Комісія, скликана The Lancet, окреслила план глобальної боротьби із ССЗ у жінок

17.05.2021

10 ключових повідомлень

Експертна група, скликана The Lancet, звернулася із закликом до термінових дій для зменшення глобального тягаря серцево-судинних захворювань (ССЗ) у жінок і окреслила амбітний порядок денний для досягнення цієї мети.

Доповідь комісії Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission, яка очолена жінками, була представлена 16 травня під час пленарного засідання в Американському коледжі кардіології (ACC) і одночасно опублікована у виданні The Lancet.

Прогрес ССЗ можна зупинити

CСЗ є найпоширенішою причиною смерті у жінок. За оцінками, у 275,2 мільйона жінок діагностують хвороби серця в усьому світі, в тому числі у 20,8 мільйона – у Сполучених Штатах, і більшості з цих випадків можна запобігти, пишуть автори.

Завдяки освітнім кампаніям і проєктам вдалося підвищили обізнаність суспільства про вплив ССЗ на жінок, а позитивні зміни, що впливають на жінок та їхнє здоров'я, набирають обертів. Тим не менш, протягом останнього десятиліття спостерігався «застій» у загальному зменшенні тяжкості серцево-судинних захворювань у жінок, зазначає комісія. ССЗ у жінок залишається недостатньо вивченими, розпізнаними, діагностованими та лікованими.

«Вперше ми намагаємось отримати всебічне розуміння того, що може знадобитися для зменшення серцевих захворювань серед жінок у всьому світі. Ця проблема залишається незмінною протягом десятиліть, і створення нашої комісії є важливим кроком на шляху до пошуку рішень, – зазначає у прес-релізі Roxana Mehran, докторка медичних наук, директорка з інтервенційних серцево-судинних досліджень та клінічних випробувань Медичної школи Ікан на горі Синай у Нью-Йорку, очільниця комісії. – Наприклад, відомо, що гіпертонія, куріння, гіперліпідемія та діабет є найважливішими факторами ризику серцевих захворювань. Тепер нам потрібно спрямувати наше дослідження на менш відомі фактори ризику, які впливають на здоров'я жінок. До них належать яскраво виражена, але недостатньо вивчена роль стресу, психосоціальних та економічних депривацій, а також специфічні для статі фактори ризику ССЗ, такі як передчасні пологи, прееклампсія, передчасна менопауза та домашнє насильство».

Комісія дійшла висновку, що, за детального вивчення та розуміння цих факторів, можливо краще запобігати, виявляти та лікувати хвороби серця і, відповідно, зменшити рівень смертності та покращити стан здоров'я жінок у глобальному масштабі.

10 ключових повідомлень та рекомендацій Доповіді:

  1. Точні дані про загальну поширеність та результати ССЗ у жінок відсутні.

Рекомендація: Пряме фінансування збору точних даних про поширеність та результати ССЗ у жінок в усьому світі в режимі реального часу.

  1. ССЗ у жінок залишаються недостатньо вивченими, розпізнаними, діагностованими та лікованими.

Рекомендація: Розробити освітні програми щодо ССЗ у жінок для лікарів, науковців, суміжних медичних працівників та громад.

  1. Характерні для статі патофізіологічні механізми та перебіг історії ССЗ залишаються недостатньо вивченими.

Рекомендація: Надати пріоритет гендерним дослідженням, зосередженим на виявленні особливостей патофізіології та перебігу історії ССЗ.

  1. Жінки недостатньо представлені у більшості клінічних випробувань із вивчення ССЗ.

Рекомендація: Розробити стратегії для поліпшення участі та утримання жінок у клінічних випробуваннях.

  1. Соціально-економічна депривація суттєво сприяє загальному тягарю ССЗ у жінок.

Рекомендація: Надати пріоритет фінансуванню програм глобальних організацій охорони здоров’я щодо серцево-судинних захворювань у жінок із соціально-економічно незахищених регіонів.

  1. Серед молодих жінок зростає поширеність інфаркту міокарда і серцево-судинної смертності.

Рекомендація: Навчати медичних працівників та пацієнтів щодо раннього виявлення та профілактики ССЗ у молодих жінок.

  1. Гіпертонія, дисліпідемія та діабет є найважливішими факторами ризику, що сприяють серцево-судинній смертності у жінок.

Рекомендація: Створити ініціативи та медичні програми та програми з інформування щодо факторів ризику ССЗ у місцях, які часто відвідують жінки.

  1. Специфічні для статі та інші невизнані фактори ризику ССЗ, такі як психосоціальні та соціально-економічні, як видається, сприяють глобальному тягарю ССЗ у жінок.

Рекомендація: Необхідні дослідження для виявлення впливу гендерно-специфічних, психосоціальних та соціально-економічних факторів ризику розвитку ССЗ у жінок та оцінки стратегій втручання.

  1. Поширеність ССЗ з урахуванням віку зростає у жінок в деяких найбільш густонаселених країнах світу.

Рекомендація: Розширення програм із серцево-судинного здоров’я у густонаселених регіонах та таких, що розвиваються.

  1. На сьогоднішній день не існує встановленої глобальної політики щодо координації профілактики та лікування ССЗ у жінок.

Рекомендація: Включити державно-приватне партнерство для розробки широкомасштабних програм із порятунку життя жінок із серцево-судинними захворюваннями.

Джерело: Commission Outlines Plan for Global Fight Against CVD in Women (medscape.com)

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....