Систолічний артеріальний тиск не впливає на серцево-судинні події у пацієнтів із серцевою недостатністю, які отримують емпагліфлозин

06.10.2021

Інгібітори натрій-залежного ко-транспортера глюкози 2 (НЗКТГ-2) чинять помірну дію щодо основних несприятливих серцево-судинних подій у пацієнтів зі встановленим атеросклеротичним кардіоваскулярним захворюванням, а також можуть знижувати кількість госпіталізацій із приводу серцевої недостатності (СН) та прогресування ниркової недостатності.

Крім цих позитивних ефектів, НЗКТГ-2 знижують добовий артеріальний тиск (АТ) у пацієнтів із цукровим діабетом. Проте цей ефект зниження АТ викликає занепокоєння в осіб із СН, особливо тому, що від 15 до 20 % зазначених пацієнтів мають низький систолічний АТ (САТ), отже, схильні до вищого ризику госпітальної та постгоспітальної летальності.

Емпагліфлозин знижує ризик серцево-судинної смерті або госпіталізації у пацієнтів із СН та зниженою фракцією викиду (ФВ), але його вплив на САТ був невідомий.

У спробі оцінити, чи впливає вихідний САТ на результати, пов'язані із застосуванням емпагліфлозину, міжнародною групою під керівництвом дослідників із Саарландського університету (Німеччина) було проведено дослідження впливу вихідних значень САТ на серцево-судинну смертність та госпіталізації із приводу СН.

Пацієнти із хронічною СН та ФВ ˂ 40 % були рандомізовані у співвідношенні 1 : 1 для прийому емпагліфлозину (10 мг/добу) або плацебо на додаток до їх звичайної терапії СН протягом 16 місяців. Для дослідження пацієнти були згруповані відповідно до їх вихідних значень САТ: < 110 мм рт. ст. (928 пацієнтів), 110–130 мм рт. ст. (1755 пацієнтів), > 130 мм рт. ст. (1047 пацієнтів).

Первинною кінцевою точкою був вплив САТ на ефекти емпагліфлозину щодо серцево-судинної смерті або госпіталізації із приводу СН. Також досліджували швидкість зниження розрахункової швидкості клубочкової фільтрації та вплив емпагліфлозину на САТ.

У порівнянні із плацебо, терапія емпагліфлозином значно знижувала ризик серцево-судинної смерті в усіх групах САТ. Щодо госпіталізацій із приводу СН, то хоча їх частота при прийомі емпагліфлозину знизилася у порівнянні із плацебо, це було значущим тільки для пацієнтів із середнім (110–130 мм рт. ст.) САТ.

Вихідний рівень САТ не впливав на ефективність емпагліфлозину щодо зменшення ризику виникнення СН або ниркових подій. До того ж, при лікуванні емпагліфлозином у пацієнтів із САТ < 110 мм рт. ст. не спостерігалося збільшення частоти симптоматичної гіпотензії.

Автори дійшли висновку, що емпагліфлозин знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань і кількість госпіталізацій із приводу СН, при цьому цей ефект проявляється незалежно від вихідного САТ.

Джерела: https://hospitalhealthcare.com/clinical/cardiovascular/no-effect-of-systolic-bp-on-cardiovascular-outcomes-in-heart-failure-treated-with-empagliflozin/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34556320/

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....