Пандемія та алкогольний гепатит: чи існує зв’язок?

17.11.2021

Згідно з новим дослідженням, у перший рік пандемії COVID-19 кількість госпіталізацій із приводу алкогольного гепатиту серед дорослих віком ≤ 40 років у найбільшій лікарняній системі Бостона (США) подвоїлася порівняно із середнім показником за попередні 4 роки.

«Що вразило у дослідженні, так це те, що ми побачили подвоєння кількості госпіталізацій, що є справді важливим критерієм тяжкості захворювання серед дуже молодих людей», – акцентував старший автор дослідження, доктор Раймонд Т. Чанг, директор Центру гепатології та печінки у Бостоні, завідувач відділення гастроентерології Масачусетської лікарні загального профілю.

Результати було представлено на онлайн-заході Американської асоціації з вивчення захворювань печінки (AASLD, 12–15 листопада 2021р.).

Дослідники склали список пацієнтів із реєстру даних пацієнтів Масачусетської лікарні, які були госпіталізовані з діагнозом алкогольний гепатит у період із 2010 по 2021 р. Із цих пацієнтів 583 дорослих відповідали критеріям, у тому числі 421 пацієнт віком ≥ 41 року та старше і 162 пацієнти віком ≤ 40 років.

Серед усіх пацієнтів кількість госпіталізацій у перший рік пандемії збільшилась на 35 % порівняно з контрольним періодом, а також збільшилася середня кількість госпіталізацій на місяць, хоча ця різниця не була статистично значущою.

Для пацієнтів віком ≤ 40 років частота госпіталізацій із приводу алкогольного гепатиту статистично значуще збільшилася із 2,3 на місяць у контрольний період (до пандемії) до 4,5 – у перший рік пандемії.

Серед 30 пацієнтів цієї групи, у яких було виявлено причину підвищеного вживання алкоголю, 12 осіб вказали на фактори, пов’язані з COVID-19.

Виходячи з ранніх популяційних досліджень характеру вживання алкоголю під час пандемії, дослідники очікували на збільшення випадків алкогольного гепатиту серед жінок, але отримані дані цього не підтвердили.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/962918

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Гастроентерологія

За останні пів століття вакцини врятували 154 мільйони життів 10.05.2024 Інфекційні захворювання Педіатрія За останні пів століття вакцини врятували 154 мільйони життів

Міжнародна група дослідників у галузі охорони здоров’я та медицини, включаючи співробітників ВООЗ, які працюють з економістами та фахівцями з моделювання, виявила, що використання вакцин врятувало життя приблизно 154 мільйонам людей за останні пів століття. У своєму дослідженні, опублікованому в The Lancet, вчені використовували математичне та статистичне моделювання, щоб оцінити кількість врятованих життів завдяки вакцинації, а потім додали їх разом, щоб отримати загальну суму. За підрахунками, у 2024 році дитина молодше 10 років, вакцинована за графіком, має на 40 % більше шансів дожити до наступного дня народження, порівнюючи з гіпотетичним сценарієм відсутності вакцинації. Підвищена ймовірність виживання спостерігається навіть у пізньому дорослому віці....

09.05.2024 Гастроентерологія Онкологія та гематологія Просте полоскання ротової порожнини як предиктор раку шлунка

Звичайне полоскання порожнини рота може забезпечити раннє виявлення раку шлунка, четвертої провідної причини смертності від раку в усьому світі. Такий тест можливий завдяки дослідженню, яке планують презентувати на Тижні захворювань травної системи (DDW) 2024. Завдяки методу вчені змогли ідентифікувати людей, у яких були передракові стани, що має величезний потенціал для клініцистів. «У світі онкології, якщо пацієнт звертається, коли вже має рак, то це трохи пізно для нього, – каже Шруті Редді Ператі, доктор медичних наук, головний автор дослідження і співробітник Ратґерського університету в Нью-Джерсі. – Ідеальний час, щоб спробувати запобігти раку, – це передракові стани»....

08.05.2024 Гастроентерологія Ендокринологія Змінений протипухлинний препарат допомагає в лікуванні діабету, спонукаючи ацинарні клітини підшлункової залози виробляти інсулін

У 2016 році Фарзад Есні та Цзін Ху, дослідники Університету Піттсбурга, провели експеримент на мишах, під час якого видалили одну з двох копій гена, що кодує фермент під назвою кіназа фокальної адгезії (FAK). Учених цікавила роль FAK у розвитку раку підшлункової залози, але несподіване відкриття спрямувало дослідження в зовсім іншому напрямку. Підшлункова залоза виглядала так, ніби вона намагалася відновитися після травми, адже кластер клітин в органі виробляв і інсулін, і амілазу. У звичайних мишей і людей гормон інсулін, який регулює рівень цукру в крові, виробляється β-клітинами, тоді як амілаза, травний фермент, – ацинарними клітинами. Так учені випадково зробили нове відкриття в патогенезі уражень підшлункової залози. ...