Вперше в Україні проведена ендоваскулярна операція за допомогою VR-технології

11.06.2021

Вперше в Україні лікарями клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова (КЛШМДЛ) була проведена ендоваскулярна операція із передопераційним моделюванням за допомогою методики віртуальної реальності.

Розповідає дитячий кардіохірург Віталій Петров.

Наша перша пацієнтка – 12-річна дівчинка із коарктацією аорти. Це вада, за якої наявне звуження просвіту аорти. Анатомія цього захворювання буває різною (розмір звуження, відділ аорти і т. ін.), тому підхід до лікування повинен бути максимально індивідуалізований. Як правило, коарктація аорти обумовлює наступну проблему: у верхній половині тіла артеріальний тиск значно підвищений, на противагу, у нижній половині тіла – знижений.

У нашої маленької пацієнтки спостерігалися епізоди, коли АТ сягав 170 мм рт. ст.

За даної патології медикаментозне антигіпертензивне лікування не діє, оскільки проблема полягає не у невірно підібраній терапії, а в анатомічних особливостях. Тому єдиним способом лікування є усунення звуження просвіту судини.

Класичний підхід передбачає резекцію звуженої ділянки аорти з наступним відновленням судини. Цей спосіб лікування можливий і подекуди – єдиний із можливих, але досить травматичний.

Наша команда лікарів обрала інший шлях. На етапі діагностики ми провели дитині комп’ютерну томографію (КТ) аорти. На підставі даних КТ за допомогою набору віртуальної реальності (Virtual Reality – VR) створили віртуальну модель аорти пацієнтки, в тому числі й ділянку звуження.

Таку модель можна розглянути з усіх можливих ракурсів. Власне завдяки такому детальному аналізу ми зрозуміли, що у цьому випадку оптимальним методом корекції вади буде встановлення ендоваскулярного стента.

Завдяки віртуальній моделі аорти нам вдалося індивідуально підібрати стент відповідної довжини і діаметру і без жодних ускладнень шляхом малоінвазивної процедури усунути ваду.   

У чому перевага застосування технології віртуальної реальності у медицині? Лікар може детально і всебічно вивчити проблему із мінімальним залученням пацієнта.

За допомогою VR-технології можна вже сьогодні суттєво підвищити якість і ефективність, зокрема, хірургічного лікування вроджених вад серця і судин. Це безпечна, зручна й максимально інформативна методика вибору найкращого і найбезпечнішого способу хірургії, ендоваскулярних втручань індивідуально для кожного пацієнта.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....