Ацетилсаліцилова кислота пов’язана із підвищеним ризиком серцевої недостатності

25.11.2021

Використання ацетилсаліцилової кислоти (АСК) пов’язане з підвищенням ризику серцевої недостатності на 26 % у людей, які мають хоча б один фактор ризику для цього стану (куріння, ожиріння, високі рівні артеріального тиску та холестерину, цукровий діабет і серцево-судинні захворювання). Такими є результати дослідження, опублікованого в журналі Європейського товариства кардіологів ESC Heart Failure.

«Це перше дослідження, у якому повідомляється, що серед людей, які мають хоча б один фактор ризику серцевої недостатності, у тих, хто приймає аспірин, ймовірність подальшого розвитку цього стану є вищою, ніж у тих, хто не приймає зазначені ліки», – відмітив один із авторів дослідження, доктор Блерім Муджадж із Університету Фрайбурга (Німеччина).

В аналіз було включено 30 827 мешканців Західної Європи та США із ризиком розвитку серцевої недостатності, яких було залучено до дослідження HOMAGE. Учасники були віком від ≥ 40 років (середній вік 67 років, 34 % жінок) та не страждали на серцеву недостатність на початковому рівні. При зарахуванні реєструвалося вживання або не вживання АСК. Від початку аспірин приймали 7698 учасників (25 %).

За 5,3 роки спостереження у 1330 учасників розвинулася серцева недостатність.

Прийом АСК незалежно був пов’язаний із підвищенням ризику нового діагнозу серцевої недостатності на 26 %.

Щоб перевірити узгодженість результатів, дослідники повторили аналіз після зіставлення осіб, які приймають та не приймають аспірин, за факторами ризику серцевої недостатності. У цьому зіставленому аналізі аспірин також був пов’язаний із підвищеним ризиком на 26 % нового діагнозу серцевої недостатності.

Для подальшої перевірки результатів аналіз був повторений після виключення пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями в анамнезі. У 22 690 учасників (74 %), які не страждають на серцево-судинні захворювання, вживання АСК було пов’язане з підвищенням ризику серцевої недостатності на 27 %.

На думку дослідників, для перевірки цих результатів необхідні великі багатонаціональні рандомізовані дослідження у дорослих із ризиком серцевої недостатності. Але поки що аспірин слід призначати з обережністю людям із серцевою недостатністю або з факторами ризику розвитку цього стану.

Джерело: https://www.worldpharmanews.com/research/5867-aspirin-is-linked-with-increased-risk-of-heart-failure

 

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням 10.04.2024 Кардіологія Психіатрія Захворювання серця та депресія можуть бути генетично пов’язані із запаленням

Ішемічна хвороба серця та великий депресивний розлад можуть бути генетично пов’язані через запальні шляхи з підвищеним ризиком кардіоміопатії, дегенеративного захворювання серцевого м’яза, виявили дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта та Массачусетської лікарні. У їхньому звіті, опублікованому в журналі Nature Mental Health, ідеться про те, що препарати, призначені для лікування ішемічної хвороби серця і депресії, у комбінації потенційно можуть зменшити запалення та запобігти розвитку кардіоміопатії. ...

10.04.2024 Кардіологія Опитування читацької аудиторії 2024

...

09.04.2024 Кардіологія Експериментальний препарат може суттєво знизити тригліцериди в крові

Гіпертригліцеридемія, або високий рівень ліпідів у крові, підвищує ризик серцевого нападу, інсульту та гострого панкреатиту. Наявні на сьогодні ліки, включаючи статини, езетиміб, фібрати та рецептурні омега-3 жирні кислоти, як правило, знижують рівень тригліцеридів із 10 % до 40 %. Ці методи лікування допомагають, але їх недостатньо для запобігання серцево-судинним захворюванням у всіх пацієнтів. Згідно з результатами нового дослідження, експериментальне лікування новим препаратом може ще більше знизити тригліцериди в крові. Вони були представлені на щорічній науковій сесії та виставці Американського коледжу кардіології у 2024 році та одночасно опубліковані у New England Journal of Medicine....