Чи реєстр GARFIELD-AF ефективніший за CHA2DS2-VASc та HAS-BLED щодо прогнозу смертності, інсульту та кровотечі протягом 2 років у пацієнтів із фібриляцією передсердь?

10.06.2021

Автори нового дослідження (Keith A. A. Fox та співавт.) мали на меті визначити, чи прогнозує Глобальний антикоагулянтний реєстр у FIELD–Atrial Fibrillation (GARFIELD-AF) летальність, негеморагічний інсульт / системну емболію та великі кровотечі протягом 2 років після розвитку фібриляції передсердь (ФП), і оцінити, як цей інструмент ризику працює порівняно зі шкалами CHA2DS2-VASc та HAS-BLED.

Потенційні провісники подій включали демографічні та клінічні характеристики, вибір лікування і фактори способу життя.

Індекси оцінювали у порівнянні з предикторами ризику CHA2DS2-VASc та HAS-BLED. Моделі були перевірені внутрішньо та зовнішньо в ORBIT-AF і датських загальнодержавних реєстрах.

Серед 52 080 пацієнтів, зареєстрованих у GARFIELD-AF, 52 032 мали дані спостереження.

Інструмент ризику GARFIELD-AF перевершив CHA2DS2-VASc щодо смертності від усіх причин у всіх когортах. Оцінка GARFIELD-AF перевищувала CHA2DS2-VASc щодо негеморагічного інсульту і HAS-BLED щодо серйозних кровотеч при внутрішній валідації та у датській когорті пацієнтів із ФП. У пацієнтів із дуже низьким і низьким ризиком (CHA2DS2-VASc 0 або 1 (чоловіки) та 1 або 2 (жінки) оцінка ризику GARFIELD-AF пропонувала сильне селективне значення для всіх кінцевих точок у порівнянні з CHA2DS2-VASc та HAS-BLED.

Інструмент GARFIELD-AF також включав ефект терапії пероральними антикоагулянтами (OAК), що дозволяє клініцистам порівняти очікуваний результат різних рішень щодо лікування антикоагулянтами (тобто відсутність OAК, антагоністів вітаміну K (АВК), пероральних антикоагулянтів).

Таким чином, інструмент оцінки ризику GARFIELD-AF перевершував CHA2DS2-VASc при прогнозуванні смерті та негеморагічного інсульту, а також HAS-BLED щодо серйозних кровотеч як у цілому, так і у пацієнтів із дуже низьким та низьким ризиком ФП.

Джерело: GARFIELD-AF risk score for mortality, stroke, and bleeding within 2 years in patients with atrial fibrillation | European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcomes | Oxford Academic (oup.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....