Депутати вимагають від уряду забезпечити фінансування служби ЕМД

20.03.2018

Про це повідомила Ірина Сисоєнко, народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань охорони здоров’я, 20 березня під час прес-брифінгу у Верховній Раді.

«Сьогодні, у Міжнародний день щастя, я звертаюся із запитанням: чи може людина щасливою, якщо вона хворіє? Ні, не може. Я вкотре намагаюся звернути увагу уряду на те, що протягом 2 років не фінансується державна програма з розвитку ЕМД. Немає коштів, щоб  створювати в областях оперативно-диспетчерські служби, належним чином фінансувати фонд оплати праці для співробітників служби ЕМД і забезпечити їм виплату надбавок, не кажучи про закупівлю обладнання й оновлення автопарку. Деякі машини ЕМД, що досі їздять дорогами України, - це медичний антикваріат, який слід якомога швидше замінити новими сучасними автомобілями», - зазначила пані Ірина.

Ірина Сисоєнко разом із колегами із фракції «Об’єднання «Самопоміч» неодноразово ініціювала відповідні поправки і зміни до Державного бюджету України, а на минулому парламентському тижні зібрала 227 підписів народних депутатів – представники усіх політичних сил виступили за внесення змін до Державного бюджету і забезпечення фінансування служби ЕМД.

«На жаль, ні уряд, ні Прем’єр-міністр України, ні Міністерство фінансів нас не чують. Службі ЕМД, яка стоїть на варті здоров’я та життя кожного українця, катастрофічно не вистачає коштів», - констатує народний депутат.

Також у брифінгу взяли участь представники професійної спільноти. За словами Віталія Крилюка, співробітника ДЗ «Український науково-практичний центр ЕМД та медицини катастроф МОЗ України», про проблеми «швидкої» переконливо говорять цифри: «Щороку, не доїжджаючи до стаціонарів, від раптових станів помирають 140 тис. наших співвітчизників, більшість із яких – люди працездатного віку. Саме із гострою патологією пов’язана найбільша кількість втрачених років. А кожне втрачене життя молодої людини, за розрахунками міжнародних експертів, – це 400 тис. доларів».

Віталій Крилюк наголосив, що проблема № 1 у галузі – звільнення і катастрофічний відтік кадрів за кордон і в суміжні сфери. Люди залишають улюблену професію через мізерні зарплати, відсутність мотивації та нормальних умов для роботи. «Стан та оснащення автомобілів, на яких їздять бригади ЕМД, не витримують жодної критики. Якщо зараз не вдасться досягти хоча б мінімальних позитивних зрушень, то вже за кілька років у системі ЕМД не залишиться фахівців, а заплановані реформи не буде кому впроваджувати. До багатьох постраждалих «швидка» просто не приїде», - резюмував фахівець.

Підтримав колегу і Віктор Євтушенко, голова Незалежної професійної спілки працівників Білоцерківської станції ЕМД: «Завдяки зусиллям Ірини Сисоєнко та депутатів «Об’єднання «Самопоміч» прийнята та реалізується обласна програма розвитку ЕМД, тому на Київщині ситуація сприятливіша, ніж в інших регіонах. Однак заробітна плата працівників ЕМД абсолютно не відповідає ринковим реаліям. Вони змушені шукати кращої долі, інколи навіть у інших країнах. Ми повинні зберегти хоча б те, що вже є, - мотивувати професіоналів, відремонтувати авто, будівлі, приміщення для відпочинку персоналу. Працівники служби ЕМД з усієї України сподіваються на поліпшення умов праці і підвищення заробітної плати».

Завершуючи брифінг, Ірина Сисоєнко закликала прем’єр-міністра України організувати зустріч із керівниками усіх обласних Центрів ЕМД, аби почути про проблеми «з перших вуст», та забезпечити фінансування служби ЕМД.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів 22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....