Новий інструмент точніше прогнозує ризик розриву церебральної аневризми з її розвитком

13.09.2021

Проста модель прогнозування може більш точно передбачити розрив аневризми протягом 1 року після її виявлення та розвитку при візуалізації, показало нове дослідження.

Модель прогнозування «трьох S» (Size, Site, Shape) заснована на 3 незалежних предикторах розриву (розмір, місце і форма) і може бути використана як «відправна точка» для визначення стратегії, відзначають дослідники.

«Модель готова до клінічного використання, оскільки сьогодні це найкращий із наявних прогностичних інструментів оцінки ризику розриву аневризми. Однак бажано, щоб у майбутньому ця модель пройшла зовнішню валідацію», – прокоментувала дослідниця докторка мед. наук Laura T. van der Kamp (Університетський медичний центр мозку Утрехта, Нідерланди).

Результати дослідження були опубліковані у журналі «JAMA Neurology».

«Більш точні» абсолютні ризики

Дослідники вивчили 312 дорослих (середній вік — 61 рік; 71 % жінок) із 329 аневризмами, які при подальшій візуалізації збільшилися в одному напрямку на 1 мм і більше. Протягом 864 аневризма-років 25 (7,6 %) із них розірвалися.

Абсолютний ризик розриву після зростання становив 2,9 % (95 % довірчий інтервал (ДІ), 0,9-4,9) за 6 місяців, 4,3 % (95 % ДІ, 1,9-6,7) за 1 рік і 6 % (95 % ДІ, 2,9-9,1) за 2 роки.

Дослідники відзначають, що отримані результати відповідають попереднім дослідженням, які показали більш високий ризик розриву аневризм із ростом, виявленим при подальшій візуалізації, у порівнянні з аневризмами без зростання.

У багатоваріантному аналізі предикторами розриву були розмір 7 мм і більше (відношення ризиків [HR], 3,1; 95 % ДІ, 1,4-7,2), нерівна форма (HR, 2,9; 95 % ДІ, 1,3-6,5) і розташування у середній мозковій артерії (HR, 3,6; 95 % ДІ, 0,8-16,3) і передній мозковій артерії, задній сполучній артерії або задньому сегменті мозкового кровообігу (HR, 2,8; 95 % ДІ, 0,6-13,0).

«На основі трьох незалежних предикторів – розміру, місця і форми церебральної аневризми можна розрахувати більш точні абсолютні однорічні ризики, які варіюються від 2,1 % до 10,6 %, – зазначила van der Kamp. – Хоча 10,6 % можна вважати високим ризиком розриву, його все ж слід зіставити із ризиком ускладнень після профілактичного ендоваскулярного або нейрохірургічного лікування аневризми».

«Червоні прапорці» розриву церебральної аневризми

Доктор мед. наук, невролог Robert Brown Jr (клініка Майо, Рочестер, Міннесота) зазначив, що існує дуже мало даних, які прояснюють ризик розриву після виявлення росту аневризми: «Відомості щодо цих ризиків є ключовими для допомоги лікарям у менеджменті таких». Він підкреслив, що частота розривів, зареєстрована у цьому дослідженні через 6 місяців, а також через 1 і 2 роки, «викликає занепокоєння», особливо те, що ці випадки включають розриви невеликих аневризм у процесі їх росту».

«Це важливо, тому що іноді ми отримуємо відмову з боку страхових компаній та інших організацій щодо повторної візуалізації при невеликих аневризмах», – акцентував д-р Brown.

«Ці дані дають додатковий стимул для розгляду факторів ризику росту, а згодом визначення підгрупи людей, яким, ймовірно, необхідно негайне лікування або раннє лікування, і тих, кого, незважаючи на ріст аневризми, можливо, можна залишити під динамічним спостереженням, – наголосив він. – На додаток до розміру, місця і форми аневризми важливо також розглянути, які інші візуалізаційні характеристики чи біомаркери можуть допомогти у прогнозуванні збільшення та розриву аневризм. Зокрема, контрастне посилення стінок аневризми, можливо, є потенційним додатковим прогностичним фактором, який ми можемо розглянути», – підсумував він.

 Джерело: New Tool More Accurately Predicts Aneurysm Rupture Risk After Growth (medscape.com)

Risk of Rupture After Intracranial Aneurysm Growth

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Хірургія, ортопедія та анестезіологія

Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей 27.03.2024 Педіатрія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Аналіз крові прогнозує сепсис і органну недостатність у дітей

Дослідники Університету Квінсленда в Австралії розробили метод прогнозування розвитку сепсису та органної недостатності у дітей. Сепсис – це нерегульована реакція організму на інфекцію, що призводить до небезпечної для життя дисфункції органів. Біомаркери, що характеризують дисрегульовану реакцію пацієнта при сепсисі, відсутні. Учені мали на меті розробити сигнатури експресії генів, аби передбачити дисфункцію органів у дітей із бактеріальною або вірусною інфекцією. Дослідження опубліковано в журналі The Lancet Child & Adolescent Health....

18.03.2024 Хірургія, ортопедія та анестезіологія Новий підхід до тканинної інженерії покращує формування кровоносних судин

Втрата великої кількості м’яких тканин унаслідок травми або пухлини може вимагати реконструктивної операції. Ці втручання зазвичай спираються на структурний каркас, який утримує клітини або тканини разом; він зроблений із гідрогелів або інших біоматеріалів, які забезпечують підтримку росту нових кровоносних судин. Але коли ці каркаси виготовлені з великої кількості гідрогелів, то вони мають кілька обмежень, що можуть призвести до повільного та неорганізованого росту кровоносних судин. Для подолання цих обмежень дослідники з Університету штату Пенсільванія розробили новий об’єднаний підхід, який поєднує новий каркас, виготовлений із гранульованих гідрогелів, із хірургічною технікою під назвою мікропункція....

08.03.2024 Неврологія Хірургія, ортопедія та анестезіологія Тепер лікарі можуть спостерігати за активністю спинного мозку під час операцій

Завдяки технології, розробленій у Каліфорнійському університеті в Ріверсайді, учені вперше можуть отримати зображення спинного мозку з високою роздільною здатністю під час операції. Цей прогрес може допомогти принести реальне полегшення мільйонам людей, які страждають від хронічного болю у спині. Технологія, відома як fUSI або функціональна ультразвукова візуалізація, не тільки дозволяє клініцистам бачити спинний мозок, але й дає змогу відображати реакцію мозку на різні процедури в режимі реального часу. У статті, опублікованій у журналі Neuron, детально описано, як ця технологія спрацювала для шести людей, які проходили електричну стимуляцію для лікування хронічного болю у спині....