Здоров’я нації – найбільша суспільна цінність

27.03.2015

Нотатки з конференції
В усі часи здоров’я людини розглядалось як одна з найвищих цінностей суспільства, що становлять основу економічного та духовного розвитку держави. Ще стародавні римляни проголошували: «Здоров’я – найвище благо!». Сьогодні важко назвати країну, на теренах якої не було б запроваджено медичного страхування її громадян. Те, що стало очевидним ще більше двохсот років тому, нині домінує в структурі фінансування охорони здоров’я більшості країн світу. А щодо України – то попри те, що вона друге десятиліття знаходиться в ринку, охорона здоров’я в країні як галузь все ще перебуває в радянському правовому полі.
Саме цій проблемі і була присвячена науково-практична конференція «Механізми та етапи запровадження обов’язкового медичного страхування в Україні – як важливі елементи виконання соціально скерованої програми діяльності уряду України «Назустріч людям», що відбулася 8 квітня 2005 року. На конференції обговорювались актуальні питання щодо перебудови фінансово-економічних засад охорони здоров’я в Україні, аналізувалося законодавство України про медичне страхування, розглядалися питання розвитку медичного страхування в умовах перебудови галузі охорони здоров’я, моделі обов’язкового медичного страхування для реалізації в Україні, доцільності проведення експерименту з обов’язкового медичного страхування, етапи запровадження обов’язкового медичного страхування та його розвитку в транспортній галузі.
Організатори цього заходу – Національна академія державного управління при Президентові України, Ліга страхових організацій України та cтрахова компанія «ІнтерТрансПоліс» – намагалися скласти програму роботи так, щоб учасники мали всебічне уявлення про суть обговорюваних проблем і на основі порівняльних характеристик висловили свої думки щодо представленої тематики. Активну участь в організації конференції також приймали Комітет з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Верховної Ради України, Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів, фонд «Здоров’я для всіх».
У конференції взяли участь понад п’ятдесят провідних фахівців комітетів Верховної Ради України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства транспорту, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства палива та енергетики, Академії медичних наук, Ліги страхових організацій України, НДІ медицини транспорту Міністерства охорони здоров’я, Національної академії державного управління при Президентові України, Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, провідні лікарі відомих закладів охорони здоров’я, представники профспілкових та громадських організацій України.
Медицина за останні десять років накопичила велику кількість украй складних та болючих проблем. Також назріла необхідність розробки системного підходу до медичного страхування. Враховуючи все це, учасники конференції одноголосно висловилися за створення при Кабінеті Міністрів України постійно діючого Координаційного комітету з розробки проекту закону України «Про медичне страхування».
Учасники заходу одноголосно прийняли Резолюцію науково-практичної конференції «Механізми та етапи запровадження обов’язкового медичного страхування в Україні як важливі елементи виконання соціально скерованої програми діяльності уряду України «Назустріч людям». До вашої уваги – текст Резолюції.

