Філіжанку кави? Велике дослідження підтвердило користь кави для здоров’я печінки

25.10.2021

Згідно з аналізом репрезентативного національного дослідження, опублікованого в журналі «Clinical Gastroenterology and Hepatology», щоденне вживання більше трьох чашок кави з кофеїном знижує жорсткість печінки.

Дослідження, що ймовірно, є найбільш ретельним на сьогоднішній день вивченням користі кави для здоров’я печінки в США, було засноване на даних Національного дослідження здоров’я і харчування (NHANES), в ході якого учасників запитували про їх харчові вподобання.

Дослідники Мічиганського університету (США) вивчили дані близько 4500 осіб, які брали участь в дослідженні NHANES у 2017-2018 рр., та не виявили зв’язку між споживанням кави і показником ожиріння печінки. Натомість було виявлено зв’язок між кавою і жорсткістю печінки: у тих, хто пив більше трьох чашок кави з кофеїном протягом доби, показник жорсткості печінки (ПЖП) був на 0,9 кПа нижче, ніж у людей, які не мали таких вподобань. Іншими словами, вживання більше трьох чашок кави на день захищає від ПЖП 9,5 кПа або вище, тобто порогового значення для прогресувального фіброзу печінки.

За словами дослідників, кофеїн є антагоністом аденозинових рецепторів у гепатоцитах, які, якщо вони заблоковані, зупиняють утворення рубцевої тканини.

«У всьому світі є гепатологи, які активно рекомендують каву, тож вони відчують себе натхненними цими даними», – зауважив старший автор дослідження, доктор медицини Елліот Таппер. – Однак я все ще хотів би отримати більш надійні лонгітюдні дані, перш ніж почну витрачати дорогоцінний час на консультації пацієнтів із приводу кави. Є багато інших втручань, що засновані на наукових даних, для лікування захворювань печінки, на яких ми повинні зосередити свій час».

Також він порадив пацієнтам, які дуже зацікавлені в натуральних добавках, уникати вуглеводів і збільшувати фізичні навантаження, і так, – включати в раціон каву.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961437

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

Кишкова мікробіота діє як додаткова печінка, регулюючи рівні глюкози та амінокислот у крові господаря 24.04.2024 Гастроентерологія Ендокринологія Кишкова мікробіота діє як додаткова печінка, регулюючи рівні глюкози та амінокислот у крові господаря

Згідно з новим дослідженням вчених Корнелльського університету (штат Нью-Йорк, США), мікроби в кишечнику ссавців можуть суттєво змінювати метаболізм амінокислот і глюкози своїх господарів, діючи майже як додаткова печінка. Робота, опублікована в Cell Host & Microbe, доповнює список способів, за допомогою яких мікробіом впливає на фізіологію, що може сприяти розвитку нових стратегій лікування запальних захворювань кишечника та діабету. Останнім часом вчені виявили, що мільярди мікробів, які живуть на людському тілі та в ньому, суттєво впливають на нашу фізіологію. Співробітники університету прагнули оцінити, наскільки ефективно різні бактерії, які мешкають у нашому кишечнику, використовують амінокислоти, що отримує людина....

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...