Філіжанку кави? Велике дослідження підтвердило користь кави для здоров’я печінки

25.10.2021

Згідно з аналізом репрезентативного національного дослідження, опублікованого в журналі «Clinical Gastroenterology and Hepatology», щоденне вживання більше трьох чашок кави з кофеїном знижує жорсткість печінки.

Дослідження, що ймовірно, є найбільш ретельним на сьогоднішній день вивченням користі кави для здоров’я печінки в США, було засноване на даних Національного дослідження здоров’я і харчування (NHANES), в ході якого учасників запитували про їх харчові вподобання.

Дослідники Мічиганського університету (США) вивчили дані близько 4500 осіб, які брали участь в дослідженні NHANES у 2017-2018 рр., та не виявили зв’язку між споживанням кави і показником ожиріння печінки. Натомість було виявлено зв’язок між кавою і жорсткістю печінки: у тих, хто пив більше трьох чашок кави з кофеїном протягом доби, показник жорсткості печінки (ПЖП) був на 0,9 кПа нижче, ніж у людей, які не мали таких вподобань. Іншими словами, вживання більше трьох чашок кави на день захищає від ПЖП 9,5 кПа або вище, тобто порогового значення для прогресувального фіброзу печінки.

За словами дослідників, кофеїн є антагоністом аденозинових рецепторів у гепатоцитах, які, якщо вони заблоковані, зупиняють утворення рубцевої тканини.

«У всьому світі є гепатологи, які активно рекомендують каву, тож вони відчують себе натхненними цими даними», – зауважив старший автор дослідження, доктор медицини Елліот Таппер. – Однак я все ще хотів би отримати більш надійні лонгітюдні дані, перш ніж почну витрачати дорогоцінний час на консультації пацієнтів із приводу кави. Є багато інших втручань, що засновані на наукових даних, для лікування захворювань печінки, на яких ми повинні зосередити свій час».

Також він порадив пацієнтам, які дуже зацікавлені в натуральних добавках, уникати вуглеводів і збільшувати фізичні навантаження, і так, – включати в раціон каву.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/961437

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини 26.03.2024 Гастроентерологія Інфекційні захворювання Випадок пацієнта, який вилікувався від гепатиту С, допомагає вченим у створенні вакцини

Вивчаючи людей, які випадково захворіли на гепатит С, команда дослідників визначила життєздатні мішені вакцини проти хвороби, яка інфікує 70 мільйонів людей у всьому світі, причому кількість випадків зростає щороку. Противірусні засоби прямої дії, розроблені близько десяти років тому, ефективні на 98 %. ...

25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...