Нові кроки на шляху розв’язання проблеми ВІЛ/СНІДу в Україні З нагоди Дня боротьби зі СНІДом

27.03.2015

У світі за 20 років від СНІДу померло понад 20 млн. осіб, при цьому понад 40 млн. инфіковані ВІЛ, з них 2,5 млн. – діти до 15 років. В Україні відзначається поширення епідемії ВІЛ: щороку реєструється понад 12 тис. нових випадків ВІЛ-інфекції, постійно збільшується кількість ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, що призводить до значного зростання відсотка новонароджених з високим ризиком інфікування ВІЛ від власної матері. За період з 1987 по 2005 роки в нашій країні було зареєстровано понад 10 529 дітей, які мали статус ВІЛ-інфікованих, 98% з них народжені ВІЛ-позитивними матерями, 406 захворіли на СНІД, а 179 дітей померли від СНІДу.

У всьому світі перше грудня – День боротьби зі СНІДом. З цієї нагоди міністр охорони здоров’я України Юрій Володимирович Поляченко відвідав Міське спеціалізоване соціальне формування «Громадський центр соціальних послуг дітям, молоді, сім’ям, яких торкнулася проблема ВІЛ/СНІД». 
Міністр провів бесіду із ВІЛ-інфікованими матерями, які разом зі своїми дітьми регулярно відвідують Центр. Метою бесіди було визначення найбільш болючих проблем, з якими стикається ВІЛ-інфікована людина. Після бесіди з постійними відвідувачами Центру Юрій Поляченко також поспілкувався з журналістами. 
Міністр відзначив, що СНІД в Україні є важливою міжінтегральною і соціальною проблемою. Президент України, парламент та уряд країни визначили боротьбу з цією хворобою як один із найважливіших пріоритетів державної політики. Нещодавно Віктор Ющенко зустрічався з фахівцями з проблем СНІДу, представниками громадських та ВІЛ-сервісних організацій. 
За результатами зустрічі Президент оголосив, що бере питання ВІЛ/СНІДу під особистий контроль, та вказав на необхідність створення окремої структури – спеціального комітету боротьби із соціально небезпечними хворобами, а саме ВІЛ/СНІДом, туберкульозом, наркоманією.
Звітуючи перед представниками преси, присутніми на зустрічі соціальними працівниками та ВІЛ-інфікованими, які є постійними відвідувачами Центру, міністр зазначив, що 30 листопада Президент підписав наказ, згідно з яким буде розроблена нова філософія політики держави стосовно формування комплексної взаємодії усіх відомств і організацій країни для розв’язання найважливіших проблем, необхідних для успішної боротьби зі СНІДом. Буде створена єдина вертикаль заходів, що допомагатимуть долати проблеми як кожної ВІЛ-інфікованої людини незалежно від місця її проживання, так і взагалі всієї галузі охорони здоров’я на шляху до знищення епідемії СНІДу на рівні держави.

Ю.В. ПоляченкоМіністр відзначив, що люди, які відвідують ВІЛ-сервісні організації, не мають жодних проблем щодо забезпечення їх ліками. Крім того, в таких установах ВІЛ-інфіковані отримують всебічну соціальну і психологічну підтримку. Побажання, які були почуті сьогодні від відвідувачів Центру, стосувалися питань збільшення кількості філій таких центрів у регіонах, де досі люди іноді не мають змоги навіть отримати консультацію з приводу ВІЛ-інфекції, а також створення широкої мережі клінік для дітей, хворих на ВІЛ/СНІД. Юрій Поляченко відзначив, що у нещодавно підписаному наказі Президента є окремий пункт, у якому розглядається це питання. Уже в 2006 році буде побудована перша клініка для дітей, які живуть з ВІЛ/СНІДом в Україні.
СНІД – це важка хвороба, яка потребує тривалого лікування, тому забезпечення хворих необхідними ліками – одне з основних завдань уряду. Важливим досягненням у боротьбі зі СНІДом, що засвідчують і міжнародні експерти, є забезпечення в Україні доступу до антиретровірусної терапії. 
Проблема ВІЛ/СНІДу має і економічний аспект. Більшість ВІЛ-інфікованих – люди працездатного віку, тому важливою є профілактика ВІЛ/СНІДу на робочих місцях. Відмова ВІЛ-інфікованим у прийомі на роботу є економічно невиправданою та неправомірною. Гуманне ставлення до таких людей – перевірка рівня громадської свідомості.

