Ранні симптоми COVID-19 відрізняються в осіб різних вікових груп

02.08.2021

Згідно з результатами нового дослідження, опублікованого сьогодні у виданні The Lancet Digital Health, ранні симптоми інфекції COVID-19 відрізняються у різних вікових групах та між чоловіками і жінками. Ці відмінності найбільш помітні між молодшими віковими групами (від 16 до 59 років) у порівнянні зі старшими віковими групами (від 60 до 80 років і старше), а також серед чоловіків порівняно із жінками.  

Дослідники з Королівського коледжу Лондона проаналізували дані програми ZOE COVID Symptom Study у період із 20 квітня по 15 жовтня 2020 року. Користувачів спеціальних додатків запрошують пройти тестування, щойно вони повідомляють про будь-які нові симптоми COVID-19. Науковці змоделювали ранні ознаки зараження COVID-19 і успішно виявили 80 % випадків захворювання при використанні триденних симптомів, про які повідомлялося самостійно.

Дослідники порівняли здатність прогнозувати ранні ознаки зараження COVID-19 за допомогою нинішніх критеріїв діагностики Національної служби охорони здоров'я Великобританії та ієрархічної моделі Гауссівського процесу, типу машинного навчання.

Ця модель машинного навчання змогла включити деякі характеристики про пацієнта, як-от вік, стать і стан здоров'я, і показала, що ранні симптоми інфекції COVID-19 відрізняються серед різних груп.

Було розглянуто 18 симптомів, які мали різне значення для раннього виявлення у різних групах. Найбільш важливими симптомами для раннього виявлення COVID-19 у цілому були втрата нюху, біль у грудях, постійний кашель, біль у животі, пухирі на ногах, біль в очах та інтенсивний м’язовий біль. Однак втрата нюху позбулася значення у людей старше 60 років і не була актуальною для суб'єктів старше 80 років. Інші ранні симптоми, такі як діарея, були ключовими у старших вікових групах (60–79 і > 80). Лихоманка, хоча й поширений симптом захворювання, не була ранньою особливістю COVID-19  у будь-якій віковій групі.

Чоловіки частіше повідомляють про задишку, втому, озноб і тремор, тоді як жінки – про втрату нюху, біль у грудях і постійний кашель.

Хоча ці моделі були створені у додатку для дослідження симптомів COVID, моделі повторювалися в часі, припускаючи, що вони також будуть застосовуватися до учасників, які не є користувачами додатків. Хоча моделі використовувалися на першому штамі вірусу і альфа-штамах, ключові висновки свідчать про те, що симптоми, викликані вірусом штаму Delta, і наступні варіанти також будуть відрізнятися в різних групах населення.

Провідна авторка дослідження Claire Steves зазначила: «Важливо, щоб люди знали, що найперші симптоми мають широкий діапазон і можуть проявлятися по-різному для кожного члена сім’ї чи родини. Рекомендації з тестування, можливо, слід оновити, аби мати можливість виявляти хворих якомога раніше, особливо з огляду на нові штами SARS-CoV-2, які є більш контагіозними. Оновлення можуть включати використання широко доступних тестів для людей із будь-якими неспецифічними симптомами».

Доктор Liane dos Santos Canas розповів: «Сьогодні у Великобританії враховуються лише деякі симптоми, за яких рекомендують самоізоляцію та подальші обстеження. Використовуючи більшу кількість симптомів за допомогою штучного інтелекту, ми можемо краще виявити випадки COVID-19. Ми сподіваємось, що такий метод заохочуватиме більшу кількість людей пройти тестування якомога раніше, щоб мінімізувати ризик поширення захворювання».

Джерело: Early COVID-19 symptoms differ among age groups, research finds -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами 28.03.2024 Інфекційні захворювання Вчені винайшли новий спосіб боротьби з вірусами

Міжнародна дослідницька група під керівництвом Мельбурнського королівського технологічного університету в Австралії створила та виготовила поверхню для знищення вірусів, яка може допомогти контролювати поширення хвороби в лікарнях, лабораторіях та інших середовищах високого ризику. Поверхня, виготовлена із кремнію, покрита крихітними наношипами, які пронизують віруси при контакті. Лабораторні тести з вірусом hPIV-3, який спричиняє бронхіт, пневмонію та круп, показали, що 96 % вірусів були або розірвані на частини, або пошкоджені до ступеня, коли вони більше не могли розмножуватися, щоб викликати інфекцію. Ці результати показують, що пристрій може допомогти контролювати передачу потенційно небезпечного біологічного матеріалу в лабораторіях і медичних закладах....

26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

13.03.2024 Інфекційні захворювання Педіатрія Вроджена цитомегаловірусна інфекція: як лікарі успішно впроваджують нові тести слини

У нещодавньому дослідженні вчені успішно запровадили об’єднані тести полімеразної ланцюгової реакції слини для універсального скринінгу вродженої цитомегаловірусної (ЦМВ) інфекції. Цей новий метод допомагає виявити найпоширенішу вроджену інфекцію, яка відома тим, що спричиняє втрату слуху та проблеми з розвитком. Щороку десятки тисяч новонароджених уражаються вірусом, що спричиняє дитячі неврологічні порушення із наслідками на все життя. Глобальний тягар ЦМВ є значним, і відсутність універсального методу скринінгу створює проблеми для його швидкого виявлення та лікування. ...