Послуги з охорони психічного здоров'я для українських дітей в Ірландії

10.05.2022

Війна в Україні призвела до масової міграції людей за межі країни. За два місяці війни понад 5 млн українців, переважно жінки та діти, знайшли тимчасовий притулок в інших країнах світу. Серед вимушено переміщених осіб значний відсоток дітей, молодих людей, які були травмовані під час військових дій, осіб з розладами психіки та поведінки. Доступність до психіатричної та психологічної допомоги, до лікарських засобів стала проблемою для багатьох з числа цих людей.

Відділ психічних розладів дітей та підлітків ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» у співпраці з нашими колегами, дитячими психіатрами з країн, які активно приймають біженців, працюють над розв’язанням цієї проблеми. Одним із напрямків співпраці є підготовка для українських фахівців та родин, які отримали тимчасовий притулок за кордоном інформації щодо того, як скористатися послугами системи охорони психічного здоров’я у країнах перебування.

Пропонуємо читачам  інтерв’ю із професоркою дитячої психіатрії Університетського коледжу (Дублін, Ірландія) Фіоною Мак Ніколас.

Інформація про доступ до первинних та спеціалізованих служб психічного здоров’я в Ірландії

Ірландська служба охорони здоров’я (Irish Health Service Executive - HSE) надає первинну медичну допомогу та спеціалізовані послуги з охорони  психічного здоров’я дітей та підлітків Child and Adolescent Mental Health Services - CAMHS) для всіх дітей віком до 18 років, які проживають в Ірландії. Ці послуги є безкоштовними.

 Послуги з охорони психічного здоров’я дітей, підлітків та молодих дорослих на первинній ланці.

Як правило, спочатку дитину чи підлітка, які ймовірно потребують психіатричної допомоги, краще скерувати до сімейного лікаря (GP).

Дитина або підліток з легкими або минущими проблемами психічного здоров’я може отримати підтримку від сімейного лікаря, шкільного консультанта або консультаційної служби первинної ланки. Jigsaw (Мозаіка) є прикладом служби первинної медичної допомоги, яка пропонує обмежену в часі короткотривалу індивідуальну підтримку батькам і вчителям у разі проблем із психічним здоров’ям у дітей та молодих дорослих у віці 12-25 років після особистого або батьківського звернення.

Pieta house, Bodywhys, SpunOut є іншими варіантами підтримки на етапі первинної медичної допомоги. Ось посилання на інформаційні ресурси служб підтримки психічного здоров'я для молодих людей: Mental health support services for young people - HSE.ie. (https://www2.hse.ie/wellbeing/mental-health/supports-for-young-people.html) Психологічний центр первинної медичної допомоги та центр підтримки сімейних ресурсів (Primary Care Psychology and Family Resource Centre), яким керує Агентство дитини та сім’ї Tusla (Child and Family Agency Tusla), також пропонують безкоштовні послуги сім’ям. Ці послуги можна отримати за скеруванням сімейного лікаря або при самозверненні.

Спеціалізована психіатрична допомога дітям, підліткам та молодим дорослим.

Спеціалізовані служби психічного здоров’я дітей та підлітків (CAMHS) надають більш інтенсивні послуги, які включають оцінювання та лікування для дітей, підлітків, молодих людей та їх сімей, в разі, якщо вони відчувають помірні чи серйозні емоційні, поведінкові, пов’язані з розвитком, психологічні труднощі чи труднощі у стосунках. Існує окрема служба для пацієнтів із труднощами у навчанні - «Національна служба педагогічної психології» (National Educational Psychology Service - NEPS). Також доступна служба для молоді з первазивними розладами розвитку, як-от аутизм - «Розвиткові сервіси для дітей та молоді з обмеженими можливостями (Progressing Disability Services for Children & Young People - PDS». Ці сервіси мережі для дітей з особливими потребами (Children’s Disability Network Teams - CDNTs) надають послуги всім дітям із комплексними потребами у певному регіоні країни. Як правило, служба, до якої скеровується молода людина, залежить від адреси, за якою вона мешкає. Приватні послуги також існують, і вони не залежать від території проживання їх споживача, але кількість таких сервісів, на жаль, є меншою. До таких сервісів сім'я може звернутися самостійно, оплативши послуги.

