Високий рівень тригліцеридів асоційований з обструктивним апное уві сні у чоловіків із нормальною вагою

22.11.2021

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у журналі «Nature and Science of Sleep», у чоловіків із нормальною окружністю талії показники обструктивного апное уві сні (ОАС) були позитивно пов’язані з рівнем тригліцеридів у сироватці крові.

Лейла Б. Гускот, докторка медицини з Університету Аделаїди (Австралія), та її колеги вивчили зв’язок OАС та нічної гіпоксемії із профілями ліпідів сироватки та припустили, що профілі кардіометаболічного ризику у людей із нормальною вагою та OСА вимагають клінічної уваги.

Часткова або повна обструкція верхніх дихальних шляхів, яка виявляється при синдромі ОАС (СОАС), призводить до гіпоксії, що перемежується та різною мірою супроводжується фрагментацією сну і денною сонливістю. Нічна гіпоксемія, викликана СОАС під час фази швидкого сну (англ. rapid eye movement, REM), довгостроково пов’язана із серцево-судинними захворюваннями та їх факторами ризику (гіпертонія, інсулінорезистентність, метаболічний синдром, атеросклероз сонних артерій).

Попередні дослідження показують, що періодична гіпоксемія активує симпатичну нервову систему, посилює окисний стрес і системне запалення, а при хронічному процесі знижує кліренс ліпопротеїнів, багатих на тригліцериди, та пригнічує активність ліпопротеїнліпази жирової тканини.

Дослідники оцінили дані 753 учасників (середній вік 60,8 років), яким було проведено повну полісомнографію вдома (Embletta X100). Вони вивчили тригліцериди, ліпопротеїни високої (ЛПВЩ) та низької щільності (ЛПНЩ), загальний холестерин, зв’язки між ліпідами та показниками нічної гіпоксемії (індекс десатурації кисню [ODI], індекс апное-гіпопное [АНІ] та АНІ під час фази швидкого сну [REM-AHI]) з урахуванням хронічних станів, ризикованої поведінки і соціально-демографічних факторів.

В аналізі з коригуванням коваріат, стратифікованому відповідно окружності талії (< 95 см, 95–100 см, > 100 см) з метою мінімізації внеску ожиріння, рівні тригліцеридів були позитивно пов’язані з AHI, ODI та REM-AHI в учасників із нормальною вагою. Важке ОАС було достовірно пов’язане з більшою імовірністю підвищення рівнів тригліцеридів ≥ 1,7 ммоль/л. При цьому аналіз за окружністю талії підтвердив цей взаємозв’язок лише для чоловіків із окружністю талії < 95 см.

Дослідження показали, що обструктивні явища під час фази швидкого сну можуть бути більш шкідливими, ніж обструктивні явища під час повільного сну щодо гіпертонії, серцево-судинних захворювань і глікемічного контролю при діабеті 2 типу.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/963250

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Кардіологія

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...