Нові штами COVID-19 можуть ухилитися від антитіл, які працюють проти первинної форми вірусу

05.03.2021

Нове дослідження Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі показує, що три нові штами вірусу SARS-CoV-2, які зараз швидко поширюються, можуть ухилитися від антитіл (АТ), що працюють проти його первинної форми.

Дослідники виявили, що для нейтралізації нових штамів вірусу, який викликає COVID-19, потрібно більше АТ незалежно, чи були вироблені такі антитіла у відповідь на вакцинацію або природну інфекцію, чи це очищені зразки, призначені для використання в якості ліків.

Висновки лабораторних експериментів, опубліковані 4 березня в Nature Medicine, свідчать про те, що розроблені досі препарати і вакцини від COVID-19 можуть стати менш ефективними, оскільки нові штами вірусу стають домінувальними. Дослідники розглянули південноафриканський, британський та бразильський варіанти вірусу SARS-CoV-2.

«Ми стурбовані тим, що особи, в яких очікувано є імунний захист, оскільки вони перехворіли на COVID-19 або були щеплені проти нього, можуть бути вразливі до нових варіантів захворювання, – розповідає Michael S. Diamond, доктор медичних наук, професор, старший автор дослідження. – Існує велика різниця в тому, скільки антитіл виробляє людина у відповідь на вакцинацію або природну інфекцію. У деяких осіб дуже високий рівень АТ, і вони все ще, ймовірно, будуть захищені від нових штамів. Але деякі люди, особливо особи старшого віку та пацієнти з ослабленим імунітетом, можуть не виробляти такого високого рівня антитіл. І якщо потреба в АТ, необхідних для захисту, зросте вдесятеро, як свідчать наші дані, люди, яким найбільше потрібен захист, стануть найбільш вразливими».

Вірус, який викликає COVID-19, відомий як SARS-CoV-2, використовує S-білок (від англ. «spike» – шип), щоб зачепитися і потрапити всередину клітин. Люди, заражені SARS-CoV-2, генерують найбільш захисні АТ саме проти цього білка.

Отже, S-білок став головною мішенню для розробників ліків і вакцин проти COVID-19. Віруси завжди мутують, і протягом року мутації, що виникли в SARS-CoV-2, не загрожували стратегії, заснованій на впливі на S-білки. Але цієї зими почали швидко поширюватися нові штами SARS-CoV-2, виявлені у Великобританії, Південній Африці, Бразилії та інших країнах. Ці нові варіанти вірусів несуть кілька мутацій у генах S-білків, що може зменшити ефективність препаратів та вакцин, націлених на зазначений білок, які зараз використовуються для запобігання або лікування COVID-19. Нові штами SARS-CoV-2 отримали назви B.1.1.7 (британський штам), B.1.135 (південноафриканський штам) і B.1.1.248, також відомий як P.1 (бразильський штам).

Щоб оцінити, чи можуть нові варіанти вірусів ухилитися від АТ, вироблених проти початкової форми вірусу, M. S. Diamond і його колеги перевірили здатність антитіл нейтралізувати три мутації вірусу SARS-CoV-2 в лабораторних умовах.

Дослідники протестували АТ у крові людей, які одужали від інфекції SARS-CoV-2 або були щеплені вакциною Pfizer. Вони також вивчали антитіла в крові мишей, хом'яків і мавп, які були щеплені експериментальною вакциною від COVID-19, розробленою в Медичній школі Вашингтонського університету, яку можна приймати ендоназально.

Штам B.1.1.7 можна нейтралізувати з аналогічним рівнем антитіл, необхідних для знешкодження оригінального вірусу. Проте для боротьби з іншими двома мутаціями необхідне від 3,5- до 10-кратне збільшення концентрації АТ.

Далі вчені протестували моноклональні антитіла: репліки окремих антитіл, які виключно добре нейтралізують початковий вірус. Коли дослідники протестували нові вірусні штами проти панелі моноклональних антитіл, результати різнилися від широко ефективних до абсолютно неефективних.

Оскільки кожен варіант вірусу ніс кілька мутацій у гені S-білка, було створено панель вірусів з одиничними мутаціями, щоб проаналізувати ефект кожної з них. Зниження ефективності АТ можуть бути пов’язані зі зміною однієї амінокислоти у S-білку. Ця зміна, що отримала назву E484K, була виявлена у варіантах B.1.135 (Південна Африка) та B.1.1.248 (Бразилія), але не B.1.1.7 (Великобританія). Це може пояснити, чому одна з вакцин, перевірених на людях, була менш ефективною в Південній Африці, ніж у США, де південноафриканський штам SARS-CoV-2 менш поширений.

«Ми точно не знаємо, якими будуть наслідки виникнення нових штамів вірусу, цих нових варіантів, – зазначив професор Diamond. – Антитіла – не єдина міра захисту; інші елементи імунної системи можуть компенсувати підвищену стійкість вірусу до антитіл. Це буде визначатися з часом. Чи побачимо ми повторні зараження? Чи втратять вакцини ефективність і чи з'являється медикаментозна стійкість? Я сподіваюся – ні. Але зрозуміло, що нам потрібно буде постійно екранувати антитіла, щоб переконатися, що вони все ще працюють, коли виникають і поширюються нові штами, і потенційно коригувати наші стратегії імунізації та лікування COVID-19».

Джерело: New COVID-19 variants can evade antibodies that work against original form of the virus (news-medical.net)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень 15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....

04.04.2024 Інфекційні захворювання Дальнє ультрафіолетове світло може знищити 99 % вірусів у приміщенні

Дальнє ультрафіолетове світло є багатонадійною новою технологією для зниження рівня вірусів, що передаються повітряним шляхом, у закритих приміщеннях, але в реальних умовах його ефективність не була оцінена. Дослідження, проведене співробітниками Колумбійського університету, показує, що таке ультрафіолетове світло дезактивує майже всі (понад 99 %) віруси, що передаються повітрям, у середовищі, де є велике скупчення людей. На думку вчених, ця технологія може працювати так само добре не тільки в лабораторних умовах, а й у реальному житті....