Статини можуть істотно мінімізувати несприятливі наслідки інфекції SARS-CoV-2.

16.07.2021

У новому дослідженні вчені медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго підтвердили, що пацієнти, які приймають статини та були госпіталізовані з приводу COVID-19, мали на 41 % нижчий ризик смерті. Результати дослідження були опубліковані 15 липня 2021 року у «PLOS ONE»

Статини зазвичай широко призначаються: Центри з контролю за захворюваннями підрахували, що 93 % пацієнтів, які використовують препарат, що знижує рівень холестерину, приймають саме статин.

«Зіткнувшись із цим вірусом на початку пандемії, було багато спекуляцій навколо певних ліків, які впливають на рецептор AПФ2, в т. ч. статини, і чи можуть вони впливати на ризик COVID-19, – розповідає доктор медичних наук, провідний автор дослідження, професор і директор відділення серцево-судинної інтенсивної терапії медичної школи Каліфорнійського університету Lori Daniels. – Тоді ми думали, що статини можуть пригнічувати інфекцію SARS-CoV-2 через їх відомі протизапальні ефекти та зв'язувальні можливості, які потенційно можуть зупинити прогресування вірусу».

Використовуючи дані Реєстру COVID-19 та серцево-судинних захворювань Американської асоціації серця (American Heart Association – АНА), дослідницька група застосувала свої оригінальні висновки до набагато більшої когорти: понад 10 000 госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 по всій території Сполучених Штатів.

Зокрема, вчені проаналізували знеособлені медичні записи 10 541 пацієнта, госпіталізованого з приводу COVID-19 протягом дев'яти місяців, із січня по вересень 2020 року, у 104 різних лікарнях.

«Із цих даних ми провели більш розширені аналізи, коли намагалися врахувати медичні умови, соціально-економічний статус хворих та ін., – зазначив д-р Daniels. – При цьому ми підтвердили наші попередні висновки, що статини пов'язані зі зниженням ризику смерті від COVID-19 серед госпіталізованих пацієнтів».

Lori Daniels акцентував, що найбільшу користь отримують пацієнти, які мають вагомі медичні причини прийому статинів, такі як серцево-судинні захворювання в анамнезі або високий артеріальний тиск. За даними дослідницької групи, використання статинів або антигіпертензивного препарату асоціювалось зі зниженням ризику смерті на 32 % серед хворих на COVID-19 із серцево-судинними захворюваннями чи гіпертонією в анамнезі.

У дослідженні статистичні методи зіставлення використовувалися для порівняння результатів у пацієнтів із COVID-19, які застосовували статини або антигіпертензивні ліки, з аналогічними хворими, які не приймали жодного з названих груп препаратів.

«Ми зіставили кожного пацієнта із ще одним найбільш подібним хворим. Ми враховували місяць прийому, вік, расу, етнічну приналежність, стать і перелік наявних умов, щоб зробити дві групи учасників дослідження максимально порівнянними», – розповіла докторка наук, співавторка дослідження і професорка біостатистики в Медичній школі Сан-Дієго Karen Messer.

«Як і в будь-якому спостережливому дослідженні, ми не можемо точно сказати, що асоціації, які ми описуємо між використанням статинів і зниженням тяжкості інфекції COVID-19, безумовно, пов'язані із самими статинами; однак тепер ми можемо стверджувати із дуже сильними доказами те, що вони можуть зіграти роль у істотному зниженні ризику смерті пацієнта із COVID-19, – акцентував Lori Daniels. – Ми сподіваємося, що результати цього дослідження будуть додатковим стимулом для пацієнтів і лікарів продовжувати лікування статинами».

Джерела: Common medication used to reduce cholesterol levels may reduce COVID-19 severity -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами 28.03.2024 Інфекційні захворювання Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії створила та виготовила поверхню для знищення вірусів, яка може допомогти контролювати поширення хвороби в лікарнях, лабораторіях та інших середовищах високого ризику. Поверхня, виготовлена із кремнію, покрита крихітними наношипами, які пронизують віруси при контакті. Лабораторні тести з вірусом hPIV-3, який спричиняє бронхіт, пневмонію та круп, показали, що 96 % вірусів були або розірвані на частини, або пошкоджені до ступеня, коли вони більше не могли розмножуватися, щоб викликати інфекцію. Ці результати показують, що пристрій може допомогти контролювати передачу потенційно небезпечного біологічного матеріалу в лабораторіях і медичних закладах....

26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....