Щоденник медичних подій на 19-25 липня

16.07.2021

Дорогі читачі!

До вашої уваги літній і необтяжливий Щоденник медичних подій. Між відпустками і безтурботними літніми вечорами знайдіть час для вдосконалення і навчання. Для вас медичні освітні заходи на наступний тиждень.

 

19 липня

Вебінар «Псоріатичний артрит — підходи до діагностики та лікування»

Псоріатичний артрит - це захворювання з множинними маніфестаціями та клінічними проявами, його необхідно вчасно діагностувати у пацієнтів з псоріазом та виявляти у пацієнтів без псоріазу.

На вебінарі «Псоріатичний артрит — підходи до діагностики та лікування», крім класифікаційних критеріїв, спікери зосередяться на підходах до лікування псоріазу та псоріатичного артриту згідно з новітніми рекомендаціями GRAPPA 2021, які були представлені 2 тижні тому.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Псоріатичний артрит — підходи до діагностики та лікування» // 19 липня 2021 року о 17:00 (google.com)


20 липня

Вебінар Мезенхімальні пухлини. Презентація проєкту «Українська саркома група»

У програмі заходу:

  • Про створення української саркома групи. Чому це важливо та основні завдання групи 

БІЛИЧ М.О.

  • Радіологічна візуалізація м'якотканинних заочеревинних сарком

ШАМОВА Т.О.

  • Сучасні підходи до лікування сарком кісток та перспективні напрямки подальших досліджень

МАКСИМЕНКО Б.В.

  • Саркоми м'яких тканин. Історія і сьогодення

КОСТЮК В.Ю.

  • Патогенез та молекулярна діагностика сарком

СУЛАЄВА О.М.

  • Заочеревинні саркоми: сім разів відміряй - один раз відріж

СІКАЧЬОВ С.С.

  • Робота з базою даних української саркома групи

КОПЕЦЬКИЙ В.І.

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Мезенхімальні пухлини. Презентація проєкту «Українська саркома група» - 20 липня 2021 року (oncohub-uptodate.com)


21 липня

Вебінар «Препарати вітаміну Д влітку — необхідність чи зайве?»

На вебінарі «Препарати вітаміну Д влітку — необхідність чи зайве?» буде обговорено роль, дозування, оптимальний рівень вітаміну Д, у яких груп пацієнтів необхідно виявляти недостатність цього вітаміну, як потрібно лікувати і як профілактувати.

І найголовніше питання, яке зараз нас турбує і на яке відповідатиме лекторка – чи потрібно приймати препарати вітаміну Д влітку, чи достатньо ми отримуємо вітаміну Д зараз та як покращити його засвоєння та дію.

Вебінар проведе докторка мед. наук, професорка, лікарка-ревматологиня Єгудіна Є.Д. (м. Київ)

Початок о 17.00

Детальніше за посиланням: Заявка на участь у вебінарі «Препарати вітаміну Д влітку — необхідність чи зайве?» // 21 липня 2021 року о 17:00 (google.com)


22 липня

Конференція з майстер-класом діагностики вроджених захворювань імунної системи у рамках проекту «РАПІД».

Проєкт «РАПІД» (Рання Діагностика Первинних Імунодефіцитів) розроблений ГО «Всеукраїнська асоціація дитячої імунології». Метою цієї ініціативи є підвищення настороженості лікарів багатьох спеціальностей про первинні (вроджені) імунодефіцити, а також вчасна діагностика цієї групи захворювань.

У наші дні вроджені захворювання імунної системи не є вироком для пацієнтів, адже існує специфічне та високоефективне лікування для багатьох нозологічних одиниць.

Проте, наріжним каманем є час постановки діагнозу. Ціна зволікання у верифікації діагнозу для пацієнта надзвичайно висока: від каліцтва до втрати життя.

Конференція відбудеться ОФЛАЙН у Запорізькій обласній дитячій клінічній лікарні за адресою м. Запоріжжя, пр. Соборний, 70

Початок о 10.00

Детальніше за посиланням: РАПІД м. Запоріжжя 22.07.2021 (google.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...