В Україні відзначили Всесвітній день боротьби з пневмонією

01.04.2015

рис1ZU_2014_ped4_fs-2712 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією. ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають пневмонію першочерговою причиною смертності дітей віком до 5 років. На сьогодні очікуваний показник смертності дітей віком до 5 років  згідно з уніфікованою базою даних ВООЗ «Здоров’я для всіх» в Україні становить 12,11 на 1 тис. новонароджених, тоді як у країнах Західної Європи він становить у середньому 4,53 на 1 тис. новонароджених.

Пневмонія є головною причиною дитячої смертності у всьому світі: щороку ця хвороба забирає життя близько 1,4 млн дітей віком до 5 років – це більше, ніж СНІД, малярія та кір разом узяті. За даними звіту ВООЗ, у 2010 році серед причин смертності дітей віком до 5 років пневмонія посідала перше місце у світі (18%) і третє місце – в Україні (12%) після вроджених аномалій (28%) і недоношеності (16%)1.

Питанням попередження розвитку пневмонії було присвячено брифінг для преси з театралізованою виставою для дітей журналістів, який відбувся 11 листопада, напередодні Всесвітнього дня боротьби з пневмонією, під гаслом «Зупини пневмонію. Захисти дитину». Захід був проведений Міністерством охорони здоров’я України спільно з Всеукраїнською асоціацією дитячої імунології та за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). У ньому взяли участь представники МОЗ України – заступник начальника відділу організації медичної допомоги дітям Тетяна Дубініна та головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з питань дитячої імунології Людмила Чернишова; представники Всеукраїнської асоціації дитячої імунології та відомі особистості.

За словами заступника начальника відділу організації медичної допомоги дітям Тетяни Дубініної, саме планова імунізація є ефективним інструментом проти пневмококової інфекції. «На сьогодні смертність від захворювань дихальних шляхів посідає перше місце серед дітей першого року життя. Обов’язкову пневмококову вакцинацію введено у понад 85 країнах світу, у серпні 2014 року вакцинацію проти цієї хвороби було включено і до Національного календаря профілактичних щеплень України, проте поки що як рекомендовану. Вакцина проти пневмококової інфекції для дітей молодшого віку офіційно зареєстрована в Україні з 2011 року, тому батьки мають можливість самостійно захистити свою дитину, зробивши вакцинацію», – зазначила вона.

ффото2ZU_2014_ped4_fs-27

Обов’язкової вакцинації потребують діти з групи ризику, особливо в період загострення грипу та ГРВІ. Це новонароджені, діти, хворі на ВІЛ, туберкульоз, гепатити; діти зі шкіл-інтернатів, дитячих будинків та інших закладів закритого типу. На цьому наголосила головний позаштатний спеціаліст з питань дитячої імунології МОЗ України, голова Всеукраїнської асоціації дитячої імунології Людмила Чернишова.

«Щороку у нашій країні реєструють близько 90 тис. випадків пневмоній (серед дітей віком 0-17 років), а кожні три дні в Україні від пневмонії помирає одна дитина віком до 4 років. Попередити розвиток цієї страшної хвороби можна за допомогою таких простих заходів, як регулярний огляд дитини медичними фахівцями, здорове харчування, активний відпочинок на свіжому повітрі, здоровий спосіб життя та своєчасна вакцинація кон’югованою пневмококовою вакциною найбільш широкого серотипового спектра. У розвинених країнах обов’язкове використання таких вакцин за 1-2 роки забезпечило структурні зміни у громадському здоров’ї, різкий спад (у середньому на 96%) частоти пневмококових захворювань та скорочення показників дитячої смертності більше ніж на 10%», – повідомила фахівець. За її словами, доступність вакцини та виконання процедури вакцинації на сьогодні не є проблемою. «Вакцина не є вітчизняною, але її якість в Україні підтверджено. Порадившись із лікарем-імунологом, який є у кожній районній поліклініці, можна замовити ту, яка найбільше підходитиме вашій дитині і за віком, і за імунними показниками», – зазначила Л. Чернишова.