Користуючись нагодою, наш журналіст поспілкувався з однією з ВІЛ-інфікованих жінок, яка разом із дитиною регулярно відвідує Центр, де отримує всебічну підтримку. 
Жінка назвалася Людмилою та розповіла, що приїхала з Кіровоградської області через значне погіршення здоров’я дівчинки, яка ВІЛ-інфікована з народження. У лікувальних закладах за місцем проживання дитині не змогли надати усієї необхідної допомоги, і тільки звернувшись до київських спеціалістів, вона одержала медичну і соціальну підтримку. Вже більше двох років сім’я відвідує Центр, де отримує допомогу. Під час інтерв’ю Людмила поскаржилася, що лікарі в її регіоні подекуди не можуть надати ВІЛ-інфікованій людині найнеобхіднішої інформації, іноді виглядають безпорадними в питаннях медико-соціальної допомоги людям, які живуть з ВІЛ/СНІДом.
 

Наш журналіст попросив відповісти на декілька запитань заступника директора Ладу Валентинівну Булах «Громадського центру соціальних послуг дітям, молоді, сім’ям, яких торкнулася проблема ВІЛ/СНІД».

– Ладо Валентинівно, які програми покладено в основу діяльності Центру?
– Ми реалізуємо різноманітні соціальні програми, спрямовані на всі верстви населення з різним статусом. У нашому Центрі з 2003 року діє програма денного перебування дітей з ВІЛ-інфекцією, оскільки у звичайних дитячих садках такі діти не отримують належного нагляду. В рамках програми, що фінансується Глобальним фондом боротьби зі СНІДом, усі діти, які знаходяться на нашому обліку, отримують антиретровірусну терапію, завдяки якій вони можуть жити повноцінним життям і не хворіти. На жаль, окрім СНІД-центрів, такі діти не отримують належного розуміння та відношення до них в інших медичних та навчальних установах. 

Лада Булах також відзначила, що завдяки організації «Лікарі світу» нещодавно створена програма «Мама плюс», спрямована на надання допомоги жінкам, які дізналися про свій статус ВІЛ-інфікованої вже в період вагітності після проведення обов’язкового аналізу крові на ВІЛ-інфекцію. Дізнаючись про свій діагноз, вагітна здебільшого не уявляє, що їй потрібно робити в цій ситуації, не знає, що з профілактичною метою необхідно приймати антиретровірусні препарати, щоб її майбутня дитина була захищена від інфікування ВІЛ. За умови адекватного і своєчасного профілактичного лікування ймовірність народження ВІЛ-позитивної дитини від інфікованої матері дорівнює приблизно 4%. У рамках програми надається активна соціальна підтримка вагітним і матерям з дітьми до 6 місяців. Такі діти забезпечуються всім необхідним – засобами гігієни, ліжками, дитячим харчуванням. Основна мета програми – профілактика раннього сирітства, збереження сім’ї. 
Працівники Центру також проводять культурно-масові заходи, організовують для дітей свята, екскурсії, прогулянки. Усі ці заходи потрібні для соціальної адаптації і виховання дітей, оскільки їхні батьки часто є наркоманами і алкоголіками чи такими, то вже за фізичним станом не мають можливості займатися повноцінним вихованням.
Дуже часто до Центру приїздять на лікування діти з різних регіонів, яким діагноз ВІЛ-інфікування встановили у віці 4-6 років. Така пізня діагностика зумовлена тим, що аналізи на ВІЛ у період вагітності іноді взагалі не проводяться. Дитина, народжена від ВІЛ-позитивної матері, інфікуючись вірусом і не отримуючи належного лікування, починає хворіти. Іноді таких дітей лікують за місцем проживання з приводу раку крові чи пневмоцистної пневмонії, і тільки після проведення відповідних аналізів та визначення справжньої причини хвороби вони потрапляють до нас.

– Яку допомогу надає Центр дорослим ВІЛ-інфікованим людям та хворим на СНІД?
– Крім ВІЛ-інфікованих дітей, ми працюємо і з дорослими. Працівники нашого Центру здійснюють активний патронаж на дому людей у термінальній стадії СНІДу. На сьогодні ми маємо 57 таких хворих. Останнім часом завдяки проведенню антиретровірусної терапії відзначено зниження смертності і покращання виживаності ВІЛ-інфікованих, вони навіть приходять до нас потім працювати.

– У суспільстві існує думка, що СНІД – це хвороба, якою уражається тільки певна категорія громадян і в першу чергу наркомани. Чи дійсно це так?
– За нашими спостереженнями, тільки 20% ВІЛ-інфікованих матерів споживали чи споживають наркотики. Інші 80% не можуть достовірно назвати джерело інфікування. Були випадки передачі інфекції під час переливання крові. Можна зробити припущення, що найчастіше причинами захворювання є невпорядковане статеве життя і медичні маніпуляції, наприклад лікування у стоматолога.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...