Конгрес ESMO 2021: результати досліджень, перспективи, напрямки нових протиракових методів лікування

29.09.2021

Дані ранніх клінічних випробувань, представлені на Конгресі Європейського товариства медичної онкології (ESMO) 2021, свідчать про те, що на горизонті видніються нові протиракові методи лікування, причому особлива увага приділяється прецизійній медицині. Незважаючи на те, що медичні дослідження загальмувалися у зв’язку із початком пандемії COVID-19, поява численних нових перспективних препаратів та інноваційних терапевтичних підходів, які перебувають на стадії розробки, свідчить про те, що онкологія знову дивиться в майбутнє.

Нові молекулярні мішені на шляху до ураження

У міру становлення персоналізованої медицини все більшу кількість генетичних змін ракових клітин розглядають як потенційні мішені для нових методів лікування. Одним із прикладів є мутація, що спричиняє втрату функції гена ARID1A, що пригнічує пухлину, яка зустрічається приблизно у 10–50 % солідних пухлин, включаючи рак ендометрія, сечового міхура, товстої кишки і жовчних проток. У ході дослідження II фази молекули Ceralazertib, проміжні результати якого були представлені на конгресі ESMO цього року, у трьох із 10 пацієнтів із прогресувальними солідними пухлинами та втратою функції гена ARID1A спостерігалася клінічна користь, яка визначалася як відсутність прогресування захворювання протягом не менше шести місяців. Дві учасниці з раком ендометрія продовжували лікування і продемонстрували постійні повні відповіді через 16 і 21 місяць після його початку.

На думку незалежного експерта з ранньої розробки лікарських засобів доктора Rodrigo Dienstmann (Бразилія), ці дані є багатообіцяючими і доповнюють зростаючі свідчення того, що пухлини із подібними змінами потенційно чутливі до цільової терапії, що націлена на дефекти здатності ракових клітин відновлювати пошкодження своєї ДНК: «Нам ще належить зрозуміти, чи залежить це від типу пухлини і чи потрібно враховувати інші зміни в пухлині, тому що ми бачимо мутації ARID1A у багатьох видах раку, від гінекологічних новоутворень до злоякісних пухлин стравоходу, але сьогодні ми не знаємо, чи мають вони однакову «поведінку» при кожному захворюванні. Ось чому в майбутньому буде важливо отримати повну геномну картину раку за допомогою секверування наступного покоління на ранніх етапах лікування», – зазначив R. Dienstmann.

Надія на те, що ліки, спрямовані на конкретну мутацію, зможуть ефективно лікувати безліч різних захворювань, в яких вона відіграє ключову роль, також послужила мотивом для використання молекули Alpelisib – затвердженого препарату для лікування раку молочної залози з мутацією PIK3CA серед пацієнтів із PIK3CA-пов'язаним спектром надмірного зростання (PROS) – рідкісним синдромом, що загрожує життю, викликаним спорадичними мутаціями в одному і тому ж гені, і який призводить до вад розвитку і надлишкового росту в різних частинах тіла. Ретроспективний аналіз діаграм пацієнтів, які брали участь у програмі використання Alpelisib, показав, що із 31 випадку, що підлягав оцінці, зменшення розростань було зареєстровано у 23 осіб (74 %) поряд із клінічно значущим і тривалим поліпшенням ознак і симптомів, пов'язаних із PROS, у більшості пацієнтів (55–91 %).  

Препарат виявився безпечним у цій переважно педіатричній когорті, 91 % учасників продовжували лікування у фіналі дослідження.

Доставка протиракових агентів безпосередньо до ядра пухлинної клітини

За словами професора Andrés Cervantes із університетської клініки Валенсії (Іспанія), ще один новий підхід до лікування видається перспективним. Йдеться про кон'югати антитіл із ліками (ADCs) (тобто антитіла, які, як відомо, виробляються при широкому спектрі пухлин, зв'язуються з білками для проникнення у ракові клітини і вивільнення цитотоксичних агентів, які викликають загибель клітин, зберігаючи при цьому здорові тканини організму).  

«Білки-мішені настільки поширені, що в клінічному випробуванні I/II фази кон'югату антитіло-препарат DS-7300 дослідники вирішили не відбирати пацієнтів на підставі експресії відповідного білка B7-H3», – зазначив А. Cervantes.

Протипухлинна активність DS-7300 була підтверджена частковою відповіддю на препарат у 15 із 70 пацієнтів (21 %), які брали участь у дослідженні, причому в учасників, які пройшли важку попередню терапію (в середньому чотири попередні лінії терапії), спостерігалося зменшення розмірів пухлини, що зберігалася до 40 тижнів після початку лікування. Ранні ознаки ефективності були відзначені і в першому випробуванні кон'югатів антитіло-ліки SKB264 у людей, де шість із 17 пацієнтів (35 %) із місцево розповсюдженими або метастатичними солідними пухлинами відповіли на лікування. Сьогодні обидва випробування набирають додаткових пацієнтів для подальшого визначення ефективності при пухлинах, у т. ч. раку молочної залози, яєчників, шлунка, легень, стравоходу і простати.

