NICE публікує нові рекомендації з управління хронічним первинним болем

15.04.2021

Національний інститут охорони здоров'я та вдосконалення клінічної практики Великої Британії (The UK National Institute for Health and Care Excellence – NICE) опублікував нові настанови щодо управління хронічним болем, рекомендувавши як частину цих керівних принципів фізичні вправи замість часто використовуваних препаратів, таких як парацетамол.

Біль визначається як хронічний або стійкий, якщо триває понад три місяці. За оцінками, хронічний первинний біль уражає 1–6 % людей в Англії.

Керівництво, опубліковане NICE минулого тижня, зробило акцент на спільному прийнятті рішень пацієнтом та лікарем.

NICE рекомендує розробити план догляду та підтримки для людей, які страждають хронічним болем, який повинен базуватися на впливі болю на повсякденну діяльність, а також уподобаннях, здібностях та цілях людини.

Як частину вказівок NICE рекомендує методи лікування, які продемонстрували свою ефективність у боротьбі із хронічним болем, включно з програмами фізичних вправ, психологічну терапію, зокрема, когнітивно-поведінкову та терапію прийняття і прихильності та акупунктуру.

Крім того, не рекомендовано людям із хронічним первинним болем застосовувати такі загальновживані препарати, як парацетамол, нестероїдні протизапальні препарати, бензодіазепіни або опіоїди. За даними NICE, практично немає фактичних відомостей про те, що ці препарати впливають на якість життя людей, які страждають хронічним болем, а також відомо, що вони можуть завдати шкоди та призводити до залежності.

Антидепресанти можуть розглядатися для людей віком старше 18 років для управління хронічним болем після ґрунтовного обговорення переваг і шкоди.

«Ця настанова дуже чітко підкреслює, що, базуючись на фактичних даних, для більшості людей малоймовірно, що будь-які медикаментозні засоби для лікування хронічного первинного болю, крім антидепресантів, забезпечують адекватний баланс між перевагами та ризиками, пов'язаними з ними», – зазначив директор Центру керівних принципів NICE Paul Crisp.

Голова Королівського коледжу лікарів загальної практики Martin Marshall прокоментував нові підходи лікування, викладені у вказаних настановах: «Ми [...] розуміємо відхід від фармакологічного варіанту терапії хронічного первинного болю та зосередження уваги на фізичній і психологічній терапії. Ми знаємо, що такі методи можуть принести користь нашим пацієнтам. Однак доступ до цих методів лікування може бути нерівномірним по всій країні, тому це потрібно терміново вирішити, оскільки ці нові вказівки мають справжнє значення для життя людей із первинним хронічним болем».

Джерела: NICE publishes new guidance on chronic pain management - PharmaTimes

NG193 Visual summary (nice.org.uk)

Recommendations | Chronic pain (primary and secondary) in over 16s: assessment of all chronic pain and management of chronic primary pain | Guidance | NICE

Chronic pain (primary and secondary) in over 16s: assessment of all chronic pain and management of chronic primary pain (nice.org.uk)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Неврологія

Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів 24.04.2024 Неврологія Як сполука, отримана з розторопші, може сприяти функціональній регенерації нервів

Дослідники з Кельнського університету в Німеччині знайшли нове застосування кніцину, речовини, що отримується з розторопші. Розторопша (Cnicus benedictus) – рослина з родини айстрових, яка в Україні росте як бур'ян – на полях, уздовж доріг, у сухих місцях. Століттями її використовували як лікарську речовину у вигляді екстракту або чаю, наприклад, для покращення травлення. Науковці Центру фармакології Університетської лікарні Кельна та Медичного факультету Кельнського університету знайшли абсолютно нове застосування кніцину. Моделі тварин, а також клітини людини показали, що кніцин значно прискорює ріст аксонів, тобто нервових волокон, що йдуть від тіла клітини до органів, що іннервуються, та інших нервових клітин....

23.04.2024 Неврологія Онкологія та гематологія Генно-інженерне лікування невиліковних пухлин мозку

Дослідники Університету Пердью (Вест-Лафайетт, штат Індіана, США) розробляють і перевіряють метод лікування невиліковних пухлин головного мозку – гліобластом. Гліобластоми мають середній термін виживання 14 місяців і майже завжди закінчуються летально . Традиційні підходи до лікування, які зазвичай застосовуються до інших видів новоутворень, такі як хіміо- та імунотерапія, при гліобластомі часто неефективні. Сандро Матошевич, доцент кафедри промислової та молекулярної фармацевтики Фармацевтичного коледжу Пердью, очолює групу дослідників, які розробляють новий метод лікування цього виду пухлин. Матошевич також є викладачем Інституту дослідження раку Пердью та Інституту відкриття ліків Пердью....

22.04.2024 Неврологія Нова терапевтична мішень для лікування черепно-мозкової травми

Згідно з даними Центру з контролю за захворюваннями, більшість черепно-мозкових травм виникає в результаті падінь, автомобільних аварій або насильницьких нападів, доволі часто вони виникають під час спортивних змагань або є наслідками воєнних дій. У кожному випадку зовнішня сила достатньо інтенсивна, щоби змістити мозок усередині черепа, спричиняючи значне порушення руху крові та функції гематоенцефалічного бар’єра (ГЕБ). ГЕБ – це високоселективний напівпроникний кордон, утворений ендотеліальними клітинами, який регулює перенесення речовин між системою кровообігу та центральною нервовою системою, захищаючи мозок від шкідливих або небажаних речовин у крові....