Рух – це життя. Та чи корисні фізичні вправи для пацієнтів із серцево-судинними хворобами?

19.04.2021

Підвищений артеріальний тиск, гіперхолестеринемія і діабет підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Велике дослідження показує, що у людей із цими передумовами підвищення рівня активності пов'язане зі зниженням ймовірності серцевих подій і смертності.

Дослідження було представлено на науковому онлайн-конгресі Європейського товариства кардіології «ESC Preventive Cardiology 2021».

Провідна авторка дослідження, докторка Esmée Bakker (Нідерланди) прокоментувала: «Попередні дослідження показали, що фізична активність корисна для здоров'я. Однак ці спостереження проводилися у загальній популяції. У нашому дослідженні нам було цікаво дізнатися, чи мають місце подібні ефекти у людей із серцево-судинними факторами ризику, такими як високий тиск, високий рівень холестерину та діабет».

Випробування включало 88 320 осіб із когорти досліджень LifeLines. Учасники пройшли медогляд і заповнили анкети про свою історію хвороби і спосіб життя, в т. ч. про фізичну активність. Такі опитування повторили через чотири роки.

На початку дослідження і через чотири роки його учасники були розділені на п'ять груп за рівнем активності: значне скорочення, помірне скорочення, відсутність змін, помірне збільшення і значне збільшення. Спостереження тривало протягом семи років після першої оцінки та включало оцінку динаміки розвитку серцево-судинних захворювань або смерті.

Всього 18 502 (21 %) особи мали високий артеріальний тиск, гіперхолестеринемію та/або діабет на початку дослідження.

Середній вік цієї групи 55 років. Після коригування даних за віком, статтю та базовою фізичною активністю дослідники виявили, що у людей із помірним і суттєвим збільшенням фізичної активності приблизно на 30 % рідше розвивалися серцево-судинні захворювання або траплялися летальні випадки у порівнянні з тими, хто не змінив рівень своєї активності.

Решта 69 808 (79 %) учасників не мали серцево-судинних факторів ризику на початку дослідження.

Середній вік у цій групі – 43 роки. Виявилося, що ті, хто суттєво скоротив фізичну активність, мали на 40 % вищий ризик серцево-судинних захворювань або смерті порівняно з тими, хто не змінив рівень своєї активності.

Докторка Bakker зазначила: «Наше дослідження показує, що для запобігання інфарктів та інсультів та підвищення довголіття здорові люди повинні підтримувати рівень своєї фізичної активності, тоді як ті, хто має фактори ризику, повинні стати більш активними. Асоціації, які ми виявили, були ще більш вираженими у людей, які були відносно малорухливими на початку дослідження, що свідчить про те, що неактивні люди мають найвищі ризики».

Щоб запобігти серцево-судинним захворюванням, у європейських настановах рекомендовано принаймні 150 хвилин на тиждень помірної або 75 хвилин на тиждень інтенсивної аеробної фізичної активності або еквівалентної комбінації.

Esmée Bakker акцентувала: «Якщо зараз у вас малорухомий спосіб життя, ходьба є гарною активністю для початку. Якщо ви вже виконуєте рекомендовані навантаження, спробуйте робити на 10 хвилин більше щодня або збільшіть інтенсивність».

Джерело: Increasing activity levels may reduce the likelihood of heart attacks and strokes (news-medical.net)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....