это как приговор. К сожалению, родственники редко могут оказать адекватную поддержку, так как часто сами нуждаются в помощи. Достаточно эффективной в таких случаях может быть психотерапия. С просьбой рассказать об эффективности психотерапии и особенностях психологической поддержки пациентов с онкологическим диагнозом мы обратились к психиатру, психотерапевту, члену Ассоциации выпускников медицинской школы Гарвардского университета (США) и Всемирной федерации биологической психиатрии Тине Игоревне Берадзе. Ключевые слова: рак, онкологические пациенты, психотерапия.

Обзор

10-11 стр. Новое в эпилептологии
В.И. Харитонов
Продолжение обзора статьи P. Jiruska et al. «Update on the mechanisms and roles of high-frequency oscillations in seizures and epileptic disorders», опубликованной в журнале Epilepsia (2017;58 (8): 1330–1339). Авторы представили новые данные о понимании механизмов и роли осцилляций высокой частоты в развитии припадков и различных форм эпилепсии. Ключевые слова: эпилепсия, эпилептический припадок, осцилляции высокой частоты.
12-14 стр. Менеджмент і лікування епілепсії в жінок

За даними ВООЗ, понад 50 млн людей у всьому світі страждають на епілепсію, причому близько 40 % із них - жінки. Епілепсія серед осіб жіночої статі під час вагітності спостерігається в 3–4 випадках на тисячу вагітних та є однією з найскладніших неврологічних проблем у цей період. Ведення таких пацієнток потребує особливої уваги та дотримання спеціальних рекомендацій. Для повного розуміння особливостей лікування епілепсії в осіб жіночої статі слід мати чітке усвідомлення щодо відмінностей у них клінічного перебігу хвороби та фізіологічних властивостей їхнього організму. Ключові слова: епілепсія, жінки, леветирацетам, ламотриджин.
16-18 стр. Епілепсія: підсумок досягнень та нові дослідження
А.Є. Дубенко
На початку осені 2017 р. в Барселоні (Іспанія) відбувся 32-й Всесвітній конгрес із питань епілепсії Міжнародної протиепілептичної ліги (ILAE) та Міжнародного бюро з епілепсії (IBE), що є знаковою подією для фахівців, які цікавляться питаннями епілептології. В цьому заході взяли участь понад 3200 делегатів зі 124 країн. Під час заходу було представлено результати досліджень різних аспектів епілепсії, експериментальних вивчень, де зроблено акценти саме на більш вузькі цілі лікування та діагностики вказаного захворювання. Ключові слова: епілепсія, конгрес, ILAE, IBE.
20-22 стр. Праміпексол: препарат вибору в лікуванні хвороби Паркінсона

Праміпексол - один з основних препаратів із групи агоністів дофамінових рецепторів, який застосовують при симптоматичному лікуванні хвороби Паркінсона. У численних дослідженнях з високим рівнем доказовості установлено його ефективність у терапії зазначеного захворювання. Прийом праміпексолу асоційований із поліпшенням рухової та повсякденної активності, зниженням основних проявів хвороби, рівня тривоги та депресії, покращенням загального стану, що позитивно позначається на якості життя самого хворого, та осіб, які ним опікуються. Ключові слова: хвороба Паркінсона, праміпексол, Праміпекс, агоністи дофаміна.
24-25 стр. Екстрапірамідна симптоматика невротичного походження
Ю.А. Крамар
Соматоформні, невротичні та пов’язані зі стресом розлади класифікують за діагностичними критеріями МКХ‑10 у розділі психічних розладів, проте пацієнти з такими порушеннями значно частіше потрапляють у поле зору сімейних лікарів, терапевтів, неврологів, аніж психіатрів. Екстрапірамідні ознаки можуть бути асоційовані з прийомом нейролептиків, проте згадані симптоми часто простежуються у хворих на невротичні розлади. В цій статті розглянута проблема екстрапірамідної симптоматики в структурі невротичних розладів. Ключові слова: екстрапірамідні симптоми, психогенні гіперкінези, невротичні розлади.
26-28 стр. Арипіпразол – антипсихотик нового покоління

Арипіпразол є одним із перших атипових антипсихотиків, який продемонстрував значущу клінічну ефективність, маючи альтернативний механізм дії, відмінний від загальновідомого ефекту згаданих засобів. Пізніше вказаний препарат синтезували й інші виробники, нині він набув широкого застосування у всьому світі. Один із препаратів арипіпразолу, який представлений на фармацевтичному ринку України, має торговельну назву Арипразол, від українського виробника Фарма Старт, що входить до Acino Group (Швейцарія). Ключові слова: арипіпразол, Арипразол, шизофренія, біполярний розлад.
30-31 стр. Міжнародний день хвороби Альцгеймера

