Чи існує взаємозв’язок між обструктивним апное сну і когнітивними порушеннями?

04.03.2021

Понад 50 % пацієнтів із когнітивними порушеннями мають обструктивне апное сну (OAС) – такі висновки нового дослідження, результати якого будуть представлені на Щорічних зборах Американської академії неврології (AAN) цьогоріч у квітні.

Вони також вказують, що тяжкість OAС корелює зі ступенем когнітивних порушень та якістю сну.

«Дослідження показує, що обструктивне апное сну поширене у пацієнтів із когнітивними порушеннями. Результати свідчать про те, що люди з когнітивними порушеннями повинні бути оцінені на апное сну, якщо у них виникли труднощі чи симптоми, пов'язані зі сном», – коментує член групи дослідників David Colelli, доктор медичних наук, координатор досліджень у Центрі наук про здоров'я Sunnybrook в Онтаріо, Канада.

ОАС пов'язане з когнітивними порушеннями

OAС є загальним розладом сну, що пов'язаний із підвищеним ризиком розвитку когнітивних порушень. Апное сну також поширене в загальній популяції, але ще частіше зустрічається серед пацієнтів із деменцією.

Вчені провели попереднє техніко-економічне обґрунтування, досліджуючи домашній монітор сну як інструмент скринінгу OАС. Поточне дослідження вивчило потенційні кореляції між ОАС, виявленими цим монітором, і когнітивними порушеннями.

В дослідженні взяли участь 67 пацієнтів із когнітивними порушеннями через нейродегенеративне або судинне захворювання. Спектр розладів включав хворобу Альцгеймера (ХА), легкі когнітивні порушення, обумовлені ХА, деменцію внаслідок хвороби Паркінсона, деменцію Леві, а також судинні ураження.

Учасники мали середній вік 72,8 років, і 44,8 % були чоловіками. Середній індекс маси тіла (ІМТ) – 25,6.

Учасники пройшли домашній тест апное сну, який є альтернативою полісомнографії для виявлення OАС.

ОАС було виявлено у 52,2 % пацієнтів. За словами D. Colelli, «цей показник перебуває у діапазоні інших досліджень, що вивчали сон і когнітивні порушення. Однак у загальній популяції це число набагато нижче – у межах 10-20 %».

Він підкреслив, що без об'єктивного тесту деякі пацієнти можуть не знати про свої проблеми зі сном. Ті, хто має когнітивні порушення, можуть «неправильно оцінювати якість свого сну».

Двонаправлений зв'язок?

Учасники дослідження заповнювали анкети, що включали запитання про сон, мислення, настрій. Також пацієнти завершили тест за 30-бальною Монреальською шкалою оцінки когнітивних функцій (Montreal Cognitive Assessment– MoCA) для оцінки мовлення, зорово-просторових здібностей, пам’яті та абстрактного мислення.

Оцінки на цьому тесті коливаються від нуля до 30 балів: 26 або вище балів трактується як норма, 18-25 балів – м'яке когнітивне порушення та 17 або нижче – від помірного до важкого когнітивного порушення. Середній бал для учасників дослідження з OАС становив 20,5 у порівнянні з 23,6 для тих, хто не має розладів сну.

Результати показали, що OАС було пов'язане з більш низькою оцінкою за шкалою MoCA. «Це продемонструвало асоціацію OAС із більш низькими когнітивними показниками», – зазначив д-р Colelli.

Аналіз також показав, що тяжкість OAС корелювала зі змінними сну, отриманими з актиграфії, включаючи меншу тривалість сну, труднощі засинання, гіршу ефективність сну та більшу кількість пробуджень.

Хоча нове дослідження «додає розуміння того, що існує зв'язок між сном і когнітивними порушеннями, напрямок цієї кореляції не зовсім зрозумілий, – розповідає D. Colelli. – Поступово стає зрозумілим, що зв’язок може бути двонаправленим, де апное сну може сприяти когнітивним порушенням, а когнітивні порушення – проблемам сну».

Дослідження підкреслює, наскільки важливий сон для психічного здоров'я. Виявлення проблем зі сном у пацієнтів із когнітивними порушеннями є важливим, оскільки лікування та управління цими питаннями може вплинути на результати, включаючи процеси мислення та якість життя.

«Майбутні дослідження повинні бути спрямовані на те, щоб побачити, чи може лікування порушень сну поліпшити результати корекції когнітивних порушень. Також необхідно вивчити поширеність OАС у більших когортах», – акцентує дослідник.

ОАС – поширене, але недоліковане

Lei Gao – доктор медичних наук, доцент кафедри наркозу в Гарвардській медичній школі в Бостоні, штат Массачусетс, чиї сфери діяльності включають розлади когніції, сну та циркадний ритм, – вважає висновки дослідження важливими. Він підкреслює, наскільки поширеним і потенційно недооціненим є ОАС у старшій віковій групі і, зокрема, його зв'язок із когнітивними порушеннями.

ОАС часто пов'язане зі значними супутніми розладами, зазначив науковець.

«Буде цікаво подивитися, наскільки тісний зв'язок між OАС і когнітивними порушеннями, та з’ясувати, чи OАС більше пов’язане з деменцією судинної етіології через загальні фактори ризику чи поширене для всіх форм деменції через поганий сон або порушені циркадні цикли відпочинку/активності», – додав L. Gao.  

Джерело: Sleep Apnea, Cognitive Impairment Common Bedfellows (medscape.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...