На думку вчених, пандемія COVID-19 знищила багаторічний прогрес у тривалості життя

27.09.2021

Пандемія COVID-19 у 2020 році спричинила найзначніше зниження тривалості життя з часів Другої світової війни. Про це свідчать дані дослідження Оксфордського центру демографії, повідомляє The Guardian.

Дані із понад 29 країн, що охоплюють більшу частину Європи, США та Чилі, які були проаналізовані вченими, зафіксували торік скорочення тривалості життя в масштабах, що нівелювали попередні роки прогресу.

Найбільше скорочення середньої тривалості життя у 2020 відбулося серед чоловіків у США – на 2,2 роки, а в Литві показник знизився на 1,7 року.

Згідно з дослідженнями, проведеними вченими з Оксфордського центру демографічних наук Leverhulme, втрати середньої тривалості життя перевищили ті, що були зареєстровані під час розпаду східного блоку в Центральній та Східній Європі.

Минулого тижня в Управлінні національної статистики (УНС) Великобританії підрахували, що середня тривалість життя чоловіків у Великобританії знизилася вперше за 40 років через вплив пандемії COVID-19. Очікується, що хлопчик, який народився між 2018 та 2020 роками, проживе до 79-річного віку, порівняно із 79,2 за період 2015–2017 рр.

Зрештою, західноєвропейським країнам знадобилося в середньому 5,6 років, аби досягти однорічного збільшення середньої тривалості життя.

Дані УНС від початку вересня 2021 року показали відмінності між різними частинами Великобританії щодо тривалості життя. Так, в Англії тривалість життя чоловіків знизилася із 79,5 років у 2015–2017 рр. до 79,3 років у 2018–2000 рр. та Шотландії із 77 до 76,8 років за аналогічні періоди. Але вона дещо зросла в Північній Ірландії із 78,4 до 78,7 років, залишаючись майже незмінною в Уельсі – 78,3 років.

У більшості країн Європи та Америки середня тривалість життя чоловіків скоротилася більше, ніж жінок. Найсуттєвіше скорочення тривалості життя в різних країнах було пов’язане з офіційними випадками смерті від COVID-19, йдеться в дослідженні.

Джерело: https://www.theguardian.com./society/2021/sep/27/covid-has-wiped-out-years-of-progress-on-life-expectancy-finds-study

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Інфекційні захворювання

Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями? 23.04.2024 Інфекційні захворювання Чи може антибіотик бути корисним у боротьбі з респіраторними вірусними інфекціями?

Нове дослідження під керівництвом Єльського університету (Нью-Гейвен, штат Коннектикут, США) показує, що деяким респіраторним вірусним інфекціям, наприклад, COVID-19 і грипу, можна запобігти або вилікувати за допомогою місцевого застосування антибіотика. Команда під керівництвом Акіко Івасакі та Чарльза Дела Круза успішно перевірила ефективність неоміцину, антибіотика із групи аміноглікозидів, для запобігання або лікування респіраторних вірусних інфекцій на моделях тварин, коли його вводили через ніс. Потім дослідники виявили, що схожий підхід – цього разу із застосуванням безрецептурної мазі неоспорин, що містить неоміцин, – також викликає швидку імунну відповідь за допомогою активації інтерферон-стимульованих генів (ISG)....

15.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Вакцину проти хламідіозу визнано перспективною після успішного першого етапу досліджень

Вакцина проти хламідіозу викликала імунні відповіді під час раннього випробування, обнадіюючи, що одного разу це може допомогти стримати поширення інфекції. Зараз в Америці спостерігається найвищий із 1950-х років рівень захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, найпоширеніша бактеріальна інфекція, що передається статевим шляхом, спричиняється бактеріями класу Chlamidiae. У нових результатах випробувань, опублікованих у журналі Lancet Infectious Diseases, вакцина CTH522 була визнана безпечною та ефективною, оскільки викликала реакцію антитіл....

08.04.2024 Інфекційні захворювання Урологія та андрологія Як показало 9-річне дослідження, пероральна вакцина проти ІСШ є успішною альтернативою антибіотикам

Рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів (ІСШ) можна запобігти у понад половини людей, які отримали пероральну вакцину, що є потенційною альтернативою лікуванню антибіотиками. Початкові результати першого тривалого дослідження безпеки та ефективності вакцини MV140 проти рецидивуючих ІСШ були представлені 6-7 квітня на конгресі Європейської асоціації урологів у Парижі. Висновки показують, що у 54 % учасників дослідження не спостерігалися симптоми ІСШ протягом дев’яти років після вакцинації, без повідомлень про помітні побічні ефекти. Очікується, що остаточні результати дослідження будуть опубліковані до кінця 2024 року....