Електронні сигарети не допомагають курцям кинути курити

14.02.2022

Автори нового дослідження виявили, що використання електронних сигарет не було ефективнішим, ніж інші методи, щоб допомогти курцям кинути курити.

Вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США) проаналізували дані 3578 курців, які нещодавно кинули курити, і 1323 недавніх колишніх курців, які були частиною когорти популяційного дослідження тютюнокуріння та здоров’я PATH у 2017 році. Учасники повідомили, що використовували електронні сигарети або інші засоби, щоб кинути курити. Основними результатами були принаймні 12 місяців утримання від сигарет та тютюну.

Утримання від куріння протягом принаймні 12 місяців у групі електронних сигарет становило 9,9 %, що було нижче, ніж у групі, в якій використовували нікотинову замісну терапію чи фармацевтичну допомогу (15,2 %) або не вживали жодних допоміжних засобів чи медикаментів (18,6 %).

Серед курців, які намагалися кинути курити, скоригована різниця ризику утримання від сигарет протягом принаймні 12 місяців із використанням електронних сигарет і фармацевтичних допоміжних засобів відмови від куріння становила 7,3 % та 7,7 % відповідно.

У групі недавніх колишніх курців 2,2 % повідомили, що перейшли на електронні сигарети з високим вмістом нікотину. Виявилося, що саме ці учасники дослідження мали вищий ризик рецидиву порівняно з іншими групами, але ця різниця не була значною.

Дослідники відзначили, що результати дослідження були обмежені кількома факторами, включаючи план спостереження та нездатність контролювати всі потенційні сторонні фактори. Проте результати були підкріплені великою і репрезентативною популяцією для дослідження та аналізом біологічних зразків для підтвердження фактів куріння або відмови від нього.

Було зроблено висновок, що електронні сигарети не є корисним інструментом для відмови від куріння, оскільки у цьому дуже великому національному репрезентативному дослідженні не було знайдено жодних доказів того, що курці, які переходять на отримання нікотину з електронних сигарет, мають менше шансів повернутися до куріння.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/968288

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

29.03.2024 Терапія та сімейна медицина Перше в історії лікування гіперкаліємії за допомогою кристалів

Учені з Музею природознавства округу Лос-Анджелеса і фармацевтична фірма AstraZeneca опублікували революційне відкриття – перше в історії лікування гіперкаліємії на основі мінералів. У їхній роботі описано, як кристали циркону використовувалися у якості нового підходу до лікування гіперкаліємії, стану, на який страждають приблизно 350 мільйонів людей у світі. Гіперкаліємія – підвищення концентрації калію в крові вище 5,0 мг-екв/л. Значна гіперкаліємія вимагає невідкладної допомоги, оскільки призводить до порушення серцевого ритму. Цей стан часто спостерігається у осіб із патологією нирок....

25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....