Око дає ключ до ранньої діагностики підступних судинних захворювань

15.02.2022

Спеціальне програмне забезпечення, яке розробили вчені з Боннського університету (Німеччина), може допомогти виявляти судинні зміни у пацієнтів із захворюванням периферичних артерій, у тому числі на ранніх стадіях.

Міждисциплінарний проєкт кафедри інформатики Боннського університету і кафедри офтальмології та кардіологічного центру Університетської клініки Бонна присвячено ранній діагностиці атеросклерозу за допомогою алгоритму, що використовує фотографічні зображення ока – органа, зазвичай не пов’язаного із захворюванням периферичних артерій.

Поети вважають очі дзеркалом душі, але більш прозаїчно їх можна назвати і вікнами до наших судин. Очне дно дуже добре кровопостачається: це необхідно для того, щоб понад 100 млн фоторецепторів сітківки та пов’язаних із ними нервових клітин могли виконувати свою роботу.

Для виявлення ранніх судинних змін вчені використовували зображення для обробки нейронною мережею, тобто програмним забезпеченням, робота якого змодельована за прикладом людського мозку. Якщо така нейронна мережа навчається на фотографіях, зміст яких відомий комп’ютеру, згодом вона зможе розпізнавати сенс нових фотографій, які раніше не вивчала. Тому дослідники спочатку провели попереднє тренування з іншим захворюванням, яке уражає судини ока, використовуючи 80 000 зображень.

«Навчена» нейронна мережа із дивовижною точністю діагностувала, чи то були фотографії очей пацієнта із захворюванням периферичних артерій, чи здорової людини. «Було вірно ідентифіковано 80 % осіб із захворюваннями периферичних артерій. Це гарний відсоток, оскільки навіть досвідчені офтальмологи не можуть виявити захворювання периферичних артерій на зображеннях очного дна», – зазначають дослідники.

У ході подальших аналізів вчені змогли показати, що нейронна мережа приділяє особливу увагу великим судинам у задній частині ока під час оцінки. Однак для досягнення найкращого можливого результату метод потребує цифрових зображень із досить високою роздільною здатністю. Тож дослідники сподіваються ще більше покращити продуктивність свого методу у майбутньому. Для цього вони планують співпрацювати із центрами офтальмології та судинної медицини по всьому світу, які нададуть додаткові зображення очного дна. Довгострокова мета полягає у тому, щоб розробити простий, швидкий та надійний метод діагностики, що не потребує супутніх процедур, таких як введення очних крапель.

 

Джерело: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220211102610.htmф

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....