CAMHS очолюють старші медичні спеціалісти, які мають спеціальну підготовку з дитячої та підліткової психіатрії. Вони працюють у мультидисциплінарних командах зі співробітниками відділень по догляду за хворими, психології, соціальної роботи, терапії розладів мовлення і трудової терапії. Допомогу в CAMHS отримують діти із розладами дефіциту уваги та гіперактивності (РДУГ), депресивним, тривожним, обсесивно-компульсивним розладами, розладами харчової поведінки, психозами. CAMHS пропонує цілий ряд методів терапії, зокрема, психологічне та фармакологічне лікування, індивідуальну та групову роботу, а також підтримку батьків. Інші види терапії також доступні у деяких CAMHS, наприклад, арт- або драматургічна терапія. Дітей і підлітків можуть спостерігати поодинці, з батьками або комбінуючи індивідуальні та групові форми роботи. Найпоширенішою причиною для звернення за допомогою до CAMHS є оцінка та лікування РДУГ, депресії та тривожних розладів. Також допомогу отримують діти та молоді дорослі з розладами харчової поведінки, емоційною дисрегуляцією, з думками або актами самоушкодження та пацієнти з психотичними розладами.

Клініцисти під час оцінювання збирають дані сімейної та особистої історії, інформацію про поведінку, адаптаційні проблеми від молодої людини, батьків, а також з дозволу родини, школи та інших джерел інформації. Зібрана інформація допомагає врахувати труднощі в усіх сферах, допомагає встановити точний діагноз і запланувати лікування. Якщо після клінічного оцінювання, мультидисциплінарна команда вважатиме, що молода людина немає середньо- тяжкого або тяжкого психічного розладу і не потребує спеціалізованої психіатричної допомоги вона рекомендуватимуть надання допомоги в іншому сервісі. Такий пацієнт може бути скерований до психологічних або консультаційних служб первинної ланки, до служби, яка займається оформленням інвалідності. Вони можуть давати рекомендації щодо підтримки навчання, проживання, інших соціальних послуг. У певних випадках CAMHS вважає, що потрібне більш інтенсивне лікування, і молода людина може бути госпіталізована до педіатричної лікарні, наприклад, для стабілізації розладів харчової поведінки, або до спеціалізованого психіатричного стаціонару для молоді до 18 років.

Важливим аспектом є залучення та інформування сім’ї щодо усіх послуг, які пропонуються молодій людині з проблемами психічного здоров’я. Додаткову інформацію та матеріали можна знайти за посиланням: Resources – Mental Health Ireland (https://www.mentalhealthireland.ie/resources/)

Редакція висловлює вдячність Фіоні Мак Ніколас, професорці дитячої психіатрії Університетського коледжу Дубліна (Ірландія) та Ігорю Анатолійовичу Марценковському, завідувачу відділу психічних розладів дітей та підлітків ДУ «Науково-дослідний інститут психіатрії МОЗ України» (м. Київ) за наданий матеріал.

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ Терапія та сімейна медицина

Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику 25.03.2024 Кардіологія Терапія та сімейна медицина Що ховається у нашому тілі? Дослідники вивчають ризики для здоров’я від мікропластику

Подібно до природних елементів, таких як залізо та мідь, люди можуть ковтати, поглинати або навіть вдихати мікро- та нанопластики. Знакове дослідження, нещодавно опубліковане в журналі The Conversation, пов’язує мікропластик і нанопластик, знайдені у бляшках кровоносних судин людини, з потенційним підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або смерті. Виробництво пластику постійно зростає, і очікується, що ця тенденція збережеться до 2050 року. Пластмаси можуть забруднювати довкілля через океанські течії, атмосферні вітри та інші земні явища, що спричиняє їх поширення. Після потрапляння у природу пластик чутливий до деградації, що призводить до утворення мікропластику (частинки розміром менше 5 мм) і нанопластику (частинки розміром менше 1000 нм). Обидва типи частинок викликають ряд токсикологічних ефектів....

22.03.2024 Терапія та сімейна медицина Щоденник медичних подій 25- 31 березня

...

21.03.2024 Терапія та сімейна медицина Високоадгезивний і міцний клей усуває численні обмеження за втручань на черепі

Тверда мозкова оболонка – один із трьох менінгеальних шарів, представлений фіброзною тканиною, яка огортає як «мішок» головний, спинний мозок та спинномозкову рідину. Разом мозкові оболонки функціонують як амортизатори, захищаючи від травм, насичують нервову систему поживними речовинами, видаляють кінцеві метаболіти. Тверда мозкова оболонка також є критичним біологічним бар’єром, який містить спинномозкову рідину, що оточує всі тканини ЦНС. Спонтанне ушкодження, травма та певні хірургічні процедури можуть спричинити витік ліквору, що може загрожувати життю пацієнтів, призводячи до неврологічних дисфункцій, та перешкоджати швидкому одужанню. ...