Підтримка хворих на СНІД у світі, переформатованому пандемією COVID-19

01.12.2020

1 грудня 2020 року відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Незважаючи на те, що увага світу прикута до глобальної проблеми COVID-19, пандемія ВІЛ / СНІДу, починаючи своє п'яте десятиліття, ще далеко не закінчена. З початку 1980-х років 75,7 мільйонів осіб заразилися ВІЛ. 32,7 мільйонів пацієнтів померли від хвороб, пов'язаних зі СНІДом. ВІЛ / СНІД залишається серйозною кризою в галузі охорони здоров'я. 

Очевидно, що пандемія COVID-19 може мати суттєвий вплив на хворих з ВІЛ та бути руйнівною для громад. Тож як сучасність може сформувати майбутню стратегію щодо досягнення мети припинення ВІЛ / СНІДу до 2030 року? 

Пандемія COVID-19 спричинила колосальне навантаження на систему охорони здоров'я та виявила в ній суттєві прогалини. Так, більшість систем охорони здоров’я в регіонах із високим навантаженням на СНІД є вразливими і кілька досліджень вказують на те, що порушення роботи ВІЛ-служб можуть мати негативні наслідки для результатів здоров’я в середньо- та довгостроковій перспективі. 

Дані моделювання, опубліковані в The Lancet Global Health, показують, що серйозні збої в лікуванні в умовах високого навантаження можуть збільшити смертність від ВІЛ на 10% протягом 5 років. Консорціум з моделювання ВІЛ показав, що наприклад в країнах Східної Африки зниження рівнів лікування ВІЛ для 50% пацієнтів протягом 6 місяців можуть призвести до перевищення летальності на майже 300 тисяч смертей від хвороб, пов’язаних зі СНІДом протягом року. 

Моделі UNAIDS говорять про те, що 6-місячні перерви в послугах з запобігання передачі ВІЛ від матері до дитини можуть збільшити кількість нових інфекцій серед дітей на 40–80% у країнах із великим навантаженням по СНІДу. 

Несприятливі наслідки як COVID-19  так і СНІДу взаємопосилюються через соціальні та економічні диспропорції та непропорційно впливають на бідних та маргіналізованих людей - зокрема, на молодих жінок та дівчат. Соціально-економічні наслідки пандемії COVID-19 будуть далекосяжними та тривалими. Світовий банк попереджає, що в 2020 році 115 мільйонів людей було доведено на межу бідності. І це лише початок, адже втрата робочих місць та депривація, пов'язані з пандемією, найбільш гостро зачіпають бідних та вразливих людей, зокрема тих,хто інфікований . Бідність може призвести до подальших перепон у взаємодії з системою медичного догляду пацієнтів з ВІЛ. 

На тлі надзвичайної кризи охорони здоров’я цьогорічна кампанія боротьби зі СНІДом вимагає глобальної солідарності та спільної відповідальності. Що це може означати на практиці для керівників галузі охорони здоров’я, які стоять перед багатьма конкуруючими пріоритетами? У 2018 році Міжнародне товариство проти СНІДу – Комісія Lancet запропонувала нову еру глобальної солідарності, в якій відповідь на ВІЛ-інфекцію інтегруватиметься в більш широке глобальне поле охорони здоров'я. Побудована на основі прав людини, гендерної рівності та справедливості в галузі охорони здоров'я, ця нова ера може зосередитись на розробці надійних, гнучких, орієнтованих на людей систем охорони здоров'я, забезпеченні загального охоплення медичними послугами та вирішенні соціальних та структурних детермінант здоров'я. Цей підхід повинен об’єднати роздроблені ініціативи та забезпечити й зміцнити готовність системи охорони здоров'я, що інтегрує ВІЛ з іншими пріоритетами в галузі охорони здоров'я. 

Інтеграція ВІЛ із COVID-19 вже відбувається. COVID-19 змусив численні країни пришвидшити розширення диференційованого надання послуг хворим з ВІЛ шляхом пришвидшення багатомісячного видавання спеціалізованих ліків чого вони, можливо, не робили.

Пандемія COVID-19 перешкоджає наданню медичного обслуговування пацієнтам з ВІЛ та примушує системи охорони здоров'я пристосовуватися. Але ця адаптація не повинна бути шкідливою. Пошук можливостей для визначення пріоритетів стратегій, орієнтованих на людей, може розширити можливості пацієнтів та допомогти вирішити такі питання, як дискримінація та бідність, отримання соціальних та медичних послуг. Такий підхід необхідний для відновлення пильної уваги до проблеми пандемії ВІЛ та оптимальних шляхів її подолання.

Джерело та повна версія матеріалу за посиланням: Maintaining the HIV response in a world shaped by COVID-19 - The Lancet

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Тест, який виявляє фрагменти ДНК пухлини в сечі, може запропонувати ранній надійний скринінг раку голови та шиї

Дослідники з онкологічного центру Рогеля Мічиганського університету охорони здоров’я створили тест, який віднаходить фрагменти ДНК у сечі, вивільнені пухлинами голови та шиї. Тест потенційно може сприяти ранньому виявленню цього типу раку, який на сьогодні не має надійного методу скринінгу. Загальновідомо, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є причиною раку шийки матки, але все частіше встановлюється, що він спричиняє рак ротової порожнини, горла та інших ділянок голови і шиї....