МОЗ: «До України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби»

14.05.2021

За словами заступниці міністра охорони здоров’я Світлани Шаталової, до України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби.

Так, МОЗ забезпечив постачання лікарського засобу «Глатимер» (глатирамеру ацетат), який необхідний для лікування пацієнтів із прогресувальними формами розсіяного склерозу. За офіційними даними, в Україні зареєстровано понад 20 тисяч хворих із цією патологією. Поширеність захворювання щороку зростає в середньому на 1000 осіб.

Терапія рецидивувально-ремітувальних форм розсіяного склерозу включає симптоматичне лікування, лікування гострих рецидивів та застосування препаратів, які модифікують перебіг захворювання.

Також доставлено партію ліків «Бедаквілін». Це сучасний протитуберкульозний препарат, необхідний пацієнтам із розширеною резистентністю або мультирезистентним туберкульозом, стійкістю до ін’єкційних протитуберкульозних препаратів або фторхінолонів, яким ще донедавна практично неможливо було підібрати ефективну схему лікування. Постачання «Бедаквіліну» забезпечила міжнародна організація ПРООН.

Крім того, міжнародна організація Crown Agents доправила до України віл-тести та реагенти, які необхідні в лабораторних дослідженнях для донорства, а також реагенти для використання при лікуванні дитячої онкології.

Світлана Шаталова також повідомила, що до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» передали додаткові кошти для закупівлі реагентів. Це дозволить закладу раціонально управляти коштами та гнучко забезпечувати потреби.

Джерело: МОЗ: «До України прибули важливі лікарські засоби та медичні вироби» (moz.gov.ua)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...