Журнал «Гострі та невідкладні стани в практиці лікаря» № 3 (66) ‘ 2017

Коморбидная патология

5-10 стр. Декомпенсація цукрового діабету у хворих із гострими порушеннями мозкового кровообігу
О.А. Галушко
Україна посідає одне з перших місць в Європі за показниками захворюваності на цереброваскулярні захворювання та смертності від інсульту, що створює велике навантаження на систему охорони здоров’я, соціального забезпечення, економіку та все суспільство. Особливо небезпечні ускладнення виникають у тих хворих, в яких інсульт розвинувся на фоні цукрового діабету. Ключові слова: цукровий діабет, гострі порушення мозкового кровообігу, інсульт, діабетичний кетоацидоз.

Инфектология

11-16 стр. Діагностика й лікування госпітальної пневмонії: практичний підхід

Нозокоміальна пневмонія є другою за частотою внутрішньолікарняною інфекцією. Це захворювання пов’язане з високою захворюваністю і смертністю, подовжує термін перебування пацієнта в лікарні та підвищує витрати на його лікування. У статті наведено зарубіжний досвід ведення пацієнтів із нозокоміальною пневмонією. Рекомендації розроблені індійськими експертами на даних світової доказової медицини і можуть бути корисними з огляду ведення пацієнтів в умовах обмежених медичних ресурсів. Ключові слова: нозокоміальна пневмонія, вентилятор-асоційована пневмонія, рекомендації.

Терапия, Инфузиология

17-21 стр. Порушення водно-електролітного балансу та їх корекція. Частина 1. Корекція порушень обміну натрію
Д.О. Дзюба, А.Б. Диня, І.А. Гаан, О.А. Галушко
Продовжуємо публікацію серії матеріалів, об’єднаних тематикою «Академія інфузійної терапії». Як і в попередніх випусках «Академії…», перший матеріал присвячений розгляду теоретичних проблем інфузійної терапії, а другий – практичним можливостям застосування цього методу лікування при окремих патологічних станах. У цьому випуску поговоримо про корекцію порушень обміну натрію, а в «практичному» розділі будуть висвітлені особливості інфузійної терапії в комплексі лікування алкогольного делірію. Ключові слова: водно-електролітний баланс, алкогольний делірій, інфузійна терапія.
22-26 стр. Алкогольний делірій
С.М. Недашківський, А.М. Богдан, Н.А. Кренбі, О.А. Галушко
Алкогольний делірій (біла гарячка алкогольна, жаргонне «білочка») – психоз, пов’язаний зі зловживанням алкоголем. Назва походить від латинського delirium tremens – буквально «тремтячі затьмарення». Алкогольний делірій зазвичай виникає при алкоголізмі у період переривання запою, рідше – у людей, які не страждають на алкоголізм, після вживання великих доз спиртного (а дуже рідко – невеликих). Характерною рисою алкогольного делірію є те, що він ніколи не розвивається на тлі сп’яніння, а виникає у тверезого пацієнта, коли він припиняє звичний прийом алкоголю. Ключові слова: алкогольний делірій, алкоголізм, інфузійна терапія.

Пульмонология

33-55 стр. Ведення пацієнтів із бронхіальною астмою
Керівництво Шотландської міжколегіальної мережі із розробки клінічних рекомендацій (SIGN) (вересень 2016 р.)