Резолюція
Учасники науково-практичної конференції, обговоривши проблеми в галузі охорони здоров’я України, їх зв’язок із соціально-економічними та правовими змінами в суспільстві, досвід Укрзалізниці в запровадженні та реалізації медичного страхування працівників та пенсіонерів галузі як одну із складових цілісної моделі медичного забезпечення залізничників, їх сімей та пенсіонерів залізниці, констатують необхідність запровадження нових підходів до державної політики у сфері охорони здоров’я з метою покращання основних показників здоров’я громадян. Зокрема, йдеться про збільшення середньої тривалості життя, захист громадян від фінансового ризику в разі захворювання, підвищення ефективності галузі та задоволення потреб населення у послугах з охорони здоров’я та медичного забезпечення. Це відповідає нормам та стандартам Європейського Союзу, а також основним напрямам державної політики стосовно інтеграції в Європейське співтовaриство.
Одним із напрямів прискорення перебудови галузі охорони здоров’я в Україні є узагальнення та поширення набутого за роки незалежності вітчизняного досвіду, зокрема моделі медичного забезпечення залізничників. У цій моделі протягом п’яти років апробовані основні принципи медичного страхування, які включають багатоканальне формування консолідованого бюджету охорони здоров’я, договірні відносини між замовником та надавачем медичних послуг, контроль їх вартості, запровадження системи управління якістю медичної допомоги, сучасних інформаційних технологій тощо. У рамках вказаної моделі обслуговуються понад 700 тисяч застрахованих осіб.
Однак на шляху наближення системи охорони здоров’я України до європейських стандартів існують серйозні перешкоди нормативно-правового характеру.
У зв’язку з цим учасники конференції вважають за необхідне рекомендувати: 
1. Верховній Раді України, комітетам Верховної Ради:
– продовжити роботу з адаптації законодавства України в галузі охорони здоров’я до європейських стандартів, ураховуючи позитивний досвід медичного страхування на Укрзалізниці;
– залучити до цієї роботи представників органів державної влади, місцевого самоврядування, окремих галузей, недержавних організацій, які мають позитивний досвід реформування системи медичного забезпечення.
2. Кабінету Міністрів України:
– створити Координаційний комітет регулювання діяльності із запровадження медичного страхування в Україні;
– розглянути доцільність поширення досвіду медичного страхування на Укрзалізниці як ефективного механізму медичного забезпечення населення шляхом запровадження пілотної моделі на муніципальному та регіональному рівнях.
3. Міністерству охорони здоров’я України:
– вивчити та узагальнити досвід Укрзалізниці в запровадженні та реалізації медичного страхування працівників та пенсіонерів галузі як одного із складових цілісної моделі медичного забезпечення залізничників, їх сімей та пенсіонерів залізниці;
– розробити нормативну базу охорони здоров’я щодо розмежування фондотримача (замовника) та надавача медичних послуг (виконавця) і встановлення договірних відносин між ними; зміни статусу лікувально-профілактичних закладів на комунальні підприємства; запровадження нових методів оплати медичних послуг, контролю за їх вартістю, системи управління якістю медичної допомоги.

О.В. Виноградов, завідуючий Секретаріатом Комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Верховної Ради України; Ю.І. Губський, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів; В.Г. Сердюк, віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів; Л.М. Підгорна, заступник начальника управління Міністерства охорони здоров’я; І.М. Солоненко, завідувач кафедри управління охороною здоров’я Національної академіії державного управління при Президентові України, та інші.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ

23.04.2024 Кардіологія Ревматологія Терапія та сімейна медицина Застосування препаратів кальцію і кальцифікація судин: чи є зв’язок?

Як відомо, кальцій бере участь у низці життєво важливих функцій. Хоча більшість досліджень добавок кальцію фокусувалися переважно на стані кісткової тканини та профілактиці остеопорозу, сприятливий вплив цього мінералу є значно ширшим і включає протидію артеріальній гіпертензії (передусім у осіб молодого віку, вагітних та потомства матерів, які приймали достатню кількість кальцію під час вагітності), профілактику колоректальних аденом, зниження вмісту холестерину тощо (Cormick G., Belizan J.M., 2019)....

23.04.2024 Ревматологія Терапія та сімейна медицина Погляди на терапію глюкокортикоїдами в ревматології: епоха конвергенції

Після десятиліть, а часом і запеклих суперечок про переваги та недоліки застосування глюкокортикоїдів (ГК) досягнута певна конвергенція. Сучасні рекомендації лікування таких захворювань, як ревматоїдний артрит (РА), ревматична поліміалгія (РПМ) та васкуліт великих судин відображають поточний стан консенсусу терапії ГК. Однак залишаються відкритими питання щодо можливості тривалого лікування дуже низькими дозами ГК у пацієнтів із РА, а також успішності пошуку інноваційних ГК (лігандів ГК-рецепторів) із покращеним співвідношенням користь/ризик....

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Інгібітори лейкотрієнових рецепторів у лікуванні бронхіальної астми та інших алергічних захворювань

Серед препаратів, які мають велику доказову базу щодо лікування пацієнтів із захворюваннями дихальних шляхів з алергічним компонентом, особливий інтерес становлять антагоністи лейкотрієнових рецепторів (АЛТР). Ці препарати мають хорошу переносимість у дорослих та дітей, а також, на відміну від інгаляційних кортикостероїдів (ІКС), характеризуються високим комплаєнсом, тому посідають чільне місце в лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією. У лютому відбувся міждисциплінарний конгрес із міжнародною участю «Життя без алергії International» за участю провідних вітчизняних міжнародних експертів. Слово мав президент Асоціації алергологів України, професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Сергій Вікторович Зайков із доповіддю «Місце АЛТР у лікуванні пацієнтів із респіраторною патологією». ...

23.04.2024 Алергія та імунологія Терапія та сімейна медицина Алгоритм діагностики та лікування пацієнта з алергічним ринітом

Розбір клінічного випадку...