Хлорталідон знижує артеріальний тиск при прогресувальному захворюванні нирок

08.11.2021

Результати дослідження CLICK спростували поширену думку про те, що тіазидні діуретики неефективні у пацієнтів із розрахунковою швидкістю клубочкової фільтрації (рШКФ) < 30 мл/хв/1,73 м2.

Дванадцять тижнів застосування тіазидного діуретику хлорталідону призвели до зниження систолічного артеріального тиску (САТ) у середньому на 10 мм рт. ст.

Отримані дані також підтверджують роль хлорталідону як нового засобу зниження САТ у пацієнтів із хронічною хворобою нирок (ХХН) 4 стадії (рШКФ 15–29 мл/хв/1,73 м2), у яких зберігається артеріальна гіпертензія, незважаючи на лікування кількома антигіпертензивними препаратами.

«Хлорталідон дуже добре знижує артеріальний тиск у порівнянні із трьома чи чотирма іншими ліками. Він знижує САТ приблизно на 10 мм рт. ст. – це добрий результат», – наголосив професор медичної школи університету Індіани (США) Раджив Агарвал, який представив результати дослідження під час віртуального тижня нирки – щорічних зборів Американського товариства нефрологів (4–7 листопада 2021 р.).

«Лікування рефрактерної гіпертензії у пацієнтів із ХХН дуже складне. Я думаю, що хлорталідон застосовуватимуть на практиці на основі цих даних», – прокоментував Ф. Перрі Вілсон, доктор медицини, нефролог Єльського університету (США).

Доктор Теджас Десаї, нефролог із Міністерства у справах ветеранів США, підкреслив, що оскільки хлорталідон дешевий та легко доступний, а частота і поширеність ХХН 4 стадії є достатньо високими, то результати цього дослідження матимуть широке та негайне застосування.

Пол К. Велтон, доктор медицини, професор Тулейнського університету в Новому Орлеані (США), зазначив, що «хлорталідон – найкращий препарат з усіх сечогінних засобів для зниження артеріального тиску». На його думку, зниження САТ на 10–11 мм рт. ст. є дуже переконливим у пацієнтів, які становлять «класичну групу із резистентною гіпертензією». П. К. Велтон попередив, що докази було отримано з короткого 12-тижневого дослідження, але «вони є кращими, ніж будь-які інші докази, які ми маємо», щодо ефективності додаткового антигіпертензивного препарату в досліджуваних груп пацієнтів.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962402

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Нефрологія Нові можливості лікування полікістозу нирок

Дослідники показали, що кістам, які утворюються при полікістозі нирок (ПН), можна запобігти за допомогою однієї нормальної копії дефектного гена. Це означає, що існує можливість того, що одного разу вчені зможуть розробити генну терапію для лікування цієї хвороби. Вони також виявили, що тип препарату, відомий як глікозид, може уникнути впливу дефектного гена на ПН. Ці відкриття можуть створити основу для нових терапевтичних підходів до лікування спадкової патології, яка вражає мільйони людей у всьому світі....