«Незважаючи на те, що це ранні клінічні випробування, в обох із них спостерігалася відповідь на різні види раку з використанням препаратів, які, імовірно, добре переносяться, оскільки не спостерігалося токсичності, що обмежує дозу, що підкреслює майбутню цінність ADCs для більш широкої популяції онкологічних пацієнтів. Прийшов час вивчити цей перспективний терапевтичний підхід у більших випробуваннях, щоб дізнатися, проти яких інших типів пухлин він може бути ефективний», – прокоментував А. Cervantes.

Розширення обріїв у імунотерапії

У галузі імунотерапії використовуються нові технології у спробі підвищити ефективність цього підходу до лікування пацієнтів із солідними пухлинами, з яких лише 15–20 % демонструють стійку відповідь на наявні інгібітори імунних контрольних точок. Компанія «Curioni-Fontecedro» підкреслила виняткові результати, отримані за допомогою нового виду клітинної терапії TC-210, яка адаптує власні Т-клітини пацієнта до розпізнавання цільового білка мезотеліна, присутнього на поверхні пухлинних клітин при таких захворюваннях, як рак яєчників і мезотеліома. У дослідженні щодо збільшення дози TC-210, представленому на ESMO 2021, у всіх, крім одного із 16 пацієнтів, спостерігалося зменшення розмірів пухлини, а у шести учасників пухлина скоротилася більш ніж на 50 % після одноразового введення TC-210. Серед пацієнтів із мезотеліомою у майже 70 % учасників дослідження медіана загальної виживаності становить 337 днів.

У іншому дослідженні були представлені результати довгострокового спостереження за 75 пацієнтами з раком, пов'язаним із вірусом папіломи людини (ВПЛ), які вичерпали стандартні варіанти лікування і були включені до I і II фази випробування ефективності Вintrafusp alfa – препарату, призначеного для активації імунної відповіді організму на рак шляхом одночасного блокування відомого білка імунної контрольної точки PD-L1 і придушення активності імунопригнічуючої молекули TGF-β, що виробляється раковими клітинами.

Медіана тривалості відповіді на лікування становить 17 місяців, причому деякі пацієнти продовжували відповідати на лікування набагато довше, а медіана загальної виживаності становить 21 місяць, причому 40 % пацієнтів прожили понад чотири роки після початку лікування.

Джерело: Promising data from early clinical trials of new anticancer therapies presented at ESMO Congress 2021

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Онкологія та гематологія

Тривале застосування деяких гормональних препаратів може бути причиною підвищеного ризику розвитку пухлин мозку 28.03.2024 Акушерство/гінекологія Онкологія та гематологія Тривале застосування деяких гормональних препаратів може бути причиною підвищеного ризику розвитку пухлин мозку

Як виявило дослідження у Франції, тривале застосування деяких прогестагенних гормональних препаратів спричиняє підвищений ризик розвитку типу пухлини мозку, відомого як внутрішньочерепна менінгіома. Учені зазначають, що це перша робота, яка оцінює ризик, пов’язаний із прогестагенами, які використовують мільйони жінок у всьому світі, тому необхідні подальші дослідження, аби краще зрозуміти цей ризик. Гестагени подібні до природного гормону прогестерону, який широко застосовується для лікування гінекологічних захворювань, таких як ендометріоз і синдром полікістозних яєчників, а також при гормональній терапії в період менопаузи та для оральної контрацепції. ...

20.03.2024 Діагностика Онкологія та гематологія Рівень циркулюючої пухлинної ДНК – предиктор успішності лікування раку стравоходу

Моніторинг рівня ДНК, що виділяється пухлинами та циркулює у крові, може допомогти лікарям точно оцінити, як гастроезофагеальний рак реагує на лікування, і потенційно передбачити майбутній прогноз, свідчить нове дослідження під керівництвом співробітників Комплексного онкологічного центру Сідні Кіммела при Університеті Джона Гопкінса в Балтіморі (штат Меріленд, США). Науковці відстежували кількість пухлинних клітин, що залишилися після лікування, аналізуючи циркулюючу ДНК пухлини (ctDNA) і досліджуючи, як ці показники можуть надати цінну інформацію про результати лікування. Було виявлено, що відсутність ctDNA відбувається разом зі специфічною активацією Т-клітин, які є частиною імунної системи розпізнавання та боротьби з раком. ...

15.03.2024 Онкологія та гематологія Дослідники розробляють подвійну протипухлинну вакцину

Дослідницька група медичного факультету Університету Гонконгу виявила, що екзосоми, отримані з γδ-T-клітин, не лише мають пряму протипухлинну дію, але також, будучи розробленими у вигляді вакцини, можуть ефективно індукувати пухлиноспецифічну імунну відповідь. Висновки, які забезпечують новий підхід до лікування раку, були опубліковані в Journal of Extracellular Vesicles....