Наслідки струсу мозку підвищують ризик розвитку хвороби Альцгеймера

19.01.2022

Посттравматична амнезія та хронічні судинні ураження, спричинені черепно-мозковою травмою, пов’язані з підвищеним ризиком хвороби Альцгеймера.

Використовуючи медичні записи та дані медичного страхування, фахівці Монреальського реабілітаційного інституту (Канада) виявили 5642 пацієнти з черепно-мозковою травмою, які надійшли до третинного травматологічного центру за 12-річний період (із 2000 по 2012 рік). Черепно-мозкові травми, більшість з яких легкі, були результатом дорожньо-транспортних пригод, падінь, нападів та нещасних випадків, пов’язаних зі спортом.

Поточний аналіз включав 30 пацієнтів із черепно-мозковою травмою, у яких розвинулася деменція при хворобі Альцгеймера, і 80 осіб, у яких не було деменції та які виступали як контрольна група.

У пацієнтів із деменцією середній вік при травмі становив 58,3 років порівняно із 70,4 років у контрольній групі. Середній час до встановлення діагнозу деменції після травми становив 3,3 роки.

Серед досліджуваної популяції у 25,5 % осіб було діагностовано посттравматичну амнезію, для якої характерні сплутаність свідомості та дезорієнтація; 16,7 % мали в анамнезі хоча б одну черепно-мозкову травму (початкове сканування показало ураження судин та атрофію у 23,6 % та 27,6 % пацієнтів відповідно).

Також було зафіксовано цукровий діабет (19,4 %), артеріальну гіпертензію (55,5 %), дисліпідемію (37 %) та ішемічну хворобу серця (25,0 %). Жоден із учасників не мав у анамнезі захворювання периферичних артерій.

Результати показали, що наявність посттравматичної амнезії або судинних уражень при нейровізуалізації у пацієнтів із черепно-мозковою травмою була асоційована із майже чотириразовим збільшенням ризику хвороби Альцгеймера.

Ймовірність розвитку деменції при хворобі Альцгеймера була вищою для тих, у кого було виявлено ураження судин на нейровізуалізації. Дослідники зазначили, що деякі пацієнти із тяжкою черепно-мозковою травмою мали схильність до ризику розвитку деменції.

 

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/966729

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Неврологія

Сполуки канабіноїдів є перспективними для лікування неврологічних розладів 19.04.2024 Неврологія Сполуки канабіноїдів є перспективними для лікування неврологічних розладів

Кожна десята людина старше 65 років має такий віковий неврологічний розлад, як хвороба Альцгеймера або Паркінсона, але варіанти лікування залишаються неточними. Останнім часом вчені почали досліджувати, чи можуть канабіноїди – сполуки, отримані з рослини коноплі, такі як ТГК (тетрагідроканабінол) і КБД (канабідіол), – запропонувати рішення. Менш відомий канабіноїд під назвою КБН (канабінол) нещодавно зацікавив дослідників, які почали вивчати клінічний потенціал менш психоактивної речовини....

19.04.2024 Алергія та імунологія Неврологія Як дані, надані фітнес-трекерами та смартфонами, можуть допомогти людям із розсіяним склерозом

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, розсіяний склероз (РС) вражає понад 1,8 мільйона людей, і хоча є методи, які запобігають рецидивам і покращують якість життя, повноцінного лікування не існує. Основною проблемою сучасних способів терапії РС є нездатність лікувати хронічне активне нейрозапалення в мозку та пов’язану із цим нездатність відновити втрату мієліну, який покриває та захищає аксони, електричні «дроти» мозку. Із часом це призводить до постійного пошкодження нервових клітин і повільної прогресуючої втрати неврологічної функції в пацієнтів....

18.04.2024 Неврологія Fasciola cinereum – нова мішень для лікування важких форм епілепсії

Епілепсія є одним із найпоширеніших неврологічних розладів у світі. Для третини пацієнтів з епілепсією, які не мають належного контролю над судомами за допомогою наявних протисудомних препаратів, стандартом лікування є хірургічна резекція або абляція підлеглої епілептичної тканини. Медіальна скронева епілепсія є поширеною формою резистентної до ліків епілепсії, яку лікують хірургічним шляхом, що полягає у видаленні переднього відділу гіпокампа та мигдалеподібного тіла. Проте приблизно третина пацієнтів, які перенесли операцію, усе ще страждають від нападів. Це порушує питання про те, чи залишається вогнище нападу в задній частині гіпокампа....