Грудне молоко матерів, які отримали вакцину від COVID-19, містить антитіла, які борються з хворобою

25.08.2021

Згідно з новими результатами дослідження Університету Флориди (УФ), грудне молоко годуючих матерів, щеплених від COVID-19, містить значний запас антитіл, які можуть допомогти захистити немовлят від хвороби.

«Наші результати демонструють, що вакцинація призводить до значного збільшення антитіл проти вірусу SARS-CoV-2, який викликає COVID-19 у грудному молоці Це дозволяє зробити припущення, що вакциновані матері можуть передавати цей імунітет своїм дітям. Ми працюємо над підтвердженням цієї гіпотези у наших поточних дослідженнях», – повідомив доктор наук, старший співавтор дослідження та доцент кафедри мікробіології та клітинної науки UF / IFAS Joseph Larkin III.

«Коли малюки народжуються, їх імунна система недорозвинена, що ускладнює самостійну боротьбу з інфекціями. У той же час, вони надто моленькі, щоб адекватно реагувати на певні типи вакцин, – зазначив доктор медичних наук, професор кафедри педіатрії медичного коледжу УФ, один із співавторів дослідження Josef Neu. – У цей вразливий період грудне молоко дозволяє годуючим матерям забезпечити немовлят «пасивним імунітетом».

«Подумайте про грудне молоко як про ресурс з усіма необхідними інструментами, які допомагають підготувати дитину до життя. Вакцинація додає до набору інструментів ще один пункт, який має потенціал добре запобігати COVID-19, – пояснив професор Neu. – Результати нашого дослідження переконують, що вакцини можуть допомогти захистити як маму, так і дитину, що є ще однією вагомою причиною вакцинації вагітних або годуючих жінок».

Дослідження проводилося у період з грудня 2020 року по березень 2021 року, коли вакцини Pfizer і Moderna вперше стали доступними для медичних працівників.

Для дослідження було відібрано 21 годуючу маму з числа медичних працівниць, які ніколи не стикалися з COVID-19. В рамках випробування тричі були здійснені забори грудного молока і крові матері: перед вакцинацією, після першої дози і після другої дози.

«Ми побачили стійку реакцію антитіл у крові та грудному молоці після другої дози – приблизно у сто разів вищу порівняно з рівнями до щеплення», – розповіла докторантка лабораторії J. Larkin III Lauren Stafford.

«Ці рівні також вищі, ніж ті, які спостерігаються після природного зараження вірусом, – акцентувала докторка медичних наук, резидентка кафедри педіатрії медичного коледжу УФ Vivian Valcarce. –Вакцинація матерів для захисту дітей не є чимось новим. Як правило, майбутні матері роблять щеплення, скажімо, від коклюшу та грипу, оскільки ці захворювання можуть бути серйозною загрозою для немовлят. Грудні діти також можуть заразитися COVID-19, тому планова вакцинація матерів від вірусу може стати звиклою практикою в майбутньому», – додала V. Valcarce.

Зараз дослідницька група продовжує досліджувати, як грудне молоко, що містить антитіла до COVID-19, отримане шляхом вакцинації, захищає немовлят, які його споживають і як довго ці антитіла зберігаються у грудному молоці.  

Професор Neu додав, що його лабораторія також зацікавлена у вивченні потенційного терапевтичного застосування грудного молока від вакцинованих матерів.

«Ми також раді спостерігати за численними дослідженнями, які одночасно проводяться у всьому світі та також вивчають антитіла проти SARS-CoV-2 у грудному молоці вакцинованих матерів, – акцентував  Josef Neu. – Адже це означає, що наше дослідження підтверджує зростаючу кількість доказів».

Джерело: Breast milk of mothers who received COVID-19 vaccine contains antibodies that fight illness -- ScienceDaily

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень 15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

10.04.2024 Акушерство/гінекологія Педіатрія Немає зв’язку між використанням парацетамолу під час вагітності та когнітивними ризиками для дитини, ідеться у великому дослідженні

Парацетамол (ацетамінофен) – єдиний жарознижувальний і болезаспокійливий препарат, який дозволений до застосування вагітними та жінками, які годують. Однак вживання парацетамолу при вагітності не рекомендовано у третьому триместрі та протягом перших трьох місяців лактації. У найбільшому на сьогодні дослідженні не знайшли жодних доказів на підтримку причинно-наслідкового зв’язку між використанням ацетамінофену під час вагітності та підвищеним ризиком аутизму, РДУГ та інтелектуальної недостатності в дітей....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....