Медичних фахівців підтримали і представники шоу-бізнесу, молоді батьки, які поділилися власним досвідом вакцинації дітей та загальним підходом до здорового способу життя у сім’ї.

фото3ZU_2014_ped4_fs-27
Григорій Решетнік, популярний український телеведучий, зазначив: «Здоров’я наших дітей – найцінніший скарб. І його потрібно оберігати з перших днів життя! На жаль, в Україні склалася тенденція до лікування, а не попередження хвороб. Люди не гребують нічим: ані часом, ані чималими коштами – тільки, щоб позбутися болячок! Втім, інколи достатньо просто зробити вакцинацію, щоб вберегтися. На мою думку, саме попередження – правильний шлях до відсутності хвороб у майбутньому! Тому в такий важливий день, Всесвітній день боротьби з пневмонією, як батько, закликаю батьків робити правильний вибір! І пам’ятати, що вакцинація може врятувати життя малечі! Бережімо найдорожче!»

фото4ZU_2014_ped4_fs-27

«Екологія та ритм нашого життя змушують ставитися до багатьох хвороб завбачливіше. Як свідчить практика, легше та дешевше попередити хворобу, аніж лікувати її. Тому питання імунопрофілактики ніколи не було дискусійним у нашій сім’ї, – зазначив соліст групи «Авіатор» Дмитро Тодорюк. – До здорового способу життя ми привчаємо нашу дитину змалку, а в питаннях імунопрофілактики покладаємося лише на поради нашого педіатра».

Про здоровий спосіб життя та необхідність імунопрофілактики в рамках заходу розповіли також і діти. У цікавій та ігровій формі вони навчилися розпізнавати симптоми пневмонії та усвідомили важливість боротьби з хворобою шляхом вакцинації.

Підготував Володимир Савченко


1 Східноєвропейський журнал громадського здоров’я, № 4 (20) 2012. Моісеєнко Р.О., Чернишова Л.І. Міністерство охорони здоров’я України, Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, м. Київ, Україна.

СТАТТІ ЗА ТЕМОЮ Педіатрія

27.03.2024 Алергія та імунологія Педіатрія Лікування алергічного риніту та кропив’янки: огляд новітнього антигістамінного препарату біластину

Поширеність і вплив алергічних захворювань часто недооцінюють [1]. Ключовим фактором алергічної відповіді є імуноглобулін (Ig) Е, присутній на поверхні тучних клітин і базофілів. Взаємодія алергену з IgЕ та його рецепторним комплексом призводить до активації цих клітин і вивільнення речовин, у тому числі гістаміну, які викликають симптоми алергії [2]. Враховуючи ключову роль гістаміну в розвитку алергічних реакцій, при багатьох алергічних станах, включаючи алергічний риніт і кропив’янку, пацієнту призначають антигістамінні препарати [3, 4]....

27.03.2024 Педіатрія 29 лютого – Всесвітній день орфанних захворювань

Рідкісні (або орфанні) захворювання є значною медико-соціальною проблемою в усьому світі. За даними EURORDIS-Rare Diseases Europe, близько 300 млн людей у світі страждають на рідкісні недуги. Попри те, що кожне окреме захворювання вражає невелику кількість людей, сукупно вони мають суттєвий вплив на систему охорони здоров’я та якість життя пацієнтів та їхніх сімей....

27.03.2024 Педіатрія Сучасні можливості для покращення якості життя у дітей з болісним прорізуванням зубів

Прорізування зубів є фізіологічним процесом і певним показником правильного чи порушеного розвитку дитини. Як фізіологічний акт, прорізування зубів не є болючим явищем і не може викликати жодних захворювань. Воно перебуває в прямому зв’язку із загальним станом здоров’я дитини, і своєчасний, у певній послідовності ріст зубів свідчить про нормальний розвиток малюка. ...

27.03.2024 Педіатрія Чутливість мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів

Мікроорганізми можуть набувати антимікробної резистентності під селективним тиском, зумовленим використанням антимікробних препаратів. Це ускладнює або робить неефективним лікування пацієнтів з інфекціями, викликаними такими збудниками, що є серйозною загрозою для системи охорони здоров’я, та потребує оптимізації використання антибактеріальних препаратів. ...