За ініціативи організацій, які займаються дослідженням нейродегенеративних захворювань, 1994 року було прийнято рішення - 21 вересня відзначати Міжнародний день хвороби Альцгеймера. 21-22 вересня 2017 р. з нагоди Міжнародного дня хвороби Альцгеймера в Інституті геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМН України відбулася конференція «Когнітивні порушення в неврології», де провідні спеціалісти з нейродегенеративних захворювань обговорювали важливі аспекти ХА як в нашій державі, так і загалом у світі. Ключові слова: хвороба Альцгеймера, міжнародний день, конференція.
32-34 стр. Актуальні питання діагностики та лікування вегето‑судинної дистонії

Вегетосудинна дистонія - це багатофакторне міждисциплінарне захворювання, що асоційоване із порушенням нейрогуморальної та ендокринної регуляції тонусу, переважно серцево-судинної системи, респіраторної системи та шлунково-кишкового тракту. У комплексному лікуванні хворих на вегетосудинну дистонію рослинний препарат Кратал покращує їхній клінічний стан, швидко та ефективно усуває основні її прояви: суттєво знижує тяжкість кардіального і абдомінального синдрому, зменшує прояви нейроваскулярного синдрому, нормалізує сон, знижує метеочутливість, дратівливість, емоційну лабільність і втомлюваність. Ключові слова, вегетосудинна дистонія, вегетативна дисфункція, фітотерапія, Кратал.
36-38 стр. Актуальні новини психіатрії та неврології

Ключові слова: страх, нейрогенез, хвороба Альцгеймера, молекулярна суміш, регенерація аксонів.
39-41 стр. Як дитяча травма впливає на доросле життя

У Львові 15 років тому відкрили перший у нашій державі Центр психотерапії та сімейного консультування, який за час свого існування надав допомогу близько 3376 сімей. Здобутки у сфері дитячої психотерапії в Україні обговорили під час обласної науково-практичної конференції «Дитяча психотерапія в Україні. Європейські тенденції», що відбулася 2–3 червня 2017 р. у Львові на базі кафедри психології та психотерапії Українського католицького університету. Ключові слова: дитяча травма, психотерапія, конференція.

Дискуссионный клуб

42-44 стр. Конвенція про права осіб з інвалідністю: труднощі перекладу
О. Сувало, О. Плевачук
У статті ми обговорюється проблема перекладу українською мовою Конвенції про права осіб з інвалідністю (Convention on the Rights of Persons with Disabilities - CRPD), зокрема визначення термінів «disability», «mental disability», «інвалідність», «інвалід» чи «особа з інвалідністю» в українському законодавстві та їхнє вживання в контексті організації та надання допомоги особам із психічними розладами, особливо зараз, коли політика охорони психічного здоров’я в Україні перебуває на етапі формування. Ключові слова: конвенція про права осіб з інвалідністю, CRPD, медичний переклад.

Клинические исследования

46-52 стр. Ефективність і безпечність абоботулотоксину типу А для лікування спастичності верхніх кінцівок

Пріоритетним вибором терапії підвищеного м’язового тонусу в пацієнтів із геміпарезом є внутрішньом’язові ін’єкції ботулінічного токсину типу А - препарату для локальної протиспастичної терапії, що знижує м’язовий тонус у місці введення, зменшує біль і сприяє досягненню цілей лікування щодо поліпшення рухової активності. У межах подвійного сліпого, контрольованого плацебо дослідження автори оцінили профіль безпеки та ефективності одноразового курсу внутрішньом’язових ін’єкцій абоботулотоксину типу А в м’язи верхніх кінцівок у дорослих пацієнтів із геміпарезом після інсульту або черепно-мозкової травми. Ключові слова: спастичність, геміпарез, ботулоксин, дослідження.

Зарубежный опыт

53-56 стр. Рекомендації щодо терапії постінсультної епілепсії

Досить часто епілепсія або епілептичні напади взаємопов’язані з розвитком інсульту та його наслідками. За статистикою, в одного з 10 дорослих пацієнтів перший епізод епілепсії може бути асоційований з інсультом; у кожного четвертого - від 65 років та старше - інсульт може стати причиною виникнення судомного нападу. З іншого боку, для осіб середнього віку та літніх пацієнтів з уперше діагностованою епілепсією ризик розвитку інсульту в наступні 2–3 роки підвищується щонайменше вдвічі–тричі. Це передусім пов’язано з супутньою церебральною і соматичною патологією. Пропонуємо вашій увазі огляд рекомендацій щодо терапії постінсультної епілепсії Європейської організації боротьби з інсультом (ESO, 2017). Ключові слова: інсульт, постінсультна епілепсія, ESO, рекомендації.

Интересно

57-62 стр. Агата Крісті: розслідування з багатьма невідомими

Агата Мері Кларисса Крісті - одна з найвідоміших письменниць ХХ ст., яка залишила після себе колосальний літературний спадок. Видана вже посмертно «Автобіографія», а також численні дослідження (не лише літературознавців, а й психологів) пролили світло на таємничу особистість «Королеви детективів». Біографи навіть намагалися встановлювати їй найрізноманітніші діагнози - дисграфія, сценофобія, амнезія, дисоціативна фуга, хвороба Альцгеймера. Адже, власне, і письменниць було «двоє» - Агата Крісті та Мері Вестмакотт. Ключові слова: Агата Крісті, розслідування, біографія.