Освітній проект до Всесвітнього дня Гемофілії

16.04.2021

17 квітня - Всесвітній день Гемофілії, який відзначається у всьому світі.

Всеукраїнський Благодійний фонд «Барви» за підтримки компанії «Ново Нордіск Україна» створили соціальний освітній проект «ПРОСТО про Гемофілію», з метою інформування суспільства про рідкісну хворобу Гемофілія та її наслідки. Ми прагнемо привернути увагу якомога більшої кількості населення України до такої  мало відомої, але все ж небезпечної для кожного з нас хвороби.

Гемофілія – це спадкове порушення процесу згортання крові, яке характеризується зниженням або порушенням синтезу факторів згортання крові VIII або IX. Обидва фактора приймають участь в створенні стабільного згустка крові, що необхідний для зупинки кровотечі. Якщо в крові немає в достатній кількості одного з факторів, то кровотеча може тривати дуже довго.

Українське суспільство дуже мало знає про таке рідкісне захворювання, як Гемофілія, і відповідно, є вразливим до його наслідків. Тому в рамках освітнього проекту було створено короткі відео-сюжети з відповідями на найактуальніші питання про хворобу, а саме:

  • Що таке гемофілія?
  • Які перші симптоми хвороби?
  • Чи може на цей недуг захворіти кожен із нас?
  • Як передається гемофілія?
  • Чи може у здорових батьків народитися дитина з вродженою гемофілією?
  • Що таке набута гемофілія? Як можна її набути?
  • Що відбувається коли пацієнт з гемофілією поранився? Як зупинити кров?
  • Як сприймає суспільство пацієнтів з гемофілією?

На ці та багато інших питань дали відповіді експерти, які щодня мають справу з пацієнтами з Гемофілією. В проекті прийняли участь Гартовська Ірина Радомирівна, завідуюча центром гематології та трансплантації  кісткового мозку КНП КОР «Київський обласний онкологічний диспансер», голова Асоціації гематологів України, кандидат медичних наук, Ніна  Астафорова-Яценко,  директорка БФ «Діти з гемофілією»;  Олександр Радченко, Голова Ради ГО "Український центр гемофілії“;  член Групи експертів та фахівців МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель за напрямами «Лікарські засоби для забезпечення дітей та дорослих, хворих на гемофілію типів А або В або хворобу Віллебранда».

Дізнавшись більше про такі рідкісні захворювання, як Гемофілія, ви станете більш обізнаними і толерантними до людей з цим недугом, і можливо вчасно допоможете тим, хто стикнувся з гемофілією. Не залишайтесь осторонь!

Підтримати проект легко - розмістіть в мережі Facebook рамку для свого профілю  з інформауванням про Всесвітній День Гемофілії.

Ознайомитись з деталями проекту та подивитись відповіді на питання можна на сайті: http://barvy.charity.tilda.ws/hemophilia

Контактна особа по проекту: Бузикіна Юлія, проектний менеджер БФ Барви

т. 063-479 79 59,  barvi.charity@gmail.com

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

17.04.2024 Терапія та сімейна медицина Карипразин демонструє ефективність у лікуванні подвійного розладу

На 32-й щорічній зустрічі Європейської психіатричної асоціації (European Psychiatric Association, EPA), яка проходила 6-9 квітня в Будапешті (Угорщина), компанія Gedeon Richter представила нові результати досліджень карипразину. На постерній сесії були надані докази того, що карипразин може бути найкращим рішенням у лікуванні не лише ранньої та пізньої стадії шизофренії, а й подвійного розладу (коморбідні шизофренія та вживання психоактивних речовин). Крім того, під час конгресу компанія презентувала CANDID BOOK для опікунів хворих на шизофренію та новий трансдіагностичний інструмент для оцінки симптомів і функціональної недієздатності пацієнтів із різними психіатричними захворюваннями....

17.04.2024 Онкологія та гематологія Терапія та сімейна медицина Тест, який виявляє фрагменти ДНК пухлини в сечі, може запропонувати ранній надійний скринінг раку голови та шиї

Дослідники з онкологічного центру Рогеля Мічиганського університету охорони здоров’я створили тест, який віднаходить фрагменти ДНК у сечі, вивільнені пухлинами голови та шиї. Тест потенційно може сприяти ранньому виявленню цього типу раку, який на сьогодні не має надійного методу скринінгу. Загальновідомо, що вірус папіломи людини (ВПЛ) є причиною раку шийки матки, але все частіше встановлюється, що він спричиняє рак ротової порожнини, горла та інших ділянок голови і шиї....