Запобігати і вчасно виявляти цукровий діабет 2 типу: на Полтавщині запустили проєкт «Мисливці за діабетом»

11.02.2022

11 лютого 2022, Полтава — У рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» сімейні лікарі, медсестри та фельдшери Полтавської області «полюватимуть» на цукровий діабет 2 типу. Проєкт реалізується Центром громадського здоров’я України та Україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», щоб інформувати українців про цукровий діабет 2 типу і мотивувати їх регулярно перевіряти свій рівень глюкози в крові.

В Україні понад 1,3 мільйони людей мають цукровий діабет. За даними Світового Банку, поширеність цього захворювання становить 8,4%. Більше половини людей із цукровим діабетом (65%) не знають про свій діагноз. Згідно з результатами дослідження STEPS, що проводилося Всесвітньою організацією охорони здоров’я, 27,4 % українців взагалі ніколи не вимірювали свій рівень глюкози крові.

На Полтавщині щороку кількість нових пацієнтів із цукровим діабетом збільшується на 1200–1600 осіб. Це свідчить про низький рівень ранньої діагностики та контролювання цього захворювання.

Полтавська область – один із п’яти цільових регіонів, де працює команда «Мисливців за діабетом». До команди входять сімейні лікарі, терапевти, ендокринологи, медсестри та медбрати області, а також пацієнти з цукровим діабетом та їхні рідні, яким не байдужа ця тема.

Головні активності, які будуть здійснюватися у рамках кампанії:

  • Проведення онлайн тестування[1] серед пацієнтів на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу, навчання щодо здорового способу життя, а також перевірка рівня глюкози у крові.
  • Поширення інформаційних матеріалів про цукровий діабет 2 типу серед медичних працівників.
  • Проведення навчального тренінгу «Ведення груп ризику та проведення ранньої діагностики цукрового діабету на первинній ланці» для сімейних лікарів.
  • Залучення медичних сестер та фельдшерів до роботи з жителями області щодо раннього виявлення, профілактики і лікування цукрового діабету 2 типу.
  • Масовий скринінг на цукровий діабет 2 типу в 4 пілотних громадах та організованих колективах області.

Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації: «Профілактика, раннє виявлення і належне лікування цукрового діабету 2 типу є пріоритетом для керівництва області. Адже люди, які хворіють на діабет 2 типу, мають вдвічі більший загальний ризик смерті за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. У хворих на цукровий діабет середня тривалість життя скорочується на 8 років. На рівні області ми робимо все можливе, аби забезпечити належну відповідь системи охорони здоров’я на цей виклик. Тестування рівня глюкози у крові за направленням лікаря, а також лікування цукрового діабету покривається за рахунок бюджету. Однак без усвідомлення і відповідальності самих громадян досягти позитивних змін неможливо. Тому я закликаю усіх, особливо людей старших 45 років, дізнаватися про свій ризик виникнення цукрового діабету 2 типу та регулярно перевіряти рівень глюкози у крові».

Світлана Левченко, сімейна лікарка та лідерка команди «Мисливців за діабетом» у Полтавській області: «Часто цукровий діабет 2 типу не має жодних симптомів на початку захворювання. Наприклад, якщо у людини рівень глюкози у крові перевищує норму – це вже руйнує організм. Проте людина може не мати жодних скарг і почуватися нормально. Тому дуже важливо регулярно перевіряти свій рівень глюкози у крові, щоб вчасно виявити захворювання і почати його лікування – до того моменту, поки не розвинуться інші ускладнення. На це, власне, й спрямовані наші зусилля у рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом».

Про інформаційну кампанію «Мисливці за діабетом»

Інформаційна кампанія «Мисливці за діабетом» – частина Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», що реалізується у партнерстві з Центром громадського здоров'я України та спрямована на скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні. Проєкт має на меті підвищити рівень обізнаності про цукровий діабет 2 типу в українському суспільстві, зокрема у групах ризику, а також залучити лікарів первинної ланки медичної допомоги до мотивації людей регулярно перевіряти свій рівень глюкози у крові та змінювати спосіб життя.

Про Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я»

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Проєкт впроваджується на національному, регіональному (Львівській, Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській та Херсонській областях) та територіальному рівнях (робота з громадами). Більше інформації про проєкт можна знайти на сайті та у Фейсбук-сторінці.

 

[1] diabetes.phc.org.ua – це перший доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу. Пройти його може кожен – як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря. Цей тест є Формою оцінки ризиків цукрового діабету 2 типу, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я №1118 від 21 грудня 2012 року. А отже він може бути використаний будь-яким лікарем у медичній практиці.

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Ендокринологія

Діабет 2 типу більше не є перешкодою, аби стати живим донором нирки 25.03.2024 Нефрологія Ендокринологія Діабет 2 типу більше не є перешкодою, аби стати живим донором нирки

Мережа закупівлі та трансплантації органів оновила критерії для живих донорів, завдяки чому пацієнти з діабетом 2 типу мають право пожертвувати нирку. Це знаменує «значну зміну» критеріїв для живих донорів нирок, каже Наїм Ісса, доктор медичних наук, нефролог і спеціаліст із трансплантації клініки Мейо. «Така зміна політики може стати порятунком для деяких людей із термінальною стадією захворювання нирок, надаючи їм більші шанси на успішну трансплантацію та покращення якості життя», – зазначає він. Комплексний Центр трансплантації клініки Мейо є найбільшим у США....

22.03.2024 Акушерство/гінекологія Ендокринологія Вивчення білка, який захищає клітини підшлункової залози, може створити новий напрям діабетології

Незважаючи на те, що існує багато відмінностей між діабетом 1 та 2 типів, ці патології мають схожість, наприклад, запалення клітин, що виробляють інсулін. Дослідники із Лундського університету у Швеції вивчили білок під назвою C3, який відіграє центральну роль в імунній системі організму. Компонент комплементу 3 (C3) є центральною молекулою каскаду комплементу, яка є важливою для вродженого імунітету. Білок виділяється із клітин і у великій кількості міститься в крові. Тепер дослідження в Proceedings of the National Academy of Sciences показує, що білок C3 захищає клітини, що виробляють інсулін, від пошкодження та смерті, коли він присутній усередині клітин. Більшість досліджень діабету спрямовані на те, щоби зрозуміти, що відбувається, коли клітини, які виробляють інсулін, руйнуються. Зараз учені зосередились на іншому підході, який спрямований на розуміння того, що захищає ці клітини....

12.03.2024 Терапія та сімейна медицина Ендокринологія Медичний пристрій для відстеження хронічних діабетичних ран

Дослідницька група Корейського провідного науково-технологічного інституту розробила ефективну бездротову систему, яка контролює процес загоєння ран, відстежуючи просторово-часові зміни температури та характеристики теплопередачі пошкоджених ділянок, наприклад, діабетичних ран. У хворих на цукровий діабет хронічні рани легко утворюються через ускладнення нормального кровообігу та процесу загоєння. Лише у Сполучених Штатах сотні мільярдів доларів витрачаються на відновлення шкіри після таких ран. Незважаючи на те, що існують різні методи сприяння загоєнню, індивідуальний підхід до лікування є важливим, враховуючи стан рани кожного пацієнта....