Оновлені рекомендації ВООЗ та EMA підтверджують відсутність сучасних наукових доказів проти використання ібупрофену для лікування симптомів COVID‑19

23.03.2020

Виробнику Нурофєн®, компанії Reckitt Benckiser, відомо про нещодавні публікації в соціальних медіа, які викликають занепокоєння щодо використання стероїдів і нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), включно з ібупрофеном, для полегшення симптомів COVID‑19.

Наразі не існує підтверджених наукових доказів, що пов’язують використання безрецептурного ібупрофену із загостренням перебігу COVID‑19.

У своєму зверненні Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підтвердила (https://www.facebook.com/WHO/posts/2993742374004459), що:

  • на основі наявної на поточний момент інформації не надає рекомендацій проти застосування ібупрофену;
  • консультується з лікарями, які лікують пацієнтів із COVID‑19, і не має від них повідомлень про будь-які негативні ефекти ібупрофену, крім уже відомих побічних явищ, що обмежують його використання в певних груп пацієнтів.

У настановах Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) зазначається, що «нині немає наукових доказів, які встановлювали б зв’язок між ібупрофеном і погіршенням стану при COVID‑19». Повна заява EMA доступна за посиланням: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-antiinflammatories-covid‑19 і містить такі пункти.

  • Розпочинаючи лікування лихоманки або болю при COVID‑19, пацієнти та медичні працівники повинні розглянути всі доступні варіанти лікування, включно з параце‑ тамолом і НПЗП.
  • Відповідно до національних рекомендацій ЄС щодо лікування, пацієнти та медичні працівники можуть продовжувати використовувати НПЗП (наприклад, ібупрофен) відповідно до затвердженої інформації про продукт.
  • Наразі немає причин, щоб пацієнти, які приймали ібупрофен, перервали лікування, виходячи з вищезазначеного. Це особливо важливо для пацієнтів, які приймають ібупрофен або інші НПЗП при хронічних захворюваннях.

Безпека споживачів є нашим найголовнішим пріоритетом. Ібупрофен – це добре вивчена та широко відома діюча речовина, яка протягом багатьох років безпечно використовується проти жару та болю й уже понад 30 років доступна як безрецептурний лікарський засіб.

Як і для будь-яких інших ліків, ми нагадуємо нашим споживачам про необхідність уважно читати інструкції для медичного застосування лікарських засобів та дотри‑ муватися їх. У разі виникнення додаткових запитань проконсультуйтеся з лікарем.

Як відповідальна та науково-орієнтована компанія, ми співпрацюємо з відпо‑ відними органами охорони здоров’я й обіцяємо передавати будь-яку додаткову інформацію, необхідну для безпечного використання нашої продукції.

У разі потреби ви можете звернутися на гарячу лінію: +380800300338 або написати на адресу: UkraineDSO@rb.com

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

22.04.2024 Гастроентерологія Терапія та сімейна медицина Дієтичне лікування синдрому подразненого кишечника виявилося більш ефективним, ніж застосування препаратів

Дослідження, проведене в Гетеборзькому університеті у Швеції, показало, що у 7 із 10 пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК) симптоми значно зменшилися після корекції дієти, порівнюючи з тими, які застосовували ліки. Робота опублікована в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology. У дослідженні порівнювали три методи лікування: два дієтичні та один, що ґрунтується на застосуванні ліків. Учасниками були дорослі пацієнти з важкими або помірними симптомами СПК....

19.04.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 22-28 